Закувава се у САД

Предсједник САД Барак Обама изјавио да вјерује да је директор ФБИ-ја Џејмс Коми човјек од интегритета који не покушава да утиче на америчке предсједничке изборе.

Свијет 31.10.2016 | 22:08
Закувава се у САД
Коми је недавно најавио истрагу додатних мејлова с приватног сервера демократске кандидаткиње Хилари Клинтон.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест је казао да Обама и даље има потпуно повјерење у Клинтонову, преноси Ројтерс.

Ернест је такође навео да нема "независних сазнања" о томе како је Коми дошао до одлуке да јавно обзнани истрагу ФБИ-ја о мејловима нити зна "који су фактори узети у обзир" у овој одлуци директора ФБИ-ја, преноси Ројтерс.

Вођа демократске већине у америчком Сенату Хари Рид оптужио је ФБИ да има двоструке стандарде, јер је усмјерио пажњу на истрагу о мејловима предсједничке кандидаткиње у САД Хилари Клинтон, упркос томе што има "експлозивне информације" које доводе у везу њеног ривала Доналда Трампа са Владом Русије.

Како преноси британски "Индепендент", у писму послатом директору ФБИ-ја Џејмсу Комију, Рид је навео да је постало јасно да Коми посједује информације о блиској вези између републиканског кандидата за Бијелу кућу Доналда Трампа, његових савјетника и Владе Русије.

"Јавност има право да зна те информације", написао је Рид у писму.

Демократе су, иначе, и раније указивале на повезаност између Трампа и предсједника Русије Владимира Путина.

У претходној дебати, демократска кандидаткиња Хилари Клинтон директно је оптужила њеног републиканског ривала да је "Путинова лутка", што је Трамп одбацио као нетачно.

У међувремену, обавештајне службе САД су закључиле да су хакери из Русије одговорни за хаковање мејлова Демократског националног комитета.

Клинтонова зове ФБИ, али у кампањи без "сумњиве" сараднице

Кандидаткиња Демократске странке на америчким предсједничким изборима Хилари Клинтон изјавила је да је ФБИ добродошао да погледа њене мејлове, али ипак последњих дана води кампању без своје сараднице Хуме Абедин коју медији повезују са овом новом истрагом ФБИ.

"Ту нема ничега," изјавила је Клинтонова на државном универзитету Кент у Охају.

Она је својим присталицама рекла да је увјерена да би ФБИ дошао до истог закључка као и послије прве једногодишње истраге о њеном коришћењу приватног сервера за слање мејлова док је била државни секретар, а то је да нема основа за подизање било какве оптужнице.

Клинтонова је данас трећи дан за редом водила кампању без своје блиске сараднице Хуме Абедин, коју медији повезују са новом истрагом ФБИ о мејловима.

ФБИ је у петак уздрмао учеснике предизборне кампање најавом да испитује нову групу мејлова који су битни за случај Клинтонове.

Амерички медији су јавили да су мејлови били откривени током одвојене истраге ФБИ о Антонију Винеру, супругу Абединове, од кога је она раздвојена, зато што је, како се тврди, слао експлицитне интернет поруке једној малољетници.

Клинтонова је без Абединове водила кампању против републиканског кандидата Доналда Трампа на Флориди, а потом и у Охају.

Абединова, која са Клинтоновом сарађује већ 20 година, последњи пут је виђена како путује са Клинтоновом у петак, када је шеф ФБИ најавио нову истрагу о мејловима само 11 дана прије избора 8. новембра.

Кирби: Колико знам, ФБИ није тражио ништа од Стејт департмента

Портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби изјавио је данас да, колико је њему познато, ФБИ од Стејт департмента није тражио ништа у вези с обновљеном истрагом око мејлова са приватног сервера, који је Хилари Клинтон користила док је била државна секретарка САД.

Кирби је рекао да, колико он зна, ФБИ није контактирао Стејт департмент у вези са било чим повезаним с одлуком о истрази додатних мејлова са сервера којим се раније служила актуелна демократска кандидаткиња за предсједницу САД, преноси Ројтерс.

Државни секретар САД Џон Кери изјавио је у недељу да га ФБИ није контактирао у вези са новим истражним корацима који се предузимају поводом Клинтонове и њеног коришћења приватног сервера за мејлове.

"Не, нисам обавјештен ни о чему и не, није ми затражено ништа и не, нисам упознат са тима да је од (Стејт) департмент било шта тражено", рекао је Кери на конференцији за новинаре у Ирској.

Он је казао нема даљи коментар у вези с истрагом ФБИ, али је ипак наставио:

"Као држављанин САД и бивши (предсједнички) кандидат (Демократске партије), постоји пуно тога што бих желио да кажем о ономе што се дешава, али не могу и држаћу се ван овога".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар