Ovim dječacima je potrebna naša pomoć

Braći Stefanu (8) i Dariu Kostadinoviću (6) iz Banjaluka potrebna je pomoć za lečenje u Italiji, koje im može usportiti propadanje mišića.

Republika Srpska 03.11.2016 | 07:45
Ovim dječacima je potrebna naša pomoć
Ovi dečaci rođeni su kao savršeno zdrave bebe, a pre dve godine je ustanovljeno da boluju od najtežeg oblika mišićne distrofije.

Njihova osmočlana porodica do tada nije imala ozbiljnijih problema. Drama je počela kada ih je Stefanova učiteljica upozorila da se dečak teško penje uz stepenice. Više se koristio rukama, nego nogama, i svom snagom se vukao uz rukohvat.

"Nismo primetili da se teško kreće, jer u kući i dvorištu nema prepreka, sve je ravno. Lekari su najpre posumnjali na ravne tabane, ali se kasnije ispostavilo da ima najteži oblik mišićne distrofije, takozvani tip Dišen" kaže majka Slađana Kostadinović.

Pretrage su pokazale da je ona nosilac gena koji nasleđuju sinovi, a iste simptome bolesti, samo blaže, pokazuje i mlađi sin Dario. U autobus ne mogu da uđu sami, nego ih unese sestra Teodora, a u igri sa decom iz čista mira padnu.

Kod Stefana je, za dve godine, bolest brzo uznapredovala i dobio je invalidska kolica da mu olakšavaju kretanje. Ovi dečaci imaju šansu da im se uspori napredovanje bolesti, koja je neizlečiva, ukoliko otputuju u Italiju na dalje pretrage i tretman. Iako se radi o metodama koje se još ispituju, roditeljima je to jedina nada.


Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Porodica Kostadinović iz Banjaluke

"Povezali smo se sa ljudima čija deca imaju isti problem. Kažu nam da ih leče kortikosterodima, da ojačaju mišiće, ali oni štete drugim organima. Mogućnost je i da im se presade mišići iz očevih bicepsa. Spremni smo otići bilo gde i uraditi bilo šta, samo da deca ostanu na nogama" kaže majka Slađana.

Kostadinovići imaju i četiri kćerke, koje su zdrave, ali su, takođe, potencijalni nosioci ovog gena.

Donacije pozivom na 1412

Do kraja novembra će biti aktivan humanitarni broj 1412 posredstvom kojeg će se prikupljati pomoć za Stefanovo i Dariovo liječenje. Ljudi koji žele da im pomognu mogu se javiti i na Slađanin broj 065/172-121.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar