Смета вам звук жвакања хране? Можда имате мисофонију

Мисофонија, која значи “мржња према звуковима“, јесте недавно откривено стање због којег особе које пате од њега реагују на звук стресом, љутњом, иритацијом или, у екстремним случајевима, насиљем.

Здравље 01.11.2016 | 11:08
Смета вам звук жвакања хране? Можда имате мисофонију
Не ради се о мањој иритацији: они који болују од мисофоније наводе да је осећај као да вас је неко шутнуо у стомак, или као да вас је изуједао рој пчела.

Ако је све ово у ублаженој мери, онда нисте пацијент.

Мередит Росол, двадесетпетогодишњој учитељици, дијагностификована је мисофонија пре две године, након што је годинама била осетљива на звуке.

“Деценијама нисам могла да једем са родитељима за истим столом, бар не без чепова за уши. Непријатан је осећај, ваши мишићи су напети, на ивици нерава сте, ваше срце брже лупа и осећате јаку потребу да побегнете“, каже Росолова.

Група психијатара из Холандије је 2013. године изнелиенеколико дијагностичких критеријума и навели да се мисофонија може класификовати као психијатријски поремећај.

Студија Универзитета Нортвестерн наводи да су они који су преосетљиви на звук обично креативнији.

“Обично почиње око 13 или 14 годна, када се јављају и остали психијатријски поремећаји. Јавља се у породицама, па је вероватно у питању генетика. То је стање у којем се прави веза између неутралног звука и непријатних емоција“, рекао је Арјан Шродер из Академијског медицинског центра у Амстердаму.

Он додаје да се ради о условљеном процесу: ако се налазите у проблематичној ситуацији, и ако се то понавља, а ви почињете да избегавате такве ситуације, стање постаје све горе.

НХС саветује да ако имате малу нетолеранцију на звуке, посетите лекара.

Стручњаци ће прегледати ваше уши, нос и грло и спровести тестове који ће показати који ниво звука изазива стрес.

Заједнички третмани састоје се од терапија, техника опуштања и саветовања.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар