Смјењени премијер и министар финанасија

Јужнокорејски предсједник Парк Геун Хје отпустила је премијера Хванг Кјо Ана и министра финансија Јо Ил Хоа.

Свијет 02.11.2016 | 09:25
Смјењени премијер и министар финанасија
Она је на функцију премијера именовала Ким Бјонг Јуна, а за новог министра финансија Јим Џонг Џонга.

Улога премијера у Јужној Кореји углавном је симболична, док највиша овлаштења има предсједник. Функција премијера једина је за коју је неопходна подршка парламента, а посланици из опозиције најавили су да неће подржати Јуна јер сматрају да се његовим избором само скреће пажња са правих проблема.

Аналитичари наводе да је реконструкција власти посљедњи у низу покушаја јужнокорејске предсједнице да смањи све веће незадовољство јавности њеним и радом администрације.

Геун Хје нашла се у средишту скандала након оптужби да је дозволила да њена дугогодишња пријатељица Чој Сон Сил, која не обавља ниједну политичку функцију, преправља њене говоре и да има удијела у политичким одлукама, укључујући именовања у властима.

Силова је тренутно у притвору и тужиоци је испитују о повезаности са Геун Хје и другим оптужбама за мијешање у политички живот и проневјеру.

Тужилаштво је данас саопштило да је објављен званичан захтјев локалном суду за налог за хапшење Силове према оптужбама за превару и злоупотребу положаја.

Оптужбе су повезане са сугестијама да је Силова користила своје пријатељство са Геун Хје да врши притисак на компаније попут "Самсунга" да донирају велике суме у непрофитне организације које је она успостављала и користила за остварење личне користи.

Извор:Срна

Коментари / 0

Оставите коментар