Грубише имају стари град Рудо у фиоци

Породица Грубиша из Рудог, како кажу њихови суграђани, има свој град у фиоци.
Наиме, три генерације ове фамилије марљиво, стрпљиво и упорно сакупљају старе фотографије Рудог, које су истинско свједочанство о настанку, развитку, успонима и падовима овог градића на Лиму на граници са Републиком Србијом.

Република Српска 01.11.2016 | 17:44
Грубише имају стари град Рудо у фиоци
Данка Грубиша показује на хиљаде старих фотографија различитих формата и о свакој од њих има своју причу, исписану на полеђини са датумом, именом фотографа или забиљешком кад је и гдје нађена или купљена.

"У збирци се налазе прве фотографије настале на овим просторима доласком аустроугарских власти а њихови фотографи су снимали грађевине које је власт радила као што су пруге, путеве, мостове, улице и водовод па касарне, жандармеријске станице, школе и вјерске објекте", говори Грубиша.

Посебно мјесто у колекцији заузимају споменици које су послије буна и ратова подизали побједници а њихови наследници углавном рушили и на њиховим мјестима дизали „своја“ обиљежја.

"Ево овдје је био споменик српским војницима који је срушен и на том мјесту је саграђен споменик Првој пролетерској бригади. Ријетки су споменици који су сачувани, али их има", додаје Грубиша.



Изузетно су вриједне и фотографије изградње ускотрачне пруге Брод на Лиму – Рудо – Увац 1906.године гдје се налазила окретница за локомотиве парњаче. Ту су фотографије згаде Жељезничке станице на Увцу која је била изграђена по пројекту исте у Бечу само мањих димензија да би се сусједној Србији показала моћ аустроугарске државе.

На сликама су терезине, локомотиве парњаче и жељезничари који су се фотографисали поред једне од њих која је исклизнула из шина.

Збирку свјетлописа красе и активности Српског соколског друштва "Соко".



"Ово друштво је између два рата било врло активно, имало је велику зграду Соколског дома, своје униформе, слетове гдје су Руђани предњачили над осталим градовима Подриња", прича Грубиша.

Данки су ипак најдраже породичне фотографије на којима је приказана и народна ношња тог времена, обичаји и предмети који су се користили у домаћинству.

Грубише се надају да ће Рудо некад имати свој музеј у коме ће бити изложене и њихове фотографије. Засад се за њих интересују многе институције и појединци али их они љуборморно чувају.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар