Otkrivene tajne lidera Sjeverne Koreje

Novi dokumenti otkrivaju tajne audio snimke nekadašnjeg sjevernokorejskog lidera Kim Džong Ila, koji otvoreno priča o svojim frustracijama u vezi državne propagande i filmske produkcije.

Svijet 02.11.2016 | 22:40
Otkrivene tajne lidera Sjeverne Koreje
Na osnovu snimaka, mnogi stručnjaci tvrde da je nesigurnost tadašnjeg vođe prešla i na njegovog sina, sadašnjeg lidera Sjeverne Koreje.
 
Čuje se kako govori gotovo piskavim glasom, na snimku koji su dvije osobe, inače zarobljenici Sjeverne Koreje, krišom iznijeli iz države 1980-ih godina.

Snimak su tajno snimili glumica i režiser koji su sedam godina bili angažovani da snimaju filmove u Sjevernoj Koreji, nakon što su kidnapovani i naterani na to.

Film "Ljubavnici i despot", koji je snimljen ove godine, govori o glumici Čoji Jun i njenom sada bivšem mužu režiseru Šin Šangu koje su agenti Severne Koreje krajem sedamdesetih kidnapovali, a onda su osam godina tjerani da snimaju filmove u Sjevernoj Koreji.

Snimili su čak 17 filmova u svom zatočeništvu, od trilera pa sve do onih koji vam tjeraju suze na oči.

Oni su uz pomoć sakrivenog diktafona uspjeli da snime tadašnjeg vođu, Kim Džong Ila kako priča na jednom od sastanaka koji su često održavani, zbog njegove opsesije filmom.

Eksperti kažu kako ovaj snimak na neki način može da rasvijetli ličnost Kim Džong Una, sadašnjeg lidera Severne Koreje, a sina pokojnog Kim Džong Ila.



Na snimku se čuje kako se Kim Džong Il izvinjava glumici i režiseru što ih je kidnapovao, obećavajući novac i sredstva za filmsku industriju i žali se na kvalitet filmova koji se prave u njegovoj državi.

"Zašto svi filmovi imaju istu ideološku osnovu? Nema ništa novo u njima", rekao je Kim Džong il na snimku.

On je takođe naveo kako nešto nedostaje stvaraocima filmova u njegovoj državi, upoređujući se sa uspiješnim rivalima sa juga, Južnom Korejom.

"Nemamo filmove koji mogu da odu ne neki filmski festival. A u Južnoj Koreji, imaju i bolju tehnologiju. Oni su studenti sa fakulteta, a mi djeca iz vrtića u poređenju sa njima", rekao je Džong Il.

U to vrijeme Kim je bio državni ministar za kulturu i propagandu. Glumica i režiser su naveli kako je sve bilo u njegovim rukama, prema riječima Pola Fišera, koji je napisao knjigu o njihovom kidnapovanju.

Glumica i režiser su na kraju uspjeli da pobjegnu iz ruku Sjeverne Koreje tokom jednog puta u Evropu, a kasnije su prebegli u SAD, kad su poneli kasete sa snimcima sa sobom, koje su 1985. godine doneli u Stejt Department.

"Ostao sam bez riječi. Sati i sati Kimovih ljutitih govora, bili su veoma značajni za američku Vladu, jer prije toga nikad ranije nismo čuli da govori, barem ne tako privatno", rekao je Dejvid Staub, nekadašnji specijalista iz Stejt Departmenta koji je osamdesetih dobio snimke i preslušavao ih satima.

Greg Skarlatu iz Odbora za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, kaže kako snimci pokazuju da je Kim Il bio veoma nesiguran, i to u vezi svega, čak i u vezi sa stvarima koje je obožavao i dobro poznavao, poput filmova, pa tu osobinu moguće da posjeduje i njegov sin, sadašnji lider zemlje, Kim Džong Un.

"Mislim da sadašnji vođa Sjeverne Koreje pati od kompleksa niže vrijednosti kao i njegov otac, nesigurnost je nešto što je Kim Džong Un najverovatnije naslijedio od oca", rekao je Greg.

(Blic online)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hasan

02.11.2016 21:59

Neki divljacki izraz lica.Mozda vidi kroz dvogled Asada u Siriji.

ODGOVORITE
Name

Glup si

03.11.2016 05:28

"Udarnu vijest prvi su objavili CNN i BBC, a prenijeli i svi ostali vodeći cionistički mediji. Toliko su se žurili da brzo prenesu vijest da nisu ni primjetili da im se statisti miču."