Представница Владе оптужује Кустурицу

О односима Владе Републике Српске и фирме “Андрићград” д.о.о. чији је већински власник фирма “Лотика”, режисера Емира Кустурице, могао би ускоро да одлучује суд!

Република Српска 01.11.2016 | 11:29
Представница Владе оптужује Кустурицу
Јасно је то из Информације представника Владе Републике Српске у Скупштини ,,Андрићграда“ Оливере Куњадић, која је предсједници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић достављена 11. августа ове године.

“Предлажемо да Влада Републике Српске прихвати Информацију о раду представника Владе у Скупштини друштва Андрићград д.о.о. Вишеград, те да да сагласност да исти поступи у складу са одредбама члана 134. став 6. и 7, Закона о привредним друштвима, односно да захтјева од суда да у ванпарничном поступку одреди лице које ће у својству привременог заступника сазвати сједницу Скупштине и одредити њен дневни ред, уколико то у најкраћем року не уради управа друштва”, наводи се у Информацији, коју је потписао министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић.

Нема дилеме да министар Глухаковић тражи од Владе РС интервенцију суда.

Питање је - шта је понукало Глухаковића да затражи интервенцију суда, с обзиром на чињеницу да је “Андрићград” годинама слављен као мегапројекат актуелне власти у Републици Српској?!

КАКО ДОЋИ ДО КУСТУРИЦЕ

Представница Владе РС у Скупштини Друштва “Андрићград” је Оливера Куњадић која је 20. октобра затражила да буде разрјешена те дужности “из личних разлога”.

“Обзиром да је врло тешко, готово немогуће, остварити контакте са директором Друштва, професором Кустурицом, као и предсједником Скупштине друштва, господином Андрићем из Ужица, нисам у прилици да испуњавам обавезе утврђене поменутим рјешењем, те вас овим путем молим да предложите Влади РС моје разрјешење и именовање другог представника Владе у Скупштину друштва Андрићград д.о.о. Вишеград”, навела је Куњадић у свом захтјеву упућеном министру Глухаковићу.

Глухаковић је њен захтјев прослиједио премијерки, која је Куњадићеву разријешила са те функције. До данас нема информација да је на њено мјесто именован неко други, што практично значи да Влада РС у “Андрићграду”, у који је уложила милионе марака, нема свог представника.

“Лични разлози” Куњадићеве јасни су када се прочита Информација, коју је министар Глухаковић доставио Жељки Цвијановић и то они који се односе на “текућа питања”.

“Под текућим питањима представник Владе Републике Српске у Скупштини друштва Андрићград д.о.о. Вишеград, предложио је да се у дневни ред уврсти дефинисање процедура за пријаву допунских улога, на чему кроз своје извјештаје инсистира Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Чланови скупштине друштва закључили су да је, прије расправе о овом питању, потребно урадити детаљну аналитику улагања по годинама, оснивачима, вриједностима улагања по објектима, те дефинисати обавезе по закљученим уговорима и то са општином Вишеград, а у смислу дефинисања статуса објеката који по уговору припадају општини и накнада за исте по основу ренти градског грађевинског земљишта”, наводи се у Информацији.

Поједностављено, представник Владе РС тражи да се коначно разријеши питање – колико је ко уложио у изградњу “Андрићграда” и колико коме припада, што зараде, што објеката.

КОМЕ ШТА ПРИПАДА

Влада РС је 13.априла 2011. године донијела Рјешење којим се даје сагласност на Уговор о оснивању Привредног друштва ,,Андрићград,, доо Вишеград. Према том Рјешењу, Влада, испред Републике Српске као оснивача, има у тој фирми 24,5 посто удјела, колико и општина Вишеград. Лавовски дио припао је трећем оснивачу, Кустуричиној фирми “Лотика” из Ужица, и то 51 посто удјела.

Оснивачки улог фирме је 10 хиљада КМ, од чега је Кустуричина “Лотика” положила 5100 КМ, а општина Вишеград и Влада РС по 2450 КМ.

Бивши министар трговине и туризма Бакир Ајановић је 29. октобра 2012. године Бакир Ајановић конастатовао, у одговору на посланичко питање, да ће се у “Андрићграду” „коначни власнички удјели дефинисати након завршетка пројекта".

То практично значи да удјели, који су постојали приликом основања друштва “Андрићград” треба да буду промијењени у складу са висином улагања. То никада није учињено, мада је Влада РС уложила несразмјерно много више новца у тај пројекат него Кустуричина фирма “Лотика”. Исто се односи и на општину Вишеград.

Проблем је што у Уговору о основању Друштва “Андрићград” нигдје није наведена могућност промјене удјела. Што, опет, свједочи о незаконитости цијелог тог пројекта.

Једноставније речено, Оливера Куњадић, тражи да се редефинишу власнички и сви остали односи у фирми “Андрићград”, а свој захтјев базира на чињеницима које кажу да је Влада РС у тај пројекат уложила више од 11 милиона, општина Вишеград око 6.000.000 КМ, а “Лотика” мање од два милиона марака.

“Укупна улагања Владе Републике Српске у пројекат ‘Андрићград’ Вишеград износе 11.051.511,20 КМ, СО Вишеград је уложила 5.702.450,00 КМ и ‘Лотика’ доо 1.720.100,00 КМ. Донације од правних и физичких лица су укупно 4.766.699,55 КМ”, наведено је Информацији Куњадићеве, коју је Глухаковић доставио премијерки РС.

Куњадићева је у својој Информацији подсјетила и на налазе Главне службе за ревизију.

У ревизорском извјештају за 2012. годину Главна служба за ревизију налаже Министарству трговине и туризма да милионе које даје за Андрићград д.о.о. не води на гранту (помоћи), јер се на тај начин не види власништво имовине, ни сви други показатељи.

У ревизорском извјештају за 2013. годину, ревизори констатују да њихова претходна препорука није спроведена, а у својим извјештајима објављеним 2014. и 2015. годину уопште се не баве сопственим препорукама.

Након што је “Журнал” у серијалу “Афера” (у документарним филмовима „На Дрини Кустурица“ и “Андрићград - Ундергроунд”) указао на ове чињенице, “Андрићград” се поново појављује у ревизорском извјештају 2016. године, у којем се указује на бројне пропусте у вези са новцем који је Влада РС уложила у овај пројекат, било као директна улагања или као грантове.

ГДЈЕ СУ ПАРЕ

Оливера Куњадић у Информацији оптужује директора “Андрићграда”, односно самог Емира Кустурицу, да су игнорисали све њене захтјеве да се закаже годишња Скупштине друштва, на којој би се, између осталог, размотрили извјештаји о финансијском пословању друштва за 2015.годину, о раду друштва за 2015. годину, о плану рада за текућу годину, и на којој би се донијела одлука о расподјели добити.

“По захтјеву представника Владе Републике Српске у Скупштини друштва Андрићград д.о.о. Вишеград није поступано тј. редовна сједница није заказана до дана израде Информације”, написала је Куњадић.

Она је истакла да из достављеног финансијског извјештаја друштва за пословну 2015. годину видљиво је да је друштво исказало нето губитак од 680.300 КМ. Они који руководе финансијама “Андрићграда” губитке су образложили великом трошкови камата по дугорочном кредитном задужењу, трошковима нето зарада запослених и трошковима принудне наплате Управе за индиректно опорезивање БиХ.

“Основни проблем пословања друштва у пословној 2015. години је био спор са УИО БиХ око оспоравања улазног ПДВ на објектима (црква, хотел,византијски и турски трг), за који не постоје грађевинске дозволе , а који су у 2016.години обухваћени зонинг планом на основу одлуке Народне Скупштине Републике Српске, те блокада жиро-рачуна од стране УИО и поступци принудне наплате”, навела је Куњадићева.

Из свега реченог, јасно је да су се Оливера Куњадић и министар Глухаковић веома уплашили, јер је Влада РС приватној фирми дала, што су и само признали у Информацији, 11,7 милиона марака, а да заузврат нису добили ништа.

Куњадићева и Глухаковић, нема дилеме, желе да са себе скину одговорност и пребаце је на цијелу Владу РС. Која насупрот себе има Емира Кустурицу, интимног пријатеља Милорада Додика.

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Мики

01.11.2016 10:31

Изгледа да ова Оливера више неће бити представница Владе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разум

01.11.2016 15:11

Оливера неце да робија за некога.Оливера је паметна,буди као Оливера.

Name

са друге стране

03.11.2016 22:05

Мањински акционар (испред Републике Српске) није поступао у складу са одредбама чл. 134 ст. (4) – (8) Закона о привредним друштвима, чиме није на адекватан начин, у смислу поштовања минималних законских одредби, заштићен интерес Републике Српске у погледу значајних улагања у пројекат изградње насеља Андрићград преко предузећа „Андрићград“ д.о.о. Наведено је из ревизорског извјестаја.. Е за ово се робија !

Name

Пантелија

01.11.2016 10:31

Саће Баја донијет из Коне ...само полакао,биће,биће...шта ви хоћете, па имали смо поплаве 2014, ви би све...неможе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.11.2016 10:56

Нема лоповлука без Глухаковића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

01.11.2016 11:25

Емир-пасха је геније. Видио цовјек да је српство исплативо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

01.11.2016 12:45

Мрки ста цес када је Немања паметнијие од тебе. Богу вјернији а СРБству оданији!

Name

Славко

01.11.2016 11:36

Нека,Баја нас весла као мале мајмуне,народе и даље рови по контејнерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милекраде додик

01.11.2016 11:37

Ста хоцете,ја сам му дао те паре од своје цркавице,нек се РС развија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

18.12.2018 08:24

Мој бекане, због таквих као ти и пропадамо. Или си и ти Додиков ухљеб?

Name

Вишеграђанин

01.11.2016 11:58

Може бити да је све ово истина али ја знам да сам, од почетка рада Андрићграда, први пут осјетио да живим нормално у овом малом граду. Својим радом и радом своје породице, остварујем значајне приходе од продаје пољопривредних производа, воћа и поврћа. У Вишеград, данас дође три пута више туриста него прије. Хвала Кустурици и свима онима који су на било који начин учетвовали у пројекту изградње Андрићграда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

01.11.2016 14:39

Није земо све тако како ти пишеш. Ево ја никад горе нисам живио. Не помаже ми ни воће, ни поврће и даље кулучим и надничим за ситне паре без плаћених пореза и доприноса. Како послује Андрић Град види се из финансијских извјештаја, а туриста видим више на ћуприји него у Андрић Граду. Сад ће вама емирага да се пружи до хотела и ћуприје, да затвори хотел и на улицу истјера 30 запослених. Живи били па видјели.

Name

ацогз

03.11.2016 06:41

Ако Бог да Милутине, па да истјера такве (нераднике) као што си ти!!!

Name

родјо

01.11.2016 11:59

Гдје сте брацо велико Срби? Док се Вуциц или Додик морају најавити код Путина и годину дана унапријед,то за Кусту не вази.Него га Путин позива да додје ради уруцења награде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛенто

01.11.2016 14:56

Па да, пријем код Путина је несто највисе сто цовјек мозе достици. Каква нобелова наградо и слицно...

Name

Драган цх

01.11.2016 12:02

Сто сте тразили бирали то сте добили гласај те и за наредно гласање

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

01.11.2016 12:18

Може да пљачка и задужује РС свако ко је добар са Милетом бекријом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

01.11.2016 12:23

Ма јел то пукла тиква медј постеним Србима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле и Кустурица, екипа снова за пљачку

01.11.2016 13:04

Миле и Курстурица су велики Срби. Велики по банковном рачуну а Срби јер највише Србе и пљачкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.11.2016 08:26

Хрват зидовског поријекла + Муслиман = Велики Србин

Name

Турцин

01.11.2016 13:06

Сто бре зовете цовека емир зови те га немања стварно вас турци ј... па растурају

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

01.11.2016 13:09

Није бас ниста и к... је несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

01.11.2016 13:29

ово је пропаганда против КУСТЕ једног од највецих СРБА и карактера у историји који је донио паре са запада и улозио у Српске земље и направио свјетску културну атракцију.... лоси људи немогу да му опросте сто је успјесан и свјетски а нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

01.11.2016 13:53

млади БОСАНАЦ,..УЗМИ ДОЗУ ЗАБОРАВИО СИ ..ЈЕ......ТЕ .ВОДИ ГА КУЦИ ВЕЛИКИ СРБИНЕ

Name

Хехе

01.11.2016 14:03

Срба??? Куста Србин??

Name

Иронија

01.11.2016 14:14

Надамо се да си био ироницан... у супротном... на теским си дрогама

Name

Градјанин

01.11.2016 13:38

Ха ха ха поцеле да пуцају тикве измедју Баје и његових пајтаса .Сад не могу да се растале. Патриоте велике се насле !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

којестарије

01.11.2016 13:40

све ми несто говори да миле има фини дио и од овога тако да кустурица ради како му онај налози.Ваљда је и исталима јасно ал ајд народ ко народ ко њега ста пита битан је само јад су избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"непостени Вишеградјанин"

01.11.2016 14:24

Е мој поштени Вишеградјанине, па гдје си ти живио до сада , ево сад отиђи у Андрићград, ако нађеш три човјека да нису из Вишеграда не мораш ништа више радити ја ћу те издржавати до краја живота. Па јадан био прије рата је кроз Вишеград пролазило на хилљаде људи а хотел крај ћуприје радио у сезони нон стоп, ако ти уопште знаш шта то значи, али ти мора да си бануо однекуд у Вишеград или си га гледао само са околних брда , чим тако о њему говориш, јадан био па Вишеград је једини имао корзо на коме су сваку ноћ као на страдуну шетали стотине људи. а ти јадан тек од доласка овог неокупаног и лојавог говориш да постоји Вишеград, е док је таквих будала као што си ти и лојави и Дода ће Вас вјечно пељешити и нека ће нек Вам кожу огуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.11.2016 16:48

Јадан си ти због болести од које нема лијека, оволику количину мржње може имати само неко ко је болестан од зависти и злобе, због нечијег успјеха. Све ово ме подсјећа на коментаре ''романијског хајдука'' ко фоллл..... који ужива у социјали у Ванкуверу. Ти издржавај своју породицу, а ја ћу своју, ако Бог да среће и здравља, у мом Вишеграду, од мог рада.

Name

мами

01.11.2016 14:38

Ко није добио ниста? Влада, представници Владе, Куњадићка и Глухаковић! А тај Глухаковић затурио и уговор о Боски! Ста је даље било? А дали су неколико милиона око десет оном Вуцетићу за текстилну фабрику у Билећи. Агде је Вуцетић нико не зна! А мозда има неко ко све зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

02.11.2016 11:33

Јел вам нису цудне све те инвестиције владе тј.лицно Милокрада е па драги моји тако Милокрад краде паре нема висе оних будала да дизу за њега кредите па цовјек мора да се снадје велики су дневни троскови Додик породице

Name

Драган Али Прави

01.11.2016 14:52

Не могу никако скужит,нема шансе,ок све,Кустурица Србин,ово оно,али дати човјеку милионе на"лијепе очи"то не могу разумјети никако,имам осјећај да он има неке "агенте"који испирају мозак српској власти,човјече,дати милионе човјеку џаба нема нигдје на земаљској кугли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан предобри

02.11.2016 12:20

Кад милионе не зарадис,отмес народу,онда их лако дајес и тросис.Треба цути и Кустурицу,медаља је СА двије стране.

Name

Тихи

01.11.2016 17:51

Ово ко на филму. Емир режисер и продуцент , филм финанцира Додик а не крају филма гину главни јунаци а то су становници РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-ман

02.11.2016 22:12

Свака част за коментар. Сажето и сатирицно нема шта. Некако у црногорском фазону. Насмијао си ме. Поздрав

Name

Кики

01.11.2016 18:39

Далеко догуро овај Муратов мали. Ја мислим да и није пуно косто РС ипак он промовисе српство, културу, музику, спорт, филм итд. Свака реклама се плаца, нема ниста за Дз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

02.11.2016 09:22

"Ни за ста се не бих потурцио осим из ината." То само код нас има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

парламент

02.11.2016 12:49

Ноле и Куста су најбоље сто имамо познати и угледни сиром свијета улозили су много пара у Србију и РС али није то довољно некима...знамо успјех се непраста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-ман

02.11.2016 22:10

Немој мајке ти Кусту стављати до Нелета који је цар и дингоспо за Кусту. Јер изгледа уредно и представља Србију и Србе у најбољем свјетлу. Кошта је нешто друго и не посматрам га нити осуђивам због тзв. Бошњачког стереотипног гледања ствари већ реално и објективно. Ноле је класа за Кусту

Name

ре---мислиман

02.11.2016 22:39

Куста је добио признање од Руског Патријаха и Путина... и на многим филмским фестивалима...а Андрицград и Дрвенград јел то све мало некоме...а да је остао у сарајеву добио би НОБЕЛОВУ награду и стотине других од запада и њихове демократије-хитлер... е зато је један од највецих СРБА у Историји

Name

Јован

02.11.2016 15:43

Кустурица и његов колега,режисер,Јовица Станишић- ледени. Немам ријечи......

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

02.11.2016 17:09

И Додик и Емир или Немања зовите га како хоцете су у рукама КГБ,мозете писати коментаре до миле воље,али они су исто у раљама Руске олигархије,а народ њихови таоци.Зато се неце јос много година у РС ниста промијенити,само национализам и совинизам,на томе политицка елита опстаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

02.11.2016 23:05

СЛАВА БОГУ ! ! !

Name

МладаБосна

02.11.2016 22:50

многима је овде дрази комарица кавазовиц бакир колинда дураковиц ориц...од КУСТЕ насег великана али то није ниста ново има таквих СРБА назалост доста који воле и постују оне сто их МРЗЕ а потцјењују своје....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комедија

03.11.2016 09:38

Ста ово вуку на слици? Колико су запели цини ми се да су силни милиони које успјесно извлаце од народа а све под паролом застите Српског интереса и опстанка.

ОДГОВОРИТЕ