Овим дјечацима је потребна наша помоћ

Браћи Стефану (8) и Дариу Костадиновићу (6) из Бањалука потребна је помоћ за лечење у Италији, које им може успортити пропадање мишића.

Република Српска 03.11.2016 | 07:45
Овим дјечацима је потребна наша помоћ
Ови дечаци рођени су као савршено здраве бебе, а пре две године је установљено да болују од најтежег облика мишићне дистрофије.

Њихова осмочлана породица до тада није имала озбиљнијих проблема. Драма је почела када их је Стефанова учитељица упозорила да се дечак тешко пење уз степенице. Више се користио рукама, него ногама, и свом снагом се вукао уз рукохват.

"Нисмо приметили да се тешко креће, јер у кући и дворишту нема препрека, све је равно. Лекари су најпре посумњали на равне табане, али се касније испоставило да има најтежи облик мишићне дистрофије, такозвани тип Дишен" каже мајка Слађана Костадиновић.

Претраге су показале да је она носилац гена који наслеђују синови, а исте симптоме болести, само блаже, показује и млађи син Дарио. У аутобус не могу да уђу сами, него их унесе сестра Теодора, а у игри са децом из чиста мира падну.

Код Стефана је, за две године, болест брзо узнапредовала и добио је инвалидска колица да му олакшавају кретање. Ови дечаци имају шансу да им се успори напредовање болести, која је неизлечива, уколико отпутују у Италију на даље претраге и третман. Иако се ради о методама које се још испитују, родитељима је то једина нада.


Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија
Породица Костадиновић из Бањалуке

"Повезали смо се са људима чија деца имају исти проблем. Кажу нам да их лече кортикостеродима, да ојачају мишиће, али они штете другим органима. Могућност је и да им се пресаде мишићи из очевих бицепса. Спремни смо отићи било где и урадити било шта, само да деца остану на ногама" каже мајка Слађана.

Костадиновићи имају и четири кћерке, које су здраве, али су, такође, потенцијални носиоци овог гена.

Донације позивом на 1412

До краја новембра ће бити активан хуманитарни број 1412 посредством којег ће се прикупљати помоћ за Стефаново и Дариово лијечење. Људи који желе да им помогну могу се јавити и на Слађанин број 065/172-121.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар