Profiteri likuju zbog propasti revizije

Privatizacija u Republici Srpskoj uništila je stotine firmi, ključni privredni resursi bagatelno su rasprodati, a tokom revizije nijedan postupak nije poništen.

Republika Srpska 01.11.2016 | 07:46
Profiteri likuju zbog propasti revizije
Od početka privatizacije u Srpskoj je u 722 preduzeća privatizovan državni kapital. Koliko tačno tih firmi više ne radi nadležni neće da kažu, ali je jasno da se radi o stotinama, iz kojih su na ulici i bez uvezanog radnog staža ostali brojni radnici.

Nakon pritiska Saveza sindikata i radnika koji su ostali bez posla 2006. godine osnovana je Komisija za reviziju privatizacije. Međutim, za deset godina postojanja ova komisija nije uradila ništa, nijedna privatizacija nije poništena, a korist su imali samo članovi koji su dobijali visoke naknade za svoj nerad.

Ekonomista Svetlana Cenić naglašava da se ni za jednu privatizaciju ne može reći da je bila uspešna, jer je proizvodnja potpuno uništena.

"Stalno se priča o reviziji privatizacije, kako će se kazniti profiteri, što je laž i zamajavanje stanovništva. Niko im ne objašnjava da je sva dokumentacija sada zastarela i da jednom uknjižena imovina ne može biti poništena. Sve je rađeno da se potroši što više više vremena, a da se ništa ne uradi. Nikakvih revizija više nikada neće ni biti. Da postoji zakon koji kaže da takva vrsta kriminala ne zastareva moglo bi se nešto uraditi, a ovako je nemoguće kada je finansijskoj dokumentaciji istekao rok", naglasila je Cenićeva.

Dodaje da je “Birač” najočitiji primer kriminalne privatizacija u kome je bila najveća pljačka.

"Imali smo i slučajeve privatizacije gde vlast obezvredi i uništi preduzeće, postavljanjem svog kadra koji će to da uradi, onda tako uništeno prodaju nekome. Taj neko napravi štetu ili ne uradi ništa, a onda država ponovo parama poreskih obveznika kupi tu firmu i sve ispočetka. Najočigledniji primer takve privatizacije je 'Nova Borja'", rekla je Cenićeva.

Predsednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da su tražili način kako da zaštite radnike koji su imali ogromne probleme da ostvare svoja prava u privatizovanim preduzećima.

"Tražili smo da se preispita kako je neko došao do društvene imovine. Savez sindikata je najviše zahteva podneo za utvrđivanje nepravilnosti u postupku privatizacije, ali nijedan naš zahtev nije bio okončan pozitivno. Nažalost, članovi komisije su bili nezainteresovani ili nisu mogli da urade ništa pod pritiskom lobija, koji je trebao da bude predmet procesuiranja" rekla je Mišićeva.

Dodala je da odgovornost za nerad komisije ida na teret Vlade RS, a kola su se slomila na najslabijoj karici – radnicima.

“Dobre” privatizacije

Među dobrim privatizacijama navodi se “Rafinerija Brod” što, prema njenom mišljenju Svetlane Cenić nije pozitivan primer.

"'Rafinerija' je potpuno očišćena od dugova i onda prodata Rusima, a sada je akumulirani gubitak pojeo kapital od prodaje. Izvlači se profit, dok dugovi ostaju na 'Rafineriji'. Isto je i u 'Optimi Modriča', koja je i u vreme Milana Jelića, kada je bio direktor, pozitivno poslovala, što sada nije slučaj" istakla je Cenićeva.

Izvor: Blic
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ČUDO

01.11.2016 06:57

PA NISMO MI ISLANDJANI DA PROVODIMO POŠTENU PRIVATIZACIJU. ČUJ MAJKE TI.

ODGOVORITE
Name

xxl

01.11.2016 07:23

Namamo mi cime niti snage da udarimo na tolike milijarde i to se nikad nece rjesit ko je skonto skonto

ODGOVORITE
Name

Tražili ste gledajte

01.11.2016 07:27

Evo več 10 dugih godina narod glasa za Dodika i SNSD, ti isti članovi sindikata koje su opljačkali, radnici koji su ostali bez posla u kriminalnim privatizacijama, penzioneri koji nemaju penzije, bolesnici koji nemaju za lijekove, studenti za koje nema posla. Svi oni glasaju za Dodika pa neka uživaju u njegovoj vladavini.

ODGOVORITE
Name

da, bas trazili ste gledajte...

01.11.2016 09:35

"Jednom prevaren Bosanski konj se ne da namamiti na praznu strunjicu, niti osamariti. Eto, što ti je hajvan! Ne mereš ga dva puta na praznu zobnicu namamit. Samo našem narodu možeš obećati punu sofru, radna mjesta, blagostanje, držeći mu stalno ruku u džepu. I tako jedno četir-pet puta! Pa ti sada kontaj, je li konj pametniji od nas!" NAROD JE BIRAO ISTE KOJI SU GA UNISTILI PA NARODE SRETNO SADA KUKAJTE NAD SAMIM SOBOM.

Name

Dragan

01.11.2016 10:17

Ja ne vjerujem u rezultate izbora, niti u izbore uopšte. I to je podložno namještanju i kupoprodaji.

Name

Profiter

01.11.2016 08:00

Juhuuuu jupi jeah...

ODGOVORITE
Name

Gdje je Bijelić

01.11.2016 08:25

Gdje je Borislav Bijelić predsjednik komisije za reviziju privatizacije koji je bježao od atv ekipe i sakrio se u Medicinsku elektroniku

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.11.2016 08:43

Pa kako bi dojučerašnji gologuzani postali gazde?

ODGOVORITE
Name

Prijedor

01.11.2016 10:23

Čorokalo.....šta je imao prije privatizacije Prijedorputeva a šta sad ima?

Name

Mischo

01.11.2016 09:48

Pravi krimal u BiH je privatizacija banaka koja se prva dogodila. O tome niko ne pise niti prica, a to je bio osnovi svih pljacki koje su se desile nakon toga, a i danas otvoreno traju. Zasto. zato sto su vecinu banaka privatizovali stranci a oni nam kroje ovdje kapu i sudbinu

ODGOVORITE
Name

Pantelija

01.11.2016 10:00

Tako nam i treba..., ali doće sad Kinezi i sve će opet biti lijepo kao Željkica...mnogo je volim , a što je pametna...uh poderao bi je ko krmača masnu vreću....

ODGOVORITE