Zlostavljana djeca zaštitu traže u Foči

Veliki broj mališana u RS trpi maltretiranje u školi, kod kuće ili na ulici, što može da ostavi dalekosežne posljedice tokom njihovog odrastanja zbog čega radnici fočanskog Centra za podršku djeci žrtvama nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja imaju pune ruke posla.

Republika Srpska 01.11.2016 | 12:30
Zlostavljana djeca zaštitu traže u Foči
Kroz ovaj centar samo za godinu, otkad je osnovan, prošlo je 36 djece kod kojih je tokom terapija utvrđeno da su preživjeli zlostavljanje ili zanemarivanje.

Centar, prvi ovakvog tipa u RS, djeluje u okviru Univerzitetske bolnice u Foči, odnosno Pedijatrijskog odjeljenja.

Stručnjaci ocjenjuju da je otvaranje ovakvog centra u saradnji sa republičkim institucijama, prije svega Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Ombudsmanom, dalo značajne rezultate na otkrivanju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece.

"Pokazalo se da je otvaranje ovakvog Centra bilo zaista potrebno, jer je ipak za godinu ovdje registrovano 36 djece žrtava različitih oblika nasilja ili zanemarivanja" rekao je načelnik Pedijatrijskog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča Dejan Bokonjić.

On je dodao da je određeni broj slučajeva nasilja nad djecom procesuiran ili je taj postupak u toku.

"Zabilježene su sve vrste nasilja, od seksualnog zlostavljanja, fizičkog, vršnjačkog nasilja, do različitih oblika zanemarivanja djece. Riječ je o djeci koja dolaze iz Zvornika, Istočnog Sarajeva, do Trebinja, dakle cijelog istočnog dijela Srpske i šire" kazao je Bakonjić.

Bokonjić dodaje da je najvažniji zadatak Centra, osim otkrivanja počinilaca nasilja ili zanemarivanja djece, ponovno uključivanje žrtve u školski kolektiv, porodicu ili u neki drugi kolektiv.

"Nadam se da će ovaj centar u narednom periodu biti malo drugačije organizovan i kadrovski ojačan. Trenutno smo jedini u RS, a u Banjaluci je u toku formiranje Centra" dodao je Bokonjić.

Prema riječima savjetnika Ombudsmana za djecu RS Dragice Radović nasilje nad djecom je sve prisutnije u društvu.

"Ovom pitanju je potrebno posvetiti mnogo veću pažnju, odnosno centri za socijalni rad, škole, zdravstvene ustanove i policijske stanice treba da zajedno postupaju u cilju otkrivanja i sankcionisanja počinilaca i daljeg pružanja pomoći žrtvama nasilja. Na to nas obavezuje i Protokol koji je inicirao Ombudsman" rekla je Radovićeva.

Uvezan sistem

Dejan Bokonjić ističe da je za efikasniji rad Centra za podršku djeci žrtvama nasilja značajan višedisciplinaran pristup u rješavanju problema koji su sve uočljiviji.

"Ovdje mora postojati koordinisan rad ljekara različitih specijalnosti i psihologa sa centrima za javnu bezbjednost, policijskim stanicama, tužilaštvom i centrima za socijalni rad. Sve treba uvezati u zajednički sistem da ne bi došlo do bilo kakvog ugrožavanja privatnosti pojedinaca ili pravnih normi" ističe Bokonjić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar