Злостављана дјеца заштиту траже у Фочи

Велики број малишана у РС трпи малтретирање у школи, код куће или на улици, што може да остави далекосежне посљедице током њиховог одрастања због чега радници фочанског Центра за подршку дјеци жртвама насиља, злостављања и занемаривања имају пуне руке посла.

Република Српска 01.11.2016 | 12:30
Злостављана дјеца заштиту траже у Фочи
Кроз овај центар само за годину, откад је основан, прошло је 36 дјеце код којих је током терапија утврђено да су преживјели злостављање или занемаривање.

Центар, први оваквог типа у РС, дјелује у оквиру Универзитетске болнице у Фочи, односно Педијатријског одјељења.

Стручњаци оцјењују да је отварање оваквог центра у сарадњи са републичким институцијама, прије свега Министарством здравља и социјалне заштите РС и Омбудсманом, дало значајне резултате на откривању насиља, злостављања и занемаривања дјеце.

"Показало се да је отварање оваквог Центра било заиста потребно, јер је ипак за годину овдје регистровано 36 дјеце жртава различитих облика насиља или занемаривања" рекао је начелник Педијатријског одјељења Универзитетске болнице Фоча Дејан Бокоњић.

Он је додао да је одређени број случајева насиља над дјецом процесуиран или је тај поступак у току.

"Забиљежене су све врсте насиља, од сексуалног злостављања, физичког, вршњачког насиља, до различитих облика занемаривања дјеце. Ријеч је о дјеци која долазе из Зворника, Источног Сарајева, до Требиња, дакле цијелог источног дијела Српске и шире" казао је Бакоњић.

Бокоњић додаје да је најважнији задатак Центра, осим откривања починилаца насиља или занемаривања дјеце, поновно укључивање жртве у школски колектив, породицу или у неки други колектив.

"Надам се да ће овај центар у наредном периоду бити мало другачије организован и кадровски ојачан. Тренутно смо једини у РС, а у Бањалуци је у току формирање Центра" додао је Бокоњић.

Према ријечима савјетника Омбудсмана за дјецу РС Драгице Радовић насиље над дјецом је све присутније у друштву.

"Овом питању је потребно посветити много већу пажњу, односно центри за социјални рад, школе, здравствене установе и полицијске станице треба да заједно поступају у циљу откривања и санкционисања починилаца и даљег пружања помоћи жртвама насиља. На то нас обавезује и Протокол који је иницирао Омбудсман" рекла је Радовићева.

Увезан систем

Дејан Бокоњић истиче да је за ефикаснији рад Центра за подршку дјеци жртвама насиља значајан вишедисциплинаран приступ у рјешавању проблема који су све уочљивији.

"Овдје мора постојати координисан рад љекара различитих специјалности и психолога са центрима за јавну безбједност, полицијским станицама, тужилаштвом и центрима за социјални рад. Све треба увезати у заједнички систем да не би дошло до било каквог угрожавања приватности појединаца или правних норми" истиче Бокоњић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар