Шабац: Петиција 'Гласа цркве' о надбискупу

СПЦ није "шака јада"

Србија 02.11.2016 | 15:18
Шабац: Петиција 'Гласа цркве' о надбискупу
Уредништво и редакција часописа „Глас цркве“ и истоимене издавачке куће Епархије шабачке Српске православне цркве, за само два дана прикупила је неколико стотина потписа а петицију, која иницира да се надбискуп београдски Хочевар прогласи за непожељну особу у Српској православној цркви.

Надбискуп Хочевар је у једном дневно листу на непримерен и груб начин, дрско и безочно повредио верска осећања верујућег православног народа у Србији и Српске православне цркве.

Петиција је практично и вапај патријарху српском Иринеју и синоду Српске православне цркве, у чијем тексту стоји да је „Хочевар већ давно знаним вокабуларом усташко-бољшевичке идеологије блатио достојанство и углед Српске цркве и светитељски лик светог владике Николаја српског, који са Светим Савом представља модел и узор српске духовности“.

"Ваша светости, свима је знано, и Богу и људима, да је свети владика Николај после фашистичког пакла у логору Дахау, испред црвеног терора у својој отаџбини пошао голготским имигрантским путем и стигао у Америку, где је прихваћен као најугледнији хришћански епископ своје епохе и као морална снага свога народа“, како се каже у Резолуцији коју је изгласао амерички Конгрес и коју је упутио српском народу као саучешће, поводом владичине смрти 1956. године.

Није, дакле, стигао на амерички континент ватиканским „пацовским каналима“, којима су кријумчарени из Европе Хитлерове главешине и ратни злочинци, међу којима је био и хрватски поглавар Павелић, коме је Алојзије Степинац био војни викар.

Потписници петиције даље моле патријарха српског да Свети архијерејски синод због свега наведеног прогласи Станислава Хочевара за непожељну особу - персона нон грата за Српску православну цркву.

"Коначно, треба свима ставити до знања да Србија и српска црква нису „шака јада“ нити „шака пиринча да је позоба свака врана коју донесе ветар", закључак је на крају петиције.

(В.М./БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило

02.11.2016 18:37

Подрзавамо Глас Цркве у потписивању ПЕТИЦИЈЕ против преставника римокатолицке вјерске заједнице који због ратног злоцинца Алојзија Степинца вредјају СРБске Светитеље

ОДГОВОРИТЕ