Профитери ликују због пропасти ревизије

Приватизација у Републици Српској уништила је стотине фирми, кључни привредни ресурси багателно су распродати, а током ревизије ниједан поступак није поништен.

Република Српска 01.11.2016 | 07:46
Профитери ликују због пропасти ревизије
Од почетка приватизације у Српској је у 722 предузећа приватизован државни капитал. Колико тачно тих фирми више не ради надлежни неће да кажу, али је јасно да се ради о стотинама, из којих су на улици и без увезаног радног стажа остали бројни радници.

Након притиска Савеза синдиката и радника који су остали без посла 2006. године основана је Комисија за ревизију приватизације. Међутим, за десет година постојања ова комисија није урадила ништа, ниједна приватизација није поништена, а корист су имали само чланови који су добијали високе накнаде за свој нерад.

Економиста Светлана Ценић наглашава да се ни за једну приватизацију не може рећи да је била успешна, јер је производња потпуно уништена.

"Стално се прича о ревизији приватизације, како ће се казнити профитери, што је лаж и замајавање становништва. Нико им не објашњава да је сва документација сада застарела и да једном укњижена имовина не може бити поништена. Све је рађено да се потроши што више више времена, а да се ништа не уради. Никаквих ревизија више никада неће ни бити. Да постоји закон који каже да таква врста криминала не застарева могло би се нешто урадити, а овако је немогуће када је финансијској документацији истекао рок", нагласила је Ценићева.

Додаје да је “Бирач” најочитији пример криминалне приватизација у коме је била највећа пљачка.

"Имали смо и случајеве приватизације где власт обезвреди и уништи предузеће, постављањем свог кадра који ће то да уради, онда тако уништено продају некоме. Тај неко направи штету или не уради ништа, а онда држава поново парама пореских обвезника купи ту фирму и све испочетка. Најочигледнији пример такве приватизације је 'Нова Борја'", рекла је Ценићева.

Председник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да су тражили начин како да заштите раднике који су имали огромне проблеме да остваре своја права у приватизованим предузећима.

"Тражили смо да се преиспита како је неко дошао до друштвене имовине. Савез синдиката је највише захтева поднео за утврђивање неправилности у поступку приватизације, али ниједан наш захтев није био окончан позитивно. Нажалост, чланови комисије су били незаинтересовани или нису могли да ураде ништа под притиском лобија, који је требао да буде предмет процесуирања" рекла је Мишићева.

Додала је да одговорност за нерад комисије ида на терет Владе РС, а кола су се сломила на најслабијој карици – радницима.

“Добре” приватизације

Међу добрим приватизацијама наводи се “Рафинерија Брод” што, према њеном мишљењу Светлане Ценић није позитиван пример.

"'Рафинерија' је потпуно очишћена од дугова и онда продата Русима, а сада је акумулирани губитак појео капитал од продаје. Извлачи се профит, док дугови остају на 'Рафинерији'. Исто је и у 'Оптими Модрича', која је и у време Милана Јелића, када је био директор, позитивно пословала, што сада није случај" истакла је Ценићева.

Извор: Блиц
Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ЧУДО

01.11.2016 06:57

ПА НИСМО МИ ИСЛАНДЈАНИ ДА ПРОВОДИМО ПОШТЕНУ ПРИВАТИЗАЦИЈУ. ЧУЈ МАЈКЕ ТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

01.11.2016 07:23

Намамо ми циме нити снаге да ударимо на толике милијарде и то се никад неце рјесит ко је сконто сконто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тражили сте гледајте

01.11.2016 07:27

Ево веч 10 дугих година народ гласа за Додика и СНСД, ти исти чланови синдиката које су опљачкали, радници који су остали без посла у криминалним приватизацијама, пензионери који немају пензије, болесници који немају за лијекове, студенти за које нема посла. Сви они гласају за Додика па нека уживају у његовој владавини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да, бас тразили сте гледајте...

01.11.2016 09:35

"Једном преварен Босански коњ се не да намамити на празну струњицу, нити осамарити. Ето, што ти је хајван! Не мереш га два пута на празну зобницу намамит. Само нашем народу можеш обећати пуну софру, радна мјеста, благостање, држећи му стално руку у џепу. И тако једно четир-пет пута! Па ти сада контај, је ли коњ паметнији од нас!" НАРОД ЈЕ БИРАО ИСТЕ КОЈИ СУ ГА УНИСТИЛИ ПА НАРОДЕ СРЕТНО САДА КУКАЈТЕ НАД САМИМ СОБОМ.

Name

Драган

01.11.2016 10:17

Ја не вјерујем у резултате избора, нити у изборе уопште. И то је подложно намјештању и купопродаји.

Name

Профитер

01.11.2016 08:00

Јухуууу јупи јеах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје је Бијелић

01.11.2016 08:25

Гдје је Борислав Бијелић предсједник комисије за ревизију приватизације који је бјежао од атв екипе и сакрио се у Медицинску електронику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.11.2016 08:43

Па како би дојучерашњи гологузани постали газде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

01.11.2016 10:23

Чорокало.....шта је имао прије приватизације Приједорпутева а шта сад има?

Name

Мисцхо

01.11.2016 09:48

Прави кримал у БиХ је приватизација банака која се прва догодила. О томе нико не писе нити прица, а то је био основи свих пљацки које су се десиле након тога, а и данас отворено трају. Засто. зато сто су вецину банака приватизовали странци а они нам кроје овдје капу и судбину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантелија

01.11.2016 10:00

Тако нам и треба..., али доће сад Кинези и све ће опет бити лијепо као Жељкица...много је волим , а што је паметна...ух подерао би је ко крмача масну врећу....

ОДГОВОРИТЕ