Smjenjeni premijer i ministar finanasija

Južnokorejski predsjednik Park Geun Hje otpustila je premijera Hvang Kjo Ana i ministra finansija Jo Il Hoa.

Svijet 02.11.2016 | 09:25
Smjenjeni premijer i ministar finanasija
Ona je na funkciju premijera imenovala Kim Bjong Juna, a za novog ministra finansija Jim DŽong DŽonga.

Uloga premijera u Južnoj Koreji uglavnom je simbolična, dok najviša ovlaštenja ima predsjednik. Funkcija premijera jedina je za koju je neophodna podrška parlamenta, a poslanici iz opozicije najavili su da neće podržati Juna jer smatraju da se njegovim izborom samo skreće pažnja sa pravih problema.

Analitičari navode da je rekonstrukcija vlasti posljednji u nizu pokušaja južnokorejske predsjednice da smanji sve veće nezadovoljstvo javnosti njenim i radom administracije.

Geun Hje našla se u središtu skandala nakon optužbi da je dozvolila da njena dugogodišnja prijateljica Čoj Son Sil, koja ne obavlja nijednu političku funkciju, prepravlja njene govore i da ima udijela u političkim odlukama, uključujući imenovanja u vlastima.

Silova je trenutno u pritvoru i tužioci je ispituju o povezanosti sa Geun Hje i drugim optužbama za miješanje u politički život i pronevjeru.

Tužilaštvo je danas saopštilo da je objavljen zvaničan zahtjev lokalnom sudu za nalog za hapšenje Silove prema optužbama za prevaru i zloupotrebu položaja.

Optužbe su povezane sa sugestijama da je Silova koristila svoje prijateljstvo sa Geun Hje da vrši pritisak na kompanije poput "Samsunga" da doniraju velike sume u neprofitne organizacije koje je ona uspostavljala i koristila za ostvarenje lične koristi.

Izvor:Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar