САД га довеле на власт, а он им окренуо леђа

У чланку свјетски познатог листа стоји да власти САД кажу да је господин Милорад Додик, предсједник Републике Српске, постао главна препрека у процесима које БиХ мора провести како би се придружила Европској Унији и НАТО-у.

Република Српска 01.11.2016 | 22:53
САД га довеле на власт, а он им окренуо леђа
Амерички магазин “Wалл Стреет Јоурнал” објавио је чланак о политици предсједника Републике Српске Милорада Додика.

У тексту се наводи да је "двадесет година након што су Сједињене Америчке Државе успоставиле мир на подручју БиХ, лидери који су се тада заклели да ће изградити демократију по начелима Европе, сада поново окрећу леђа Западу”.

У тексту се даље наводи да БиХ постаје тло на којем превладавају националисти као што је Милорад Додик, који је први стекао наклоност Вашингтона деведесетих са порукама које промовишу мир и обећањем да ће радити на националном уједињењу. Тадашња државна секретарка Маделеине Албригхт је његов долазак на политичку сцену окарактерисала као "дашак свјежег зрака”.

У чланку свјетски познатог листа стоји да власти САД кажу да је господин Додик, предсједник Републике Српске, постао главна препрека у процесима које БиХ мора провести како би се придружила Европској Унији и НАТО.

Додик је подигао прашину казавши америчком амбасадору да "одј*бе", а све друге је назвао непожељним и тотално "бескорисним". Такође, није се састао са америчким амбасадором ниједном у протекле три године.

"Одбијам да будем њихов покусни кунић", рекао је у интервјуу у предсједничкој палати. "Дани су одбројани када Европа или Америка објаве нешто што се одмах прихвати".

Америчке власти су ове поруке оцијениле као разочаравајуће с обзиром да је исти актер некада описан као главни фактор америчких напора да изграде стабилну нацију.

С обзиром на то да је БиХ зарадила кандидатски статус за придруживање ЕУ, а иста је преокупирана проблемима као што су миграције и Бреxит, многи грађани се питају да ли ће ЕУ постојати до периода када дође тренутак да се БиХ прикључи.

Милорад Додик је изјавио да не зна да ли је ЕУ вриједна да јој се придружи:

"Европа је јако депресивна", рекао је.

Доминација странке Милорада Додика је потврђена на октобарским изборима када је тријумфовала на локалним изборима широм Републике Српске.

Америчке власти, ипак, кажу да БиХ није у потпуности изгубљена у очима Запада.

"Грађани БиХ желе бити дио европске породице", наведено је из Амбасаде САД-а.

Такође, ЕУ званичници сматрају да реторика Милорада Додика неће скренути БиХ са пута придружења ЕУ.

Извор: WСЈ (превод БН ТВ)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

РУДОЊА ХУДИНИ

01.11.2016 18:20

КАКАВ ЦАР СТАЛНО МИГОЉИ . АЛИ....НЕКИ СУ БИЈЕДНО ЗАВРСИЛИ КАД ЈЕ ЂАВО ДОСАО ПО СВОЈЕ. ВРАТИ КОКО СТО СИ ПОЗОБАЛА И НА ПАЊ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.11.2016 19:30

Како си наиван. Па Американци лако смакну сваког ко им смета. Знају да та прица пали код гологузог народа зато то и прицају да би он остао сто дузе, њихове банке узеле сто висе. Док је Миле ту ту је и ММФ.

Name

Додик

01.11.2016 18:25

Кад је успео Америку заје*ати како неце малу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо

01.11.2016 18:26

Врати се у камено доба у сибир

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

01.11.2016 18:40

Мислим да администрација САД није правилно разумеле ста знаци национално померања и да нису исправно схватиле да нема тога СРБина који це ради њихове стварне или лазне помоци да прода СРБство: вјеру и Отоцество за једну вецеру. Опозиција треба да буде срецна да СРБи имају Пресједника који таквим ставом МИЛОРАДА ДОДЕКА преставља СРБстбо, а не да сматрају за такав став свога Пресједника његовом маном умјесто врлином!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.11.2016 18:52

Ти га попе један дан хвалис други кудис.Дај одлуци се вец једном.И ти се мијењас као вријеме.

Name

србин

01.11.2016 19:16

Нема "тога" Србина да прода веру за вецеру?А 2 милиона Срба то направило и пресло на ислам...Јадни смо ми ако он представља Србство

Name

Мало је збуњен

01.11.2016 19:24

Поп је мало збуњен ових дана, од како су му закачили пиштећу наруквицу. Сваки дан се јадан јавља у полицију, пишки у чашицу. Што ти "љубав" може доћи главе, то је чудо

Name

МИХАИЛО Микиц

02.11.2016 01:19

Када СРБи науце да треба сваког јавно да похвале када неко похвалу заслузује и да треба сваког јавно да осуде када неко осуду и прекор заслузује бице пуно срецнија и успјеснији у свом зивоту. Сада се многи СРБи понасају као мусица без главе. Критике су њихове обицно неосноване и без ваљани доказа исто као и похвале јер иду из једне крајности у другу. Да нисам СРБин неби никада са таквим СРБима посла имао. Овако ста цу? Никада никоме његово говно не смрдили па тако исто и мени не смрде моји СРБи који због свог понасања, уобразености, надмености и погресног схвацања зивота и свјета у коме зиве многима зато смрде!

Name

родјо

01.11.2016 18:42

Тренутно трази заститу од Кинеског тајног друства,Кинезки Змај......??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

01.11.2016 18:45

Харамбашу из Лактаса це они и скинут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАМЕТАН

01.11.2016 18:51

ПАМЕТАН. НЕГО ШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауш

01.11.2016 18:56

„ Вол стрит ђрнл"-ов колумниста је веома објективно и вјешто приказао кретања Милорада Додика, предсједника Републике Српске. У закључку: „Браво, предсједниче!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

01.11.2016 19:04

А ви сте као честите људе постављате као диктаторе! Ха ха. Наивчине америчке. Јос ви њега користите и то добро. Да вам смета давно би га ви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре студент

01.11.2016 19:25

Мозда су га послали као извидницу код Кима, за наступајуце лансирање ракете???

Name

Тужно

01.11.2016 19:21

Добро знамо какве вође су били Гадафи Садам Хусеин па гдје су сад јер Америка је тако хтјела а Додик је за њих мала гњида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракијица

01.11.2016 19:24

Само анкета Србина спасава.Дајте нам фриских анкета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

01.11.2016 19:25

Скроз промашена анализа. Амери су довели Додика на власт са циљем да Републику Српску уништи и утопи је у БиХ. Он то веома добро обавља и зато га још држе на власти. Сјетите се само надлежности које је пренио на БиХ. Потписао излазак Брчког из Српске. Укинуо војску, грб и химну. А прије неколико дана и Дан републике 9. јануар. Према томе све је ово јевтина политичка игра на коју је наивни народ насјео. Амери и Запад да хоће могу га скинути за пар седмица. Међутим наравно да неће док потпуно не укине Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.11.2016 19:31

Да је овај простор бар једном ногом усао у демократске процесе и да Република српска има бар елемената правне творевине не би госп.Додику пало на памет да даје овакве интервјуе јер би му то био вјероватно посљедњи интервију са позиције политицког и дрзавног функционера.Показати толику бахатост и прије свега неодговорност према сопственим граданима мозе само неко ко себе сматра неприкосновеним владаром,умисљеном велицином без памети да сагледа погубну политику коју води. Давати овакве изјаве у консталацији медународних и економских односа у којима се налази Република Српска не мозе добронамјеран политицар и нормалан цовјек.Ако вама политицарима требају сукоби а мозда и рат градани ове земље то сигурно не зеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања Фоча

02.11.2016 07:34

Да

Name

Дразен Дадо

01.11.2016 20:30

Како добра реклама, за Предсједника Додика, да ли ово има неку другу поруку са БН-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.11.2016 07:54

Каква црна УСА, Русија, ЕУ....иза свега стоје појединци, а администрације само проводе шта им се каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

02.11.2016 09:56

НИЈЕ ДОДИК ТОЛИКО ПАМЕНТА КОЛИКО ЈЕ НАРОД ГЛУП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србска труба

02.11.2016 16:00

Ма сад он не,, бе зиву силу. Одлиуковала га црква а убрзо це га кандидоват за свеца. Свети Милорад и то црвено слово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

02.11.2016 17:12

Миле сад хоће да буде губернатор. Не зна јадничак са ким се ухватио у коло а да зна упуцао бих се!

ОДГОВОРИТЕ