Predstavnica Vlade optužuje Kusturicu

O odnosima Vlade Republike Srpske i firme “Andrićgrad” d.o.o. čiji je većinski vlasnik firma “Lotika”, režisera Emira Kusturice, mogao bi uskoro da odlučuje sud!

Republika Srpska 01.11.2016 | 11:29
Predstavnica Vlade optužuje Kusturicu
Jasno je to iz Informacije predstavnika Vlade Republike Srpske u Skupštini ,,Andrićgrada“ Olivere Kunjadić, koja je predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović dostavljena 11. avgusta ove godine.

“Predlažemo da Vlada Republike Srpske prihvati Informaciju o radu predstavnika Vlade u Skupštini društva Andrićgrad d.o.o. Višegrad, te da da saglasnost da isti postupi u skladu sa odredbama člana 134. stav 6. i 7, Zakona o privrednim društvima, odnosno da zahtjeva od suda da u vanparničnom postupku odredi lice koje će u svojstvu privremenog zastupnika sazvati sjednicu Skupštine i odrediti njen dnevni red, ukoliko to u najkraćem roku ne uradi uprava društva”, navodi se u Informaciji, koju je potpisao ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

Nema dileme da ministar Gluhaković traži od Vlade RS intervenciju suda.

Pitanje je - šta je ponukalo Gluhakovića da zatraži intervenciju suda, s obzirom na činjenicu da je “Andrićgrad” godinama slavljen kao megaprojekat aktuelne vlasti u Republici Srpskoj?!

KAKO DOĆI DO KUSTURICE

Predstavnica Vlade RS u Skupštini Društva “Andrićgrad” je Olivera Kunjadić koja je 20. oktobra zatražila da bude razrješena te dužnosti “iz ličnih razloga”.

“Obzirom da je vrlo teško, gotovo nemoguće, ostvariti kontakte sa direktorom Društva, profesorom Kusturicom, kao i predsjednikom Skupštine društva, gospodinom Andrićem iz Užica, nisam u prilici da ispunjavam obaveze utvrđene pomenutim rješenjem, te vas ovim putem molim da predložite Vladi RS moje razrješenje i imenovanje drugog predstavnika Vlade u Skupštinu društva Andrićgrad d.o.o. Višegrad”, navela je Kunjadić u svom zahtjevu upućenom ministru Gluhakoviću.

Gluhaković je njen zahtjev proslijedio premijerki, koja je Kunjadićevu razriješila sa te funkcije. Do danas nema informacija da je na njeno mjesto imenovan neko drugi, što praktično znači da Vlada RS u “Andrićgradu”, u koji je uložila milione maraka, nema svog predstavnika.

“Lični razlozi” Kunjadićeve jasni su kada se pročita Informacija, koju je ministar Gluhaković dostavio Željki Cvijanović i to oni koji se odnose na “tekuća pitanja”.

“Pod tekućim pitanjima predstavnik Vlade Republike Srpske u Skupštini društva Andrićgrad d.o.o. Višegrad, predložio je da se u dnevni red uvrsti definisanje procedura za prijavu dopunskih uloga, na čemu kroz svoje izvještaje insistira Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Članovi skupštine društva zaključili su da je, prije rasprave o ovom pitanju, potrebno uraditi detaljnu analitiku ulaganja po godinama, osnivačima, vrijednostima ulaganja po objektima, te definisati obaveze po zaključenim ugovorima i to sa opštinom Višegrad, a u smislu definisanja statusa objekata koji po ugovoru pripadaju opštini i naknada za iste po osnovu renti gradskog građevinskog zemljišta”, navodi se u Informaciji.

Pojednostavljeno, predstavnik Vlade RS traži da se konačno razriješi pitanje – koliko je ko uložio u izgradnju “Andrićgrada” i koliko kome pripada, što zarade, što objekata.

KOME ŠTA PRIPADA

Vlada RS je 13.aprila 2011. godine donijela Rješenje kojim se daje saglasnost na Ugovor o osnivanju Privrednog društva ,,Andrićgrad,, doo Višegrad. Prema tom Rješenju, Vlada, ispred Republike Srpske kao osnivača, ima u toj firmi 24,5 posto udjela, koliko i opština Višegrad. Lavovski dio pripao je trećem osnivaču, Kusturičinoj firmi “Lotika” iz Užica, i to 51 posto udjela.

Osnivački ulog firme je 10 hiljada KM, od čega je Kusturičina “Lotika” položila 5100 KM, a opština Višegrad i Vlada RS po 2450 KM.

Bivši ministar trgovine i turizma Bakir Ajanović je 29. oktobra 2012. godine Bakir Ajanović konastatovao, u odgovoru na poslaničko pitanje, da će se u “Andrićgradu” „konačni vlasnički udjeli definisati nakon završetka projekta".

To praktično znači da udjeli, koji su postojali prilikom osnovanja društva “Andrićgrad” treba da budu promijenjeni u skladu sa visinom ulaganja. To nikada nije učinjeno, mada je Vlada RS uložila nesrazmjerno mnogo više novca u taj projekat nego Kusturičina firma “Lotika”. Isto se odnosi i na opštinu Višegrad.

Problem je što u Ugovoru o osnovanju Društva “Andrićgrad” nigdje nije navedena mogućnost promjene udjela. Što, opet, svjedoči o nezakonitosti cijelog tog projekta.

Jednostavnije rečeno, Olivera Kunjadić, traži da se redefinišu vlasnički i svi ostali odnosi u firmi “Andrićgrad”, a svoj zahtjev bazira na činjenicima koje kažu da je Vlada RS u taj projekat uložila više od 11 miliona, opština Višegrad oko 6.000.000 KM, a “Lotika” manje od dva miliona maraka.

“Ukupna ulaganja Vlade Republike Srpske u projekat ‘Andrićgrad’ Višegrad iznose 11.051.511,20 KM, SO Višegrad je uložila 5.702.450,00 KM i ‘Lotika’ doo 1.720.100,00 KM. Donacije od pravnih i fizičkih lica su ukupno 4.766.699,55 KM”, navedeno je Informaciji Kunjadićeve, koju je Gluhaković dostavio premijerki RS.

Kunjadićeva je u svojoj Informaciji podsjetila i na nalaze Glavne službe za reviziju.

U revizorskom izvještaju za 2012. godinu Glavna služba za reviziju nalaže Ministarstvu trgovine i turizma da milione koje daje za Andrićgrad d.o.o. ne vodi na grantu (pomoći), jer se na taj način ne vidi vlasništvo imovine, ni svi drugi pokazatelji.

U revizorskom izvještaju za 2013. godinu, revizori konstatuju da njihova prethodna preporuka nije sprovedena, a u svojim izvještajima objavljenim 2014. i 2015. godinu uopšte se ne bave sopstvenim preporukama.

Nakon što je “Žurnal” u serijalu “Afera” (u dokumentarnim filmovima „Na Drini Kusturica“ i “Andrićgrad - Underground”) ukazao na ove činjenice, “Andrićgrad” se ponovo pojavljuje u revizorskom izvještaju 2016. godine, u kojem se ukazuje na brojne propuste u vezi sa novcem koji je Vlada RS uložila u ovaj projekat, bilo kao direktna ulaganja ili kao grantove.

GDJE SU PARE

Olivera Kunjadić u Informaciji optužuje direktora “Andrićgrada”, odnosno samog Emira Kusturicu, da su ignorisali sve njene zahtjeve da se zakaže godišnja Skupštine društva, na kojoj bi se, između ostalog, razmotrili izvještaji o finansijskom poslovanju društva za 2015.godinu, o radu društva za 2015. godinu, o planu rada za tekuću godinu, i na kojoj bi se donijela odluka o raspodjeli dobiti.

“Po zahtjevu predstavnika Vlade Republike Srpske u Skupštini društva Andrićgrad d.o.o. Višegrad nije postupano tj. redovna sjednica nije zakazana do dana izrade Informacije”, napisala je Kunjadić.

Ona je istakla da iz dostavljenog finansijskog izvještaja društva za poslovnu 2015. godinu vidljivo je da je društvo iskazalo neto gubitak od 680.300 KM. Oni koji rukovode finansijama “Andrićgrada” gubitke su obrazložili velikom troškovi kamata po dugoročnom kreditnom zaduženju, troškovima neto zarada zaposlenih i troškovima prinudne naplate Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Osnovni problem poslovanja društva u poslovnoj 2015. godini je bio spor sa UIO BiH oko osporavanja ulaznog PDV na objektima (crkva, hotel,vizantijski i turski trg), za koji ne postoje građevinske dozvole , a koji su u 2016.godini obuhvaćeni zoning planom na osnovu odluke Narodne Skupštine Republike Srpske, te blokada žiro-računa od strane UIO i postupci prinudne naplate”, navela je Kunjadićeva.

Iz svega rečenog, jasno je da su se Olivera Kunjadić i ministar Gluhaković veoma uplašili, jer je Vlada RS privatnoj firmi dala, što su i samo priznali u Informaciji, 11,7 miliona maraka, a da zauzvrat nisu dobili ništa.

Kunjadićeva i Gluhaković, nema dileme, žele da sa sebe skinu odgovornost i prebace je na cijelu Vladu RS. Koja nasuprot sebe ima Emira Kusturicu, intimnog prijatelja Milorada Dodika.

Izvor: Žurnal.info

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Miki

01.11.2016 11:31

Izgleda da ova Olivera više neće biti predstavnica Vlade RS.

ODGOVORITE
Name

Razum

01.11.2016 16:11

Olivera nece da robija za nekoga.Olivera je pametna,budi kao Olivera.

Name

sa druge strane

03.11.2016 23:05

Мањински акционар (испред Републике Српске) није поступао у складу са одредбама чл. 134 ст. (4) – (8) Закона о привредним друштвима, чиме није на адекватан начин, у смислу поштовања минималних законских одредби, заштићен интерес Републике Српске у погледу значајних улагања у пројекат изградње насеља Андрићград преко предузећа „Андрићград“ д.о.о. Navedeno je iz revizorskog izvjestaja.. E za ovo se robija !

Name

Pantelija

01.11.2016 11:31

Saće Baja donijet iz Kone ...samo polakao,biće,biće...šta vi hoćete, pa imali smo poplave 2014, vi bi sve...nemože....

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.11.2016 11:56

Nema lopovluka bez Gluhakovića!

ODGOVORITE
Name

Mrki

01.11.2016 12:25

Emir-pasha je genije. Vidio covjek da je srpstvo isplativo.

ODGOVORITE
Name

Mihailo

01.11.2016 13:45

Mrki sta ces kada je Nemanja pametnijie od tebe. Bogu vjerniji a SRBstvu odaniji!

Name

Slavko

01.11.2016 12:36

Neka,Baja nas vesla kao male majmune,narode i dalje rovi po kontejnerima.

ODGOVORITE
Name

milekrade dodik

01.11.2016 12:37

Sta hocete,ja sam mu dao te pare od svoje crkavice,nek se RS razvija.

ODGOVORITE
Name

Savo

18.12.2018 09:24

Moj bekane, zbog takvih kao ti i propadamo. Ili si i ti Dodikov uhljeb?

Name

Višegrađanin

01.11.2016 12:58

Može biti da je sve ovo istina ali ja znam da sam, od početka rada Andrićgrada, prvi put osjetio da živim normalno u ovom malom gradu. Svojim radom i radom svoje porodice, ostvarujem značajne prihode od prodaje poljoprivrednih proizvoda, voća i povrća. U Višegrad, danas dođe tri puta više turista nego prije. Hvala Kusturici i svima onima koji su na bilo koji način učetvovali u projektu izgradnje Andrićgrada.

ODGOVORITE
Name

Milutin

01.11.2016 15:39

Nije zemo sve tako kako ti pišeš. Evo ja nikad gore nisam živio. Ne pomaže mi ni voće, ni povrće i dalje kulučim i nadničim za sitne pare bez plaćenih poreza i doprinosa. Kako posluje Andrić Grad vidi se iz finansijskih izvještaja, a turista vidim više na ćupriji nego u Andrić Gradu. Sad će vama emiraga da se pruži do hotela i ćuprije, da zatvori hotel i na ulicu istjera 30 zaposlenih. Živi bili pa vidjeli.

Name

acogz

03.11.2016 07:41

Ako Bog da Milutine, pa da istjera takve (neradnike) kao što si ti!!!

Name

rodjo

01.11.2016 12:59

Gdje ste braco veliko Srbi? Dok se Vucic ili Dodik moraju najaviti kod Putina i godinu dana unaprijed,to za Kustu ne vazi.Nego ga Putin poziva da dodje radi urucenja nagrade.

ODGOVORITE
Name

BLento

01.11.2016 15:56

Pa da, prijem kod Putina je nesto najvise sto covjek moze dostici. Kakva nobelova nagrado i slicno...

Name

Dragan ch

01.11.2016 13:02

Sto ste trazili birali to ste dobili glasaj te i za naredno glasanje

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

01.11.2016 13:18

Može da pljačka i zadužuje RS svako ko je dobar sa Miletom bekrijom.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

01.11.2016 13:23

Ma jel to pukla tikva medj postenim Srbima?

ODGOVORITE
Name

Mile i Kusturica, ekipa snova za pljačku

01.11.2016 14:04

Mile i Kursturica su veliki Srbi. Veliki po bankovnom računu a Srbi jer najviše Srbe i pljačkaju.

ODGOVORITE
Name

re

02.11.2016 09:26

Hrvat zidovskog porijekla + Musliman = Veliki Srbin

Name

Turcin

01.11.2016 14:06

Sto bre zovete coveka emir zovi te ga nemanja stvarno vas turci j... pa rasturaju

ODGOVORITE
Name

Plan b

01.11.2016 14:09

Nije bas nista i k... je nesto.

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

01.11.2016 14:29

ovo je propaganda protiv KUSTE jednog od najvecih SRBA i karaktera u istoriji koji je donio pare sa zapada i ulozio u Srpske zemlje i napravio svjetsku kulturnu atrakciju.... losi ljudi nemogu da mu oproste sto je uspjesan i svjetski a nas

ODGOVORITE
Name

VETERAN

01.11.2016 14:53

mladi BOSANAC,..UZMI DOZU ZABORAVIO SI ..JE......TE .VODI GA KUCI VELIKI SRBINE

Name

Hehe

01.11.2016 15:03

Srba??? Kusta Srbin??

Name

Ironija

01.11.2016 15:14

Nadamo se da si bio ironican... u suprotnom... na teskim si drogama

Name

Gradjanin

01.11.2016 14:38

Ha ha ha pocele da pucaju tikve izmedju Baje i njegovih pajtasa .Sad ne mogu da se rastale. Patriote velike se nasle !!!!

ODGOVORITE
Name

kojestarije

01.11.2016 14:40

sve mi nesto govori da mile ima fini dio i od ovoga tako da kusturica radi kako mu onaj nalozi.Valjda je i istalima jasno al ajd narod ko narod ko njega sta pita bitan je samo jad su izbori.

ODGOVORITE
Name

"neposteni Višegradjanin"

01.11.2016 15:24

E moj pošteni Višegradjanine, pa gdje si ti živio do sada , evo sad otiđi u Andrićgrad, ako nađeš tri čovjeka da nisu iz Višegrada ne moraš ništa više raditi ja ću te izdržavati do kraja života. Pa jadan bio prije rata je kroz Višegrad prolazilo na hilljade ljudi a hotel kraj ćuprije radio u sezoni non stop, ako ti uopšte znaš šta to znači, ali ti mora da si banuo odnekud u Višegrad ili si ga gledao samo sa okolnih brda , čim tako o njemu govoriš, jadan bio pa Višegrad je jedini imao korzo na kome su svaku noć kao na stradunu šetali stotine ljudi. a ti jadan tek od dolaska ovog neokupanog i lojavog govoriš da postoji Višegrad, e dok je takvih budala kao što si ti i lojavi i Doda će Vas vječno pelješiti i neka će nek Vam kožu ogule.

ODGOVORITE
Name

re

01.11.2016 17:48

Jadan si ti zbog bolesti od koje nema lijeka, ovoliku količinu mržnje može imati samo neko ko je bolestan od zavisti i zlobe, zbog nečijeg uspjeha. Sve ovo me podsjeća na komentare ''romanijskog hajduka'' ko folll..... koji uživa u socijali u Vankuveru. Ti izdržavaj svoju porodicu, a ja ću svoju, ako Bog da sreće i zdravlja, u mom Višegradu, od mog rada.

Name

mami

01.11.2016 15:38

Ko nije dobio nista? Vlada, predstavnici Vlade, Kunjadićka i Gluhaković! A taj Gluhaković zaturio i ugovor o Boski! Sta je dalje bilo? A dali su nekoliko miliona oko deset onom Vucetiću za tekstilnu fabriku u Bileći. Agde je Vucetić niko ne zna! A mozda ima neko ko sve zna.

ODGOVORITE
Name

m

02.11.2016 12:33

Jel vam nisu cudne sve te investicije vlade tj.licno Milokrada e pa dragi moji tako Milokrad krade pare nema vise onih budala da dizu za njega kredite pa covjek mora da se snadje veliki su dnevni troskovi Dodik porodice

Name

Dragan Ali Pravi

01.11.2016 15:52

Ne mogu nikako skužit,nema šanse,ok sve,Kusturica Srbin,ovo ono,ali dati čovjeku milione na"lijepe oči"to ne mogu razumjeti nikako,imam osjećaj da on ima neke "agente"koji ispiraju mozak srpskoj vlasti,čovječe,dati milione čovjeku džaba nema nigdje na zemaljskoj kugli

ODGOVORITE
Name

Goran predobri

02.11.2016 13:20

Kad milione ne zaradis,otmes narodu,onda ih lako dajes i trosis.Treba cuti i Kusturicu,medalja je SA dvije strane.

Name

Tihi

01.11.2016 18:51

Ovo ko na filmu. Emir režiser i producent , film financira Dodik a ne kraju filma ginu glavni junaci a to su stanovnici RS

ODGOVORITE
Name

Mislim-man

02.11.2016 23:12

Svaka čast za komentar. Sažeto i satiricno nema šta. Nekako u crnogorskom fazonu. Nasmijao si me. Pozdrav

Name

Kiki

01.11.2016 19:39

Daleko doguro ovaj Muratov mali. Ja mislim da i nije puno kosto RS ipak on promovise srpstvo, kulturu, muziku, sport, film itd. Svaka reklama se placa, nema nista za Dz.

ODGOVORITE
Name

Joja

02.11.2016 10:22

"Ni za sta se ne bih poturcio osim iz inata." To samo kod nas ima.

ODGOVORITE
Name

parlament

02.11.2016 13:49

Nole i Kusta su najbolje sto imamo poznati i ugledni sirom svijeta ulozili su mnogo para u Srbiju i RS ali nije to dovoljno nekima...znamo uspjeh se neprasta

ODGOVORITE
Name

Mislim-man

02.11.2016 23:10

Nemoj majke ti Kustu stavljati do Neleta koji je car i dingospo za Kustu. Jer izgleda uredno i predstavlja Srbiju i Srbe u najboljem svjetlu. Košta je nešto drugo i ne posmatram ga niti osuđivam zbog tzv. Bošnjačkog stereotipnog gledanja stvari već realno i objektivno. Nole je klasa za Kustu

Name

re---misliman

02.11.2016 23:39

Kusta je dobio priznanje od Ruskog Patrijaha i Putina... i na mnogim filmskim festivalima...a Andricgrad i Drvengrad jel to sve malo nekome...a da je ostao u sarajevu dobio bi NOBELOVU nagradu i stotine drugih od zapada i njihove demokratije-hitler... e zato je jedan od najvecih SRBA u Istoriji

Name

Jovan

02.11.2016 16:43

Kusturica i njegov kolega,režiser,Jovica Stanišić- ledeni. Nemam riječi......

ODGOVORITE
Name

analiticar

02.11.2016 18:09

I Dodik i Emir ili Nemanja zovite ga kako hocete su u rukama KGB,mozete pisati komentare do mile volje,ali oni su isto u raljama Ruske oligarhije,a narod njihovi taoci.Zato se nece jos mnogo godina u RS nista promijeniti,samo nacionalizam i sovinizam,na tome politicka elita opstaje.

ODGOVORITE
Name

Jovan

03.11.2016 00:05

SLAVA BOGU ! ! !

Name

MladaBosna

02.11.2016 23:50

mnogima je ovde drazi komarica kavazovic bakir kolinda durakovic oric...od KUSTE naseg velikana ali to nije nista novo ima takvih SRBA nazalost dosta koji vole i postuju one sto ih MRZE a potcjenjuju svoje....

ODGOVORITE
Name

Komedija

03.11.2016 10:38

Sta ovo vuku na slici? Koliko su zapeli cini mi se da su silni milioni koje uspjesno izvlace od naroda a sve pod parolom zastite Srpskog interesa i opstanka.

ODGOVORITE