Gubitak za 9 mjeseci veći za 5.000.000 KM

"Željeznice Republike Srpske" tokom proteklih devet mjeseci imale su gubitak od oko 11.943.334 KM u poslovanju, što je za 5.000.000 KM više nego u istom periodu prošle godine, rekao je generalni direktor Dragan Savanović.

Republika Srpska 02.11.2016 | 16:41
Gubitak za 9 mjeseci veći za 5.000.000 KM
Savanović je smanjenje prihoda obrazložio padom prevoza robe i nemogućnosti uticaja na fiksne troškove "Željeznica".

On je naveo da su u proteklih devet mjeseci ostvareni prihodi od 49.575.556 KM, za oko 15 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, ali i da su za pet odsto manji rashodi koji iznose 61.518.819 KM.

Savanović je naveo i da prosječna neto plata radnika na željeznici iznosi 645 KM, da je ispod republičkog prosjeka, te da je veća od neto plate u grani saobraćaja koja iznosi 625 KM.

On kaže da se nastavlja proces restrukturisanja "Željeznica" u saradnji sa Svjetskom bankom koji podrazumijeva i restrukturisanje obaveza, reorganizaciju preduzeća, te sistematizaciju radnih mjesta.

Savanović pojašnjava da je u pripremi pravilnik o radu s obzirom na to da sa sindikatima nije uspostavljen dogovor o potpisivanju kolektivnog ugovora.

On je najavio sastanak sa Vladom Republike Srpske i predstavnicima Svjetske banke, koji bi trebalo da bude održan tokom novembra, i na kojem će biti analizirano stanje i načini restrukturisanja "Željeznica", što je neophodno ili preduzeće ide u stečaj.

Savanović je rekao da će se sistematizaciji radnih mjesta temeljno pristupiti nakon usvajanja konačnog oblika organizacije preduzeća, ali i da će pojedina radna mjesta nestati, između ostalog, nakon modernizacije signalizacije i njene automatizacije jer neće biti potrebe za oko 80 skretničara.

Savanović kaže da od ukupno 3.129 zaposlenih radnika postoji potreba za oko 2.833, te da će se taj broj smanjivati iz godine u godinu, prateći dinamiku modernizacije i novih investicija, kao i prijedloge Svjetske banke.

On navodi da nije upoznat o metodologiji Svjetske banke koja je u određenim analizama kao optimalan broj navela 1.500 radnika, ocijenivši da to nije dovoljno.

Savanović je naveo da predloženi plan rebalansa poslovanja "Željeznica" omogućava da se utiče na troškove smanjenjem radne snage, koji je prihvatio Nadzorni odbor, i upućen je na razmatranje Skupštini akcionara koja treba da se sastane tokom ovog mjeseca.

U vezi sa zbrinjavanjem radnika Savanović ističe da zakonodavac treba da uskladi Zakon o radu sa akcentom na beneficirani radni staž sa Zakonom o PIO kada je riječ o radnicima na željeznicama, gdje trenutno ima oko 495 invalida rada i rata čiji troškove firma nije u stanju da snosi.

Kao druge mjere zbrinjavanja viškova radnika Savanović navodi prekvalifikaciju za potrebna radna mjesta na "Željeznicama", te otpremnine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Savanović je naveo da je jedan od ponuđenih prijedloga Svjetske banke koji se odnosi na ukidanje željezničkog putničkog saobraćaja predložen na osnovu ekonomskih analiza.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Srbska truba

02.11.2016 16:04

Ma sredit ce Mile da ih Kinezi kupe .

ODGOVORITE
Name

Alo alo

02.11.2016 16:08

Jedino aerodrom Trebinje nije u gubicima.

ODGOVORITE
Name

probajte

02.11.2016 16:18

Da ukinete putnicki saobracaj, pa posto ce opet biti gubici onda ukinuti i teretni saobracaj. Potom ce poslovanje biti na pozitivnoj nuli i tako cete uspjeti da nemate gubitaka. ..

ODGOVORITE
Name

ne moze tako

02.11.2016 16:27

Cim ne ide poslovanje kako treba odmah navalite na smanjenje radnika, plata, na novu sistematizaciju. Boze dragi pa vi kad napravite velike gubitke onda pocnete sa ovim i onim a ne kad se primite duznosti direktora. o samo udri po radniku, ponizenom i uvrijedjenom.

Name

Dijagnoza

02.11.2016 17:04

U Japanu voz kasnio 18 sekundi.

ODGOVORITE