Откривене тајне лидера Сјеверне Кореје

Нови документи откривају тајне аудио снимке некадашњег сјевернокорејског лидера Ким Џонг Ила, који отворено прича о својим фрустрацијама у вези државне пропаганде и филмске продукције.

Свијет 02.11.2016 | 22:40
Откривене тајне лидера Сјеверне Кореје
На основу снимака, многи стручњаци тврде да је несигурност тадашњег вође прешла и на његовог сина, садашњег лидера Сјеверне Кореје.
 
Чује се како говори готово пискавим гласом, на снимку који су двије особе, иначе заробљеници Сјеверне Кореје, кришом изнијели из државе 1980-их година.

Снимак су тајно снимили глумица и режисер који су седам година били ангажовани да снимају филмове у Сјеверној Кореји, након што су киднаповани и натерани на то.

Филм "Љубавници и деспот", који је снимљен ове године, говори о глумици Чоји Јун и њеном сада бившем мужу режисеру Шин Шангу које су агенти Северне Кореје крајем седамдесетих киднаповали, а онда су осам година тјерани да снимају филмове у Сјеверној Кореји.

Снимили су чак 17 филмова у свом заточеништву, од трилера па све до оних који вам тјерају сузе на очи.

Они су уз помоћ сакривеног диктафона успјели да сниме тадашњег вођу, Ким Џонг Ила како прича на једном од састанака који су често одржавани, због његове опсесије филмом.

Експерти кажу како овај снимак на неки начин може да расвијетли личност Ким Џонг Уна, садашњег лидера Северне Кореје, а сина покојног Ким Џонг Ила.



На снимку се чује како се Ким Џонг Ил извињава глумици и режисеру што их је киднаповао, обећавајући новац и средства за филмску индустрију и жали се на квалитет филмова који се праве у његовој држави.

"Зашто сви филмови имају исту идеолошку основу? Нема ништа ново у њима", рекао је Ким Џонг ил на снимку.

Он је такође навео како нешто недостаје ствараоцима филмова у његовој држави, упоређујући се са успијешним ривалима са југа, Јужном Корејом.

"Немамо филмове који могу да оду не неки филмски фестивал. А у Јужној Кореји, имају и бољу технологију. Они су студенти са факултета, а ми дјеца из вртића у поређењу са њима", рекао је Џонг Ил.

У то вријеме Ким је био државни министар за културу и пропаганду. Глумица и режисер су навели како је све било у његовим рукама, према ријечима Пола Фишера, који је написао књигу о њиховом киднаповању.

Глумица и режисер су на крају успјели да побјегну из руку Сјеверне Кореје током једног пута у Европу, а касније су пребегли у САД, кад су понели касете са снимцима са собом, које су 1985. године донели у Стејт Департмент.

"Остао сам без ријечи. Сати и сати Кимових љутитих говора, били су веома значајни за америчку Владу, јер прије тога никад раније нисмо чули да говори, барем не тако приватно", рекао је Дејвид Стауб, некадашњи специјалиста из Стејт Департмента који је осамдесетих добио снимке и преслушавао их сатима.

Грег Скарлату из Одбора за људска права у Сјеверној Кореји, каже како снимци показују да је Ким Ил био веома несигуран, и то у вези свега, чак и у вези са стварима које је обожавао и добро познавао, попут филмова, па ту особину могуће да посједује и његов син, садашњи лидер земље, Ким Џонг Ун.

"Мислим да садашњи вођа Сјеверне Кореје пати од комплекса ниже вриједности као и његов отац, несигурност је нешто што је Ким Џонг Ун највероватније наслиједио од оца", рекао је Грег.

(Блиц онлине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хасан

02.11.2016 21:59

Неки дивљацки израз лица.Мозда види кроз двоглед Асада у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глуп си

03.11.2016 05:28

"Ударну вијест први су објавили ЦНН и ББЦ, а пренијели и сви остали водећи ционистички медији. Толико су се журили да брзо пренесу вијест да нису ни примјетили да им се статисти мичу."