Посланици: Мало раде, али пуно зарађују?

Мало дискусија, пуно хода. Поједини посланици приликом сваког засједања пријеђу озбиљну километражу. Више времена проведу у скупштинском холу и ресторану, него тамо гдје би и требало - у пленарној сали.

Република Српска 02.11.2016 | 19:46
Посланици: Мало раде, али пуно зарађују?
Због недостатка кворума скупштинско звоно звони и по неколико минута.

Звучно упозорење народним посланицима уопште није иритантно. На свако се оглуше по неколико пута. Прво морају да доручкују. Касније да попију кафу. Само што уђу у скупштинску салу, вријеме је за ручак. Након тога некима шећер опадне, па је незаобилазан и десерт.

Разговори са странкама или гостима за вријеме засједања постали су пракса. Док све то обаве, услиједи и редовна скупштинска пауза од два сата.

Зависно од говорника или теме, напуштање сједница је честа појава. Без обзира на то плата је загарантована. Примања професионалног посланика су 2.550 марака. Они који немају професионални статус за вријеме мандата примају 785 марака. Учествовали у распарава или не – плату ће свакако добити.

Привилегије народним трибунима омогућили су управо они који данас критикују њихов недовољно добар парламентарни ангажман – народ. Нема сумње да су парламентарци на свим нивоима привилегована каста у друштву.

Неки су и сами свјесни да мало раде, а пуно зарађују. Годинама се понаваља прича о усвајању кодекса понашања посланика. Теоријски дио још није у пракси заживио.

Кажњавање посланика већ је постала пракса у парламентима Србије и Црне Горе. За недисциплину и нерад у Парламенту Српске нема санкција. Испади, увреде и непримјерено понашање никога још није коштао, а примјера је било много. Примјера је много:

15. јул 2015.
Свађа посланика током које је Миланко Михајлица из СРС Републике Српске назвао посланика СНСД-а Милана Ковача Змајем од Шипова. Ковач му узвратио називајући га мравоједом.

2010. година
Посланик СРС Републике Српске Ново Грујић дошао је на засједање обучен у костим Црног Грује, који је кренуо "у обрачун против дахија"

2009. године
Посланик СДС-а Борислав Бојић запријетио је предсједнику парламента Игору Радојичићу да ће га "бубнути" торбом, што је узроковало и прекид сједнице.

Народу није до цркуса, већ до рјешавања проблема у којима се налазе. Рјешење није то што опозиција да напусти сједницу. У том случају владајућа већина све збрзи и без расправе прођу битне теме. Тако да је досадашња пракса показала да су етички и морални кодекси изгубили вриједност.



(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Висеград

02.11.2016 18:59

Па јесноставно је уредити ову област. Увести минималац за све посланике у току мандата. На крају мандата сумирати им резултате па ако су заслузили разлику уплатити , ако не има ли смо владаре на минималцу. Хехе хе , не би се они гурали на то мјесто да им је предусвлов овакав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ллл

02.11.2016 19:32

Има и за то лијека. Ако посланик неоправдано оде са сједнице 50% одбити од примања. За оправдано одсуство 20% умањити примања и ето вам реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поаланик

02.11.2016 23:02

Ја сам да им се повеца јос висе плата,а мање да буде засиједања и да им се свима додијеле слузбена возила и возаци и онда да изваде к и пописају се по нама сто радимо за 400 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не раде они ниста

02.11.2016 23:14

Плате им ограницити на 500КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

03.11.2016 06:26

Ста казе ММФ на то?! Ту резања нема!

ОДГОВОРИТЕ