Poslanici: Malo rade, ali puno zarađuju?

Malo diskusija, puno hoda. Pojedini poslanici prilikom svakog zasjedanja prijeđu ozbiljnu kilometražu. Više vremena provedu u skupštinskom holu i restoranu, nego tamo gdje bi i trebalo - u plenarnoj sali.

Republika Srpska 02.11.2016 | 19:46
Poslanici: Malo rade, ali puno zarađuju?
Zbog nedostatka kvoruma skupštinsko zvono zvoni i po nekoliko minuta.

Zvučno upozorenje narodnim poslanicima uopšte nije iritantno. Na svako se ogluše po nekoliko puta. Prvo moraju da doručkuju. Kasnije da popiju kafu. Samo što uđu u skupštinsku salu, vrijeme je za ručak. Nakon toga nekima šećer opadne, pa je nezaobilazan i desert.

Razgovori sa strankama ili gostima za vrijeme zasjedanja postali su praksa. Dok sve to obave, uslijedi i redovna skupštinska pauza od dva sata.

Zavisno od govornika ili teme, napuštanje sjednica je česta pojava. Bez obzira na to plata je zagarantovana. Primanja profesionalnog poslanika su 2.550 maraka. Oni koji nemaju profesionalni status za vrijeme mandata primaju 785 maraka. Učestvovali u rasparava ili ne – platu će svakako dobiti.

Privilegije narodnim tribunima omogućili su upravo oni koji danas kritikuju njihov nedovoljno dobar parlamentarni angažman – narod. Nema sumnje da su parlamentarci na svim nivoima privilegovana kasta u društvu.

Neki su i sami svjesni da malo rade, a puno zarađuju. Godinama se ponavalja priča o usvajanju kodeksa ponašanja poslanika. Teorijski dio još nije u praksi zaživio.

Kažnjavanje poslanika već je postala praksa u parlamentima Srbije i Crne Gore. Za nedisciplinu i nerad u Parlamentu Srpske nema sankcija. Ispadi, uvrede i neprimjereno ponašanje nikoga još nije koštao, a primjera je bilo mnogo. Primjera je mnogo:

15. jul 2015.
Svađa poslanika tokom koje je Milanko Mihajlica iz SRS Republike Srpske nazvao poslanika SNSD-a Milana Kovača Zmajem od Šipova. Kovač mu uzvratio nazivajući ga mravojedom.

2010. godina
Poslanik SRS Republike Srpske Novo Grujić došao je na zasjedanje obučen u kostim Crnog Gruje, koji je krenuo "u obračun protiv dahija"

2009. godine
Poslanik SDS-a Borislav Bojić zaprijetio je predsjedniku parlamenta Igoru Radojičiću da će ga "bubnuti" torbom, što je uzrokovalo i prekid sjednice.

Narodu nije do crkusa, već do rješavanja problema u kojima se nalaze. Rješenje nije to što opozicija da napusti sjednicu. U tom slučaju vladajuća većina sve zbrzi i bez rasprave prođu bitne teme. Tako da je dosadašnja praksa pokazala da su etički i moralni kodeksi izgubili vrijednost.



(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Visegrad

02.11.2016 18:59

Pa jesnostavno je urediti ovu oblast. Uvesti minimalac za sve poslanike u toku mandata. Na kraju mandata sumirati im rezultate pa ako su zasluzili razliku uplatiti , ako ne ima li smo vladare na minimalcu. Hehe he , ne bi se oni gurali na to mjesto da im je predusvlov ovakav.

ODGOVORITE
Name

lll

02.11.2016 19:32

Ima i za to lijeka. Ako poslanik neopravdano ode sa sjednice 50% odbiti od primanja. Za opravdano odsustvo 20% umanjiti primanja i eto vam reda.

ODGOVORITE
Name

Poalanik

02.11.2016 23:02

Ja sam da im se poveca jos vise plata,a manje da bude zasijedanja i da im se svima dodijele sluzbena vozila i vozaci i onda da izvade k i popisaju se po nama sto radimo za 400 km

ODGOVORITE
Name

Ne rade oni nista

02.11.2016 23:14

Plate im ograniciti na 500KM.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

03.11.2016 06:26

Sta kaze MMF na to?! Tu rezanja nema!

ODGOVORITE