Не одлажите одлазак у тоалет

Затвор или опстипацију не прати само непријатна надутост стомака, већ се као последица нередовног пражњења црева јављају бројни поремећаји здравља.

Здравље 02.11.2016 | 08:20
Не одлажите одлазак у тоалет
Честе опстипације могу да буду узрок појаве хемороида, главобоље, непријатног задаха, проблема са кожом као и умора и опште малаксалости.

Додатни проблем који се јавља услед нередовног и отежаног пражњења црева је интоксикација целог организма. Јер, услед нарушене цревне флоре ослобађају се гасови који надимају стомак и који када се нагомилају у цревима путем циркулације одлазе до свих других ткива и органа.

Данас од затвора пати сваки шести становник планете, док је овај проблем чешћи код жена.

Узроци опстипације могу да буду бројни, док се као најчешћи издвајају брза храна, недовољно воћа и поврћа, газирани сокови, алкохол, јаки зачини, кафа и цигарете, преобилни и нередовни оброци, једење "с ногу" без довољно жвакања, мањак течности, дуготрајно седење, недостатак физичке активности као и напетост и стрес.

Код старијих од 65 година најдоминантнији разлог појаве отежаног пражњења су дегенеративне промене које погађају дебело црево, услед којих оно све слабије реагује на дражи и не празни се у потпуности и у правилним временским периодима.

Осим наведених узрока, опстипација може да буде последица неких од гастроентеролошких обољења, као што је честа и код оних који пате од поремећаја рада штитасте жлезде.

Учестала терапија аналгетицима и антибиотицима, као и дуготрајна употреба антидепресива такође доприносе поремећеном и нередовном ритму пражњења црева.

За опште мере превенције затвора лекари саветују редовне оброке богате дијаталним влакнима, више воде и биљних чајева, физичку активност и неодлагање потребе за одласком у тоалет.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

02.11.2016 19:13

Најбоље лек за све болести јесте здрава исхрана са природном и свезом храном.

ОДГОВОРИТЕ