Uz akcijske obavezne su i redovne cijene!

Trgovci u Republici Srpskoj će ubuduće prilikom svake akcijske prodaje pored akcijske cijene morati da istaknu i cijenu artikla u redovnoj prodaji, što do sada nije bio slučaj.

Republika Srpska 02.11.2016 | 18:37
Uz akcijske obavezne su i redovne cijene!
Jedna je to od glavnih izmjena koja se nalazi u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj, a koji će se na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći pred poslanicima.

Akcijska prodaja postala je jedan od glavnih mamaca za potrošače koji gledaju da svaki fening ukalkulišu kako bi više nego skromna primanja razvukli na što više dana u mjesecu.

Međutim, često se dešava da bivaju prevareni, jer takvo formiranje cijena ima samo psihološki efekat, na osnovu kojeg se povećava prodaja, ali kupci ne uštede mnogo novca.

“Zbog toga insistiramo kao udruženje potrošača da bude jasno istaknuto kolika je ona prva cijena i ona koja se sad nudi da se vidi da je to akcija”, kaže Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono”, Bijeljina.

Oni koji su više puta prevareni ili samo više drže širom otvorene oči, sumnjičavi se prema robi sa akcijskim cijenama.

Zakonom o zaštiti potrošača je prilično dobro precizirano kako treba provoditi akcijske prodaje. Sva roba koja je na akciji mora biti na odvojena posebnom mjestu, kažu u udruženju potrošača.

U situaciji kada smatraju da su prevareni, da proizvod koji su kupili je sumnjivog kvaliteta ili isteklog roka trajanja, kupci moraju imati uvijek na umu da obavezno uzimaju fiskalni račun bez kojeg ne mogu ostvariti svoja prava.

Uzmite taj račun jer postoje rokovi kada se on može vratiti. U nekim zemljama vi cipele možete vratiti poslije mjesec dana gdje su prava potrošača podignuta na jedan veći nivo”, kaže Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono”, Bijeljina

Dobar zakon neophodan je kako bi se regulisali odnosi između trgovaca i potrošača, a koji su,
u svakodnevnom konfliktu. Za devet mjeseci 2016. godine izvršeno je više od 4.500 kontrola, od čega je 445 kontrola izvršeno po različitim prijavama potrošača.

“Ako posmatramo prirodu žalbi samih potrošača najčešće je riječ o nerpihvatanju reklamacija od strane trgovca za brojne tehničke proizvode, odjeću, obuću, telekomunikacione i komunalne usluge,“ kađe portparol Republičke inspekcije Dušanka Makivić.

Potrošači često ostaju uskraćeni i moraju zvati inspekciju jer ne poznaju elementarne članove u Zakonu o zaštiti potrošača Republike Srpske. Edukovan potrošač je najbolje zaštićen potrošač, zaključili su nadležni.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar