Прича - видео: Миро Клосе - од столара до врхунског голгетера...!

Најбољи стријелац у историји свјетских првенстава прву професионалну утакмицу одиграо је тек са 20 година, али га то није спријечило да постане један од најбољих нападача икада.

Фудбал 04.11.2016 | 00:00
Прича - видео: Миро Клосе - од столара до врхунског голгетера...!
Дјецо, ако се бавите фудбалом, угледајте се на Мирослава Клосеа!

Не само због голова које је постизао, већ и због фер-плеја по којем је нашироко познат.

Током 18 година дуге каријере добио је само један директан црвени картон (играјући за Кајзерслаутерн 2001). На клупском нивоу још три пута је био искључен због два жута, док је за репрезентацију само једном избачен са терена и то против Србије, због два жута картона у утакмици на Свјетском првенству 2010. године.



Мирослав Клосе је, такође, познат и као неко ко се није либио да призна неспортски потез и укаже судији грешку, макар то било и на штету његовог тима.

Тако је 2005. године, играјући за Вердер, одбио пенал против Арминије јер је сматрао да није фаулиран, док је 2012, у дресу Лација, признао судији да је играо руком, па му је поништен погодак против Наполија.

Фудбалски савез Њемачке због оба потеза наградио га је признањем "спортсмен године", а он је у свом стилу дао скромне изјаве:

"Велика ми је част због ове награде, али сам такође и мало изиритиран. По мени, то је нешто што би требало да је нормално. Ја ћу увијек тако поступати", рекао је Клосе 2005, а седам година касније и потврдио своје ријечи у Италији.

"Судија ме је питао да ли сам дирао лопту руком и није ми био проблем да признам. Много дјеце гледа фудбал на телевизији и ми играчи би требало да им будемо примјери како да се понашају. Мој карактер је такав, ако могу да помогнем судији у доношењу исправне одлуке, увијек ћу то урадити", објаснио је најбољи стријелац у историји светских првенстава, са 16 голова на четири Мундијала.

Ево те сцене из 4. минута утакмице Наполи - Лацио, иначе, ријешене побједом домаћина 3:0.



Мирослав Клосе је рођен 9. јуна 1978. у Ополу, на југу Пољске, у породици двоје спортиста. Отац Јозеф играо је фудбал у локалном трећелигашу Одри, а касније и у француском Оксеру, док је мајка била члан женске рукометне репрезентације Пољске.

Пошто је био њемачког поријекла, отац је одлучио да се породица из Француске не враћа у Шлезију, већ су се преселили у Кузел на југозападу Њемачке када је Мирослав имао осам година.

Занимљиво је да се Клосе никада није изјашњавао по питању националности, да ли је Нијемац или Пољак, већ је за себе говорио да је - Европљанин.

Ипак, када је требало да преломи 2001. године, упркос позивију Фудбалског савеза Пољске, изабрао је да наступа за Њемачку... Јасно је да није погријешио, али о томе нешто касније.

У новој средини, млади Клосе почео је да игра фудбал у локалном седмолигашу, а паралелно је учио столарски занат.

Фудбал је озбиљније почео да игра тек са 20 година, у редовима некадашњег бундеслигаша, али тада увелико нижеразредног Хомбурга. Само годину дана било је довољно да његов таленат и фантастичан осјећај за гол дођу до изражаја, па је услиједио позив четвороструког шампиона Њемачке, Кајзерслаутерна. Две сезоне у другом тиму и 26 голова у 50 утакмица били су препорука не само за прекоманду у бундеслигашки састав, већ и наговјештај да се ради о нападачу великих могућности.

Клосе је имао невјероватан "њух" за лопту, одликовао се једноставношћу и брзопотезним рјешавањем ситуација у противничком казненом простору, као и ударцем главом, чему је доприносила висина од 184 центиметра. Ако нисте знали, свих 16 погодака на свјетским првенствима постигао је са 11 или мање метара удаљености од гола!

Играјући за Кајзерслаутерн (147 утакмица, 53 гола, 25 асистенција), стекао је статус репрезентативца Њемачке и привукао пажњу многих. Најупорнији био је Вердер, који је са високим нападачем у марту 2004. потписао четворогодишњи уговор. Потпис је клуб из Бремена коштао пет милиона евра.

За зелено-бијеле је у сезони 2005/06. дао 25 голова у 26 утакмица, а укупно је 63 пута био стријелац у 131 утакмици, уз чак 47 асистенција.

Таква статистика донијела му је лета 2007. трансфер у минхенски Бајерн, који је износио 15 милиона евра.Са Баварцима, за које је одиграо 150 утакмица, дао 53 гола и имао 28 асистенција, остварио је највеће успјехе у клупској каријери, освојивши двије "дупле круне" (2008. и 2010), играјући финале Лиге шампиона (2010), освојивши Лига куп (2007) и Суперкуп Њемачке (2010). На клупском нивоу пехаре је подизао и у дресовима Вердера (Лига куп, 2006) и Лација (Куп, 2013).

Крај каријере Мирослав Клосе дочекао је у Лацију. Стигао је љета 2011. из Бајерна, као слободан играч, а по завршетку прошле сезоне истекао му је уговор.

У Риму ће остати упамћен по 64 гола и 35 асистенција у 171 утакмици, али и као једини играч "небеско плавих" који је постигао пет голова у једној утакмици. Било је то 5. маја 2013. против Болоње (6:0) и то прије него што га је Луис Саха замијенио у 68. минуту!



И поред сјајног учинка у клубовима за које је наступао, чини се да је Клосе био још инспирисанији када игра за репрезентацију Њемачке. У 137 утакмица за "панцере" постигао је 71 гол, а Њемачка никада није изгубила када је он био стријелац!

Са националним тимом био је други на Свјетском првенству 2002, па трећи на Мундијалу 2006, други на Европском првенству 2008. и трећи на Светском 2010. Врхунац је стигао на крају, када се Њемачка 2014. у Бразилу попела на кров свијета!

Голом у полуфиналном демолирању домаће селекције (7:1), Клосе је постао најбољи стријелац у историји свјетских првенстава са 16 голова. Уписао се у сваком од четири учешћа на Мундијалима.

Шта друго рећи осим да ће, сада већ 38-годишњи, Мирослав Клосе много недостајати свјетском фудбалу?

Срећом, само на терену, пошто је најавио да ће се посветити тренерском послу. Боље мјесто за почетак те каријере, од оног у стручном штабу репрезентације Њемачке, када је он у питању, вјероватно не постоји.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар