Priča - video: Miro Klose - od stolara do vrhunskog golgetera...!

Najbolji strijelac u istoriji svjetskih prvenstava prvu profesionalnu utakmicu odigrao je tek sa 20 godina, ali ga to nije spriječilo da postane jedan od najboljih napadača ikada.

Fudbal 04.11.2016 | 00:00
Priča - video: Miro Klose - od stolara do vrhunskog golgetera...!
Djeco, ako se bavite fudbalom, ugledajte se na Miroslava Klosea!

Ne samo zbog golova koje je postizao, već i zbog fer-pleja po kojem je naširoko poznat.

Tokom 18 godina duge karijere dobio je samo jedan direktan crveni karton (igrajući za Kajzerslautern 2001). Na klupskom nivou još tri puta je bio isključen zbog dva žuta, dok je za reprezentaciju samo jednom izbačen sa terena i to protiv Srbije, zbog dva žuta kartona u utakmici na Svjetskom prvenstvu 2010. godine.



Miroslav Klose je, takođe, poznat i kao neko ko se nije libio da prizna nesportski potez i ukaže sudiji grešku, makar to bilo i na štetu njegovog tima.

Tako je 2005. godine, igrajući za Verder, odbio penal protiv Arminije jer je smatrao da nije fauliran, dok je 2012, u dresu Lacija, priznao sudiji da je igrao rukom, pa mu je poništen pogodak protiv Napolija.

Fudbalski savez Njemačke zbog oba poteza nagradio ga je priznanjem "sportsmen godine", a on je u svom stilu dao skromne izjave:

"Velika mi je čast zbog ove nagrade, ali sam takođe i malo iziritiran. Po meni, to je nešto što bi trebalo da je normalno. Ja ću uvijek tako postupati", rekao je Klose 2005, a sedam godina kasnije i potvrdio svoje riječi u Italiji.

"Sudija me je pitao da li sam dirao loptu rukom i nije mi bio problem da priznam. Mnogo djece gleda fudbal na televiziji i mi igrači bi trebalo da im budemo primjeri kako da se ponašaju. Moj karakter je takav, ako mogu da pomognem sudiji u donošenju ispravne odluke, uvijek ću to uraditi", objasnio je najbolji strijelac u istoriji svetskih prvenstava, sa 16 golova na četiri Mundijala.

Evo te scene iz 4. minuta utakmice Napoli - Lacio, inače, riješene pobjedom domaćina 3:0.



Miroslav Klose je rođen 9. juna 1978. u Opolu, na jugu Poljske, u porodici dvoje sportista. Otac Jozef igrao je fudbal u lokalnom trećeligašu Odri, a kasnije i u francuskom Okseru, dok je majka bila član ženske rukometne reprezentacije Poljske.

Pošto je bio njemačkog porijekla, otac je odlučio da se porodica iz Francuske ne vraća u Šleziju, već su se preselili u Kuzel na jugozapadu Njemačke kada je Miroslav imao osam godina.

Zanimljivo je da se Klose nikada nije izjašnjavao po pitanju nacionalnosti, da li je Nijemac ili Poljak, već je za sebe govorio da je - Evropljanin.

Ipak, kada je trebalo da prelomi 2001. godine, uprkos poziviju Fudbalskog saveza Poljske, izabrao je da nastupa za Njemačku... Jasno je da nije pogriješio, ali o tome nešto kasnije.

U novoj sredini, mladi Klose počeo je da igra fudbal u lokalnom sedmoligašu, a paralelno je učio stolarski zanat.

Fudbal je ozbiljnije počeo da igra tek sa 20 godina, u redovima nekadašnjeg bundesligaša, ali tada uveliko nižerazrednog Homburga. Samo godinu dana bilo je dovoljno da njegov talenat i fantastičan osjećaj za gol dođu do izražaja, pa je uslijedio poziv četvorostrukog šampiona Njemačke, Kajzerslauterna. Dve sezone u drugom timu i 26 golova u 50 utakmica bili su preporuka ne samo za prekomandu u bundesligaški sastav, već i nagovještaj da se radi o napadaču velikih mogućnosti.

Klose je imao nevjerovatan "njuh" za loptu, odlikovao se jednostavnošću i brzopoteznim rješavanjem situacija u protivničkom kaznenom prostoru, kao i udarcem glavom, čemu je doprinosila visina od 184 centimetra. Ako niste znali, svih 16 pogodaka na svjetskim prvenstvima postigao je sa 11 ili manje metara udaljenosti od gola!

Igrajući za Kajzerslautern (147 utakmica, 53 gola, 25 asistencija), stekao je status reprezentativca Njemačke i privukao pažnju mnogih. Najuporniji bio je Verder, koji je sa visokim napadačem u martu 2004. potpisao četvorogodišnji ugovor. Potpis je klub iz Bremena koštao pet miliona evra.

Za zeleno-bijele je u sezoni 2005/06. dao 25 golova u 26 utakmica, a ukupno je 63 puta bio strijelac u 131 utakmici, uz čak 47 asistencija.

Takva statistika donijela mu je leta 2007. transfer u minhenski Bajern, koji je iznosio 15 miliona evra.Sa Bavarcima, za koje je odigrao 150 utakmica, dao 53 gola i imao 28 asistencija, ostvario je najveće uspjehe u klupskoj karijeri, osvojivši dvije "duple krune" (2008. i 2010), igrajući finale Lige šampiona (2010), osvojivši Liga kup (2007) i Superkup Njemačke (2010). Na klupskom nivou pehare je podizao i u dresovima Verdera (Liga kup, 2006) i Lacija (Kup, 2013).

Kraj karijere Miroslav Klose dočekao je u Laciju. Stigao je ljeta 2011. iz Bajerna, kao slobodan igrač, a po završetku prošle sezone istekao mu je ugovor.

U Rimu će ostati upamćen po 64 gola i 35 asistencija u 171 utakmici, ali i kao jedini igrač "nebesko plavih" koji je postigao pet golova u jednoj utakmici. Bilo je to 5. maja 2013. protiv Bolonje (6:0) i to prije nego što ga je Luis Saha zamijenio u 68. minutu!



I pored sjajnog učinka u klubovima za koje je nastupao, čini se da je Klose bio još inspirisaniji kada igra za reprezentaciju Njemačke. U 137 utakmica za "pancere" postigao je 71 gol, a Njemačka nikada nije izgubila kada je on bio strijelac!

Sa nacionalnim timom bio je drugi na Svjetskom prvenstvu 2002, pa treći na Mundijalu 2006, drugi na Evropskom prvenstvu 2008. i treći na Svetskom 2010. Vrhunac je stigao na kraju, kada se Njemačka 2014. u Brazilu popela na krov svijeta!

Golom u polufinalnom demoliranju domaće selekcije (7:1), Klose je postao najbolji strijelac u istoriji svjetskih prvenstava sa 16 golova. Upisao se u svakom od četiri učešća na Mundijalima.

Šta drugo reći osim da će, sada već 38-godišnji, Miroslav Klose mnogo nedostajati svjetskom fudbalu?

Srećom, samo na terenu, pošto je najavio da će se posvetiti trenerskom poslu. Bolje mjesto za početak te karijere, od onog u stručnom štabu reprezentacije Njemačke, kada je on u pitanju, vjerovatno ne postoji.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar