Grubiše imaju stari grad Rudo u fioci

Porodica Grubiša iz Rudog, kako kažu njihovi sugrađani, ima svoj grad u fioci.
Naime, tri generacije ove familije marljivo, strpljivo i uporno sakupljaju stare fotografije Rudog, koje su istinsko svjedočanstvo o nastanku, razvitku, usponima i padovima ovog gradića na Limu na granici sa Republikom Srbijom.

Republika Srpska 01.11.2016 | 17:44
Grubiše imaju stari grad Rudo u fioci
Danka Grubiša pokazuje na hiljade starih fotografija različitih formata i o svakoj od njih ima svoju priču, ispisanu na poleđini sa datumom, imenom fotografa ili zabilješkom kad je i gdje nađena ili kupljena.

"U zbirci se nalaze prve fotografije nastale na ovim prostorima dolaskom austrougarskih vlasti a njihovi fotografi su snimali građevine koje je vlast radila kao što su pruge, puteve, mostove, ulice i vodovod pa kasarne, žandarmerijske stanice, škole i vjerske objekte", govori Grubiša.

Posebno mjesto u kolekciji zauzimaju spomenici koje su poslije buna i ratova podizali pobjednici a njihovi naslednici uglavnom rušili i na njihovim mjestima dizali „svoja“ obilježja.

"Evo ovdje je bio spomenik srpskim vojnicima koji je srušen i na tom mjestu je sagrađen spomenik Prvoj proleterskoj brigadi. Rijetki su spomenici koji su sačuvani, ali ih ima", dodaje Grubiša.



Izuzetno su vrijedne i fotografije izgradnje uskotračne pruge Brod na Limu – Rudo – Uvac 1906.godine gdje se nalazila okretnica za lokomotive parnjače. Tu su fotografije zgade Željezničke stanice na Uvcu koja je bila izgrađena po projektu iste u Beču samo manjih dimenzija da bi se susjednoj Srbiji pokazala moć austrougarske države.

Na slikama su terezine, lokomotive parnjače i željezničari koji su se fotografisali pored jedne od njih koja je iskliznula iz šina.

Zbirku svjetlopisa krase i aktivnosti Srpskog sokolskog društva "Soko".



"Ovo društvo je između dva rata bilo vrlo aktivno, imalo je veliku zgradu Sokolskog doma, svoje uniforme, sletove gdje su Ruđani prednjačili nad ostalim gradovima Podrinja", priča Grubiša.

Danki su ipak najdraže porodične fotografije na kojima je prikazana i narodna nošnja tog vremena, običaji i predmeti koji su se koristili u domaćinstvu.

Grubiše se nadaju da će Rudo nekad imati svoj muzej u kome će biti izložene i njihove fotografije. Zasad se za njih interesuju mnoge institucije i pojedinci ali ih oni ljubormorno čuvaju.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar