Уз акцијске обавезне су и редовне цијене!

Трговци у Републици Српској ће убудуће приликом сваке акцијске продаје поред акцијске цијене морати да истакну и цијену артикла у редовној продаји, што до сада није био случај.

Република Српска 02.11.2016 | 18:37
Уз акцијске обавезне су и редовне цијене!
Једна је то од главних измјена која се налази у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској, а који ће се на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске наћи пред посланицима.

Акцијска продаја постала је један од главних мамаца за потрошаче који гледају да сваки фенинг укалкулишу како би више него скромна примања развукли на што више дана у мјесецу.

Међутим, често се дешава да бивају преварени, јер такво формирање цијена има само психолошки ефекат, на основу којег се повећава продаја, али купци не уштеде много новца.

“Због тога инсистирамо као удружење потрошача да буде јасно истакнуто колика је она прва цијена и она која се сад нуди да се види да је то акција”, каже Јован Василић из Удружења потрошача “Звоно”, Бијељина.

Они који су више пута преварени или само више држе широм отворене очи, сумњичави се према роби са акцијским цијенама.

Законом о заштити потрошача је прилично добро прецизирано како треба проводити акцијске продаје. Сва роба која је на акцији мора бити на одвојена посебном мјесту, кажу у удружењу потрошача.

У ситуацији када сматрају да су преварени, да производ који су купили је сумњивог квалитета или истеклог рока трајања, купци морају имати увијек на уму да обавезно узимају фискални рачун без којег не могу остварити своја права.

Узмите тај рачун јер постоје рокови када се он може вратити. У неким земљама ви ципеле можете вратити послије мјесец дана гдје су права потрошача подигнута на један већи ниво”, каже Јован Василић из Удружења потрошача “Звоно”, Бијељина

Добар закон неопходан је како би се регулисали односи између трговаца и потрошача, а који су,
у свакодневном конфликту. За девет мјесеци 2016. године извршено је више од 4.500 контрола, од чега је 445 контрола извршено по различитим пријавама потрошача.

“Ако посматрамо природу жалби самих потрошача најчешће је ријеч о нерпихватању рекламација од стране трговца за бројне техничке производе, одјећу, обућу, телекомуникационе и комуналне услуге,“ кађе портпарол Републичке инспекције Душанка Макивић.

Потрошачи често остају ускраћени и морају звати инспекцију јер не познају елементарне чланове у Закону о заштити потрошача Републике Српске. Едукован потрошач је најбоље заштићен потрошач, закључили су надлежни.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар