SAD ga dovele na vlast, a on im okrenuo leđa

U članku svjetski poznatog lista stoji da vlasti SAD kažu da je gospodin Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, postao glavna prepreka u procesima koje BiH mora provesti kako bi se pridružila Evropskoj Uniji i NATO-u.

Republika Srpska 01.11.2016 | 22:53
SAD ga dovele na vlast, a on im okrenuo leđa
Američki magazin “Wall Street Journal” objavio je članak o politici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U tekstu se navodi da je "dvadeset godina nakon što su Sjedinjene Američke Države uspostavile mir na području BiH, lideri koji su se tada zakleli da će izgraditi demokratiju po načelima Evrope, sada ponovo okreću leđa Zapadu”.

U tekstu se dalje navodi da BiH postaje tlo na kojem prevladavaju nacionalisti kao što je Milorad Dodik, koji je prvi stekao naklonost Vašingtona devedesetih sa porukama koje promovišu mir i obećanjem da će raditi na nacionalnom ujedinjenju. Tadašnja državna sekretarka Madeleine Albright je njegov dolazak na političku scenu okarakterisala kao "dašak svježeg zraka”.

U članku svjetski poznatog lista stoji da vlasti SAD kažu da je gospodin Dodik, predsjednik Republike Srpske, postao glavna prepreka u procesima koje BiH mora provesti kako bi se pridružila Evropskoj Uniji i NATO.

Dodik je podigao prašinu kazavši američkom ambasadoru da "odj*be", a sve druge je nazvao nepoželjnim i totalno "beskorisnim". Takođe, nije se sastao sa američkim ambasadorom nijednom u protekle tri godine.

"Odbijam da budem njihov pokusni kunić", rekao je u intervjuu u predsjedničkoj palati. "Dani su odbrojani kada Evropa ili Amerika objave nešto što se odmah prihvati".

Američke vlasti su ove poruke ocijenile kao razočaravajuće s obzirom da je isti akter nekada opisan kao glavni faktor američkih napora da izgrade stabilnu naciju.

S obzirom na to da je BiH zaradila kandidatski status za pridruživanje EU, a ista je preokupirana problemima kao što su migracije i Brexit, mnogi građani se pitaju da li će EU postojati do perioda kada dođe trenutak da se BiH priključi.

Milorad Dodik je izjavio da ne zna da li je EU vrijedna da joj se pridruži:

"Evropa je jako depresivna", rekao je.

Dominacija stranke Milorada Dodika je potvrđena na oktobarskim izborima kada je trijumfovala na lokalnim izborima širom Republike Srpske.

Američke vlasti, ipak, kažu da BiH nije u potpunosti izgubljena u očima Zapada.

"Građani BiH žele biti dio evropske porodice", navedeno je iz Ambasade SAD-a.

Takođe, EU zvaničnici smatraju da retorika Milorada Dodika neće skrenuti BiH sa puta pridruženja EU.

Izvor: WSJ (prevod BN TV)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

RUDONJA HUDINI

01.11.2016 18:20

KAKAV CAR STALNO MIGOLJI . ALI....NEKI SU BIJEDNO ZAVRSILI KAD JE ĐAVO DOSAO PO SVOJE. VRATI KOKO STO SI POZOBALA I NA PANJ.

ODGOVORITE
Name

Igor

01.11.2016 19:30

Kako si naivan. Pa Amerikanci lako smaknu svakog ko im smeta. Znaju da ta prica pali kod gologuzog naroda zato to i pricaju da bi on ostao sto duze, njihove banke uzele sto vise. Dok je Mile tu tu je i MMF.

Name

Dodik

01.11.2016 18:25

Kad je uspeo Ameriku zaje*ati kako nece malu RS.

ODGOVORITE
Name

Ooo

01.11.2016 18:26

Vrati se u kameno doba u sibir

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

01.11.2016 18:40

Mislim da administracija SAD nije pravilno razumele sta znaci nacionalno pomeranja i da nisu ispravno shvatile da nema toga SRBina koji ce radi njihove stvarne ili lazne pomoci da proda SRBstvo: vjeru i Otocestvo za jednu veceru. Opozicija treba da bude srecna da SRBi imaju Presjednika koji takvim stavom MILORADA DODEKA prestavlja SRBstbo, a ne da smatraju za takav stav svoga Presjednika njegovom manom umjesto vrlinom!

ODGOVORITE
Name

re

01.11.2016 18:52

Ti ga pope jedan dan hvalis drugi kudis.Daj odluci se vec jednom.I ti se mijenjas kao vrijeme.

Name

srbin

01.11.2016 19:16

Nema "toga" Srbina da proda veru za veceru?A 2 miliona Srba to napravilo i preslo na islam...Jadni smo mi ako on predstavlja Srbstvo

Name

Malo je zbunjen

01.11.2016 19:24

Pop je malo zbunjen ovih dana, od kako su mu zakačili pišteću narukvicu. Svaki dan se jadan javlja u policiju, piški u čašicu. Što ti "ljubav" može doći glave, to je čudo

Name

MIHAILO Mikic

02.11.2016 01:19

Kada SRBi nauce da treba svakog javno da pohvale kada neko pohvalu zasluzuje i da treba svakog javno da osude kada neko osudu i prekor zasluzuje bice puno srecnija i uspjesniji u svom zivotu. Sada se mnogi SRBi ponasaju kao musica bez glave. Kritike su njihove obicno neosnovane i bez valjani dokaza isto kao i pohvale jer idu iz jedne krajnosti u drugu. Da nisam SRBin nebi nikada sa takvim SRBima posla imao. Ovako sta cu? Nikada nikome njegovo govno ne smrdili pa tako isto i meni ne smrde moji SRBi koji zbog svog ponasanja, uobrazenosti, nadmenosti i pogresnog shvacanja zivota i svjeta u kome zive mnogima zato smrde!

Name

rodjo

01.11.2016 18:42

Trenutno trazi zastitu od Kineskog tajnog drustva,Kinezki Zmaj......??????

ODGOVORITE
Name

Olga

01.11.2016 18:45

Harambašu iz Laktasa ce oni i skinut.

ODGOVORITE
Name

PAMETAN

01.11.2016 18:51

PAMETAN. NEGO ŠTA.

ODGOVORITE
Name

Лауш

01.11.2016 18:56

„ Вол стрит ђрнл"-ов колумниста је веома објективно и вјешто приказао кретања Милорада Додика, предсједника Републике Српске. У закључку: „Браво, предсједниче!"

ODGOVORITE
Name

Student

01.11.2016 19:04

A vi ste kao čestite ljude postavljate kao diktatore! Ha ha. Naivčine američke. Jos vi njega koristite i to dobro. Da vam smeta davno bi ga vi...

ODGOVORITE
Name

re student

01.11.2016 19:25

Mozda su ga poslali kao izvidnicu kod Kima, za nastupajuce lansiranje rakete???

Name

Tužno

01.11.2016 19:21

Dobro znamo kakve vođe su bili Gadafi Sadam Husein pa gdje su sad jer Amerika je tako htjela a Dodik je za njih mala gnjida

ODGOVORITE
Name

Rakijica

01.11.2016 19:24

Samo anketa Srbina spasava.Dajte nam friskih anketa.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

01.11.2016 19:25

Skroz promašena analiza. Ameri su doveli Dodika na vlast sa ciljem da Republiku Srpsku uništi i utopi je u BiH. On to veoma dobro obavlja i zato ga još drže na vlasti. Sjetite se samo nadležnosti koje je prenio na BiH. Potpisao izlazak Brčkog iz Srpske. Ukinuo vojsku, grb i himnu. A prije nekoliko dana i Dan republike 9. januar. Prema tome sve je ovo jevtina politička igra na koju je naivni narod nasjeo. Ameri i Zapad da hoće mogu ga skinuti za par sedmica. Međutim naravno da neće dok potpuno ne ukine Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Osvit

01.11.2016 19:31

Da je ovaj prostor bar jednom nogom usao u demokratske procese i da Republika srpska ima bar elemenata pravne tvorevine ne bi gosp.Dodiku palo na pamet da daje ovakve intervjue jer bi mu to bio vjerovatno posljednji interviju sa pozicije politickog i drzavnog funkcionera.Pokazati toliku bahatost i prije svega neodgovornost prema sopstvenim gradanima moze samo neko ko sebe smatra neprikosnovenim vladarom,umisljenom velicinom bez pameti da sagleda pogubnu politiku koju vodi. Davati ovakve izjave u konstalaciji medunarodnih i ekonomskih odnosa u kojima se nalazi Republika Srpska ne moze dobronamjeran politicar i normalan covjek.Ako vama politicarima trebaju sukobi a mozda i rat gradani ove zemlje to sigurno ne zele.

ODGOVORITE
Name

Nemanja Foča

02.11.2016 07:34

Da

Name

Drazen Dado

01.11.2016 20:30

Kako dobra reklama, za Predsjednika Dodika, da li ovo ima neku drugu poruku sa BN-a

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.11.2016 07:54

Kakva crna USA, Rusija, EU....iza svega stoje pojedinci, a administracije samo provode šta im se kaže.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

02.11.2016 09:56

NIJE DODIK TOLIKO PAMENTA KOLIKO JE NAROD GLUP.

ODGOVORITE
Name

Srbska truba

02.11.2016 16:00

Ma sad on ne,, be zivu silu. Odliukovala ga crkva a ubrzo ce ga kandidovat za sveca. Sveti Milorad i to crveno slovo.

ODGOVORITE
Name

jovan

02.11.2016 17:12

Mile sad hoće da bude gubernator. Ne zna jadničak sa kim se uhvatio u kolo a da zna upucao bih se!

ODGOVORITE