Šabac: Peticija 'Glasa crkve' o nadbiskupu

SPC nije "šaka jada"

Srbija 02.11.2016 | 15:18
Šabac: Peticija 'Glasa crkve' o nadbiskupu
Uredništvo i redakcija časopisa „Glas crkve“ i istoimene izdavačke kuće Eparhije šabačke Srpske pravoslavne crkve, za samo dva dana prikupila je nekoliko stotina potpisa a peticiju, koja inicira da se nadbiskup beogradski Hočevar proglasi za nepoželjnu osobu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nadbiskup Hočevar je u jednom dnevno listu na neprimeren i grub način, drsko i bezočno povredio verska osećanja verujućeg pravoslavnog naroda u Srbiji i Srpske pravoslavne crkve.

Peticija je praktično i vapaj patrijarhu srpskom Irineju i sinodu Srpske pravoslavne crkve, u čijem tekstu stoji da je „Hočevar već davno znanim vokabularom ustaško-boljševičke ideologije blatio dostojanstvo i ugled Srpske crkve i svetiteljski lik svetog vladike Nikolaja srpskog, koji sa Svetim Savom predstavlja model i uzor srpske duhovnosti“.

"Vaša svetosti, svima je znano, i Bogu i ljudima, da je sveti vladika Nikolaj posle fašističkog pakla u logoru Dahau, ispred crvenog terora u svojoj otadžbini pošao golgotskim imigrantskim putem i stigao u Ameriku, gde je prihvaćen kao najugledniji hrišćanski episkop svoje epohe i kao moralna snaga svoga naroda“, kako se kaže u Rezoluciji koju je izglasao američki Kongres i koju je uputio srpskom narodu kao saučešće, povodom vladičine smrti 1956. godine.

Nije, dakle, stigao na američki kontinent vatikanskim „pacovskim kanalima“, kojima su krijumčareni iz Evrope Hitlerove glavešine i ratni zločinci, među kojima je bio i hrvatski poglavar Pavelić, kome je Alojzije Stepinac bio vojni vikar.

Potpisnici peticije dalje mole patrijarha srpskog da Sveti arhijerejski sinod zbog svega navedenog proglasi Stanislava Hočevara za nepoželjnu osobu - persona non grata za Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Konačno, treba svima staviti do znanja da Srbija i srpska crkva nisu „šaka jada“ niti „šaka pirinča da je pozoba svaka vrana koju donese vetar", zaključak je na kraju peticije.

(V.M./BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo

02.11.2016 18:37

Podrzavamo Glas Crkve u potpisivanju PETICIJE protiv prestavnika rimokatolicke vjerske zajednice koji zbog ratnog zlocinca Alojzija Stepinca vredjaju SRBske Svetitelje

ODGOVORITE