Губитак за 9 мјесеци већи за 5.000.000 КМ

"Жељезнице Републике Српске" током протеклих девет мјесеци имале су губитак од око 11.943.334 КМ у пословању, што је за 5.000.000 КМ више него у истом периоду прошле године, рекао је генерални директор Драган Савановић.

Република Српска 02.11.2016 | 16:41
Губитак за 9 мјесеци већи за 5.000.000 КМ
Савановић је смањење прихода образложио падом превоза робе и немогућности утицаја на фиксне трошкове "Жељезница".

Он је навео да су у протеклих девет мјесеци остварени приходи од 49.575.556 КМ, за око 15 одсто мање него у истом периоду прошле године, али и да су за пет одсто мањи расходи који износе 61.518.819 КМ.

Савановић је навео и да просјечна нето плата радника на жељезници износи 645 КМ, да је испод републичког просјека, те да је већа од нето плате у грани саобраћаја која износи 625 КМ.

Он каже да се наставља процес реструктурисања "Жељезница" у сарадњи са Свјетском банком који подразумијева и реструктурисање обавеза, реорганизацију предузећа, те систематизацију радних мјеста.

Савановић појашњава да је у припреми правилник о раду с обзиром на то да са синдикатима није успостављен договор о потписивању колективног уговора.

Он је најавио састанак са Владом Републике Српске и представницима Свјетске банке, који би требало да буде одржан током новембра, и на којем ће бити анализирано стање и начини реструктурисања "Жељезница", што је неопходно или предузеће иде у стечај.

Савановић је рекао да ће се систематизацији радних мјеста темељно приступити након усвајања коначног облика организације предузећа, али и да ће поједина радна мјеста нестати, између осталог, након модернизације сигнализације и њене аутоматизације јер неће бити потребе за око 80 скретничара.

Савановић каже да од укупно 3.129 запослених радника постоји потреба за око 2.833, те да ће се тај број смањивати из године у годину, пратећи динамику модернизације и нових инвестиција, као и приједлоге Свјетске банке.

Он наводи да није упознат о методологији Свјетске банке која је у одређеним анализама као оптималан број навела 1.500 радника, оцијенивши да то није довољно.

Савановић је навео да предложени план ребаланса пословања "Жељезница" омогућава да се утиче на трошкове смањењем радне снаге, који је прихватио Надзорни одбор, и упућен је на разматрање Скупштини акционара која треба да се састане током овог мјесеца.

У вези са збрињавањем радника Савановић истиче да законодавац треба да усклади Закон о раду са акцентом на бенефицирани радни стаж са Законом о ПИО када је ријеч о радницима на жељезницама, гдје тренутно има око 495 инвалида рада и рата чији трошкове фирма није у стању да сноси.

Као друге мјере збрињавања вишкова радника Савановић наводи преквалификацију за потребна радна мјеста на "Жељезницама", те отпремнине.

Одговарајући на новинарско питање, Савановић је навео да је један од понуђених приједлога Свјетске банке који се односи на укидање жељезничког путничког саобраћаја предложен на основу економских анализа.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Србска труба

02.11.2016 16:04

Ма средит це Миле да их Кинези купе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало ало

02.11.2016 16:08

Једино аеродром Требиње није у губицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пробајте

02.11.2016 16:18

Да укинете путницки саобрацај, па посто це опет бити губици онда укинути и теретни саобрацај. Потом це пословање бити на позитивној нули и тако цете успјети да немате губитака. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

не мозе тако

02.11.2016 16:27

Цим не иде пословање како треба одмах навалите на смањење радника, плата, на нову систематизацију. Бозе драги па ви кад направите велике губитке онда поцнете са овим и оним а не кад се примите дузности директора. о само удри по раднику, понизеном и увриједјеном.

Name

Дијагноза

02.11.2016 17:04

У Јапану воз каснио 18 секунди.

ОДГОВОРИТЕ