Zakuvava se u SAD

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio da vjeruje da je direktor FBI-ja Džejms Komi čovjek od integriteta koji ne pokušava da utiče na američke predsjedničke izbore.

Svijet 31.10.2016 | 22:08
Zakuvava se u SAD
Komi je nedavno najavio istragu dodatnih mejlova s privatnog servera demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest je kazao da Obama i dalje ima potpuno povjerenje u Klintonovu, prenosi Rojters.

Ernest je takođe naveo da nema "nezavisnih saznanja" o tome kako je Komi došao do odluke da javno obznani istragu FBI-ja o mejlovima niti zna "koji su faktori uzeti u obzir" u ovoj odluci direktora FBI-ja, prenosi Rojters.

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Hari Rid optužio je FBI da ima dvostruke standarde, jer je usmjerio pažnju na istragu o mejlovima predsjedničke kandidatkinje u SAD Hilari Klinton, uprkos tome što ima "eksplozivne informacije" koje dovode u vezu njenog rivala Donalda Trampa sa Vladom Rusije.

Kako prenosi britanski "Independent", u pismu poslatom direktoru FBI-ja Džejmsu Komiju, Rid je naveo da je postalo jasno da Komi posjeduje informacije o bliskoj vezi između republikanskog kandidata za Bijelu kuću Donalda Trampa, njegovih savjetnika i Vlade Rusije.

"Javnost ima pravo da zna te informacije", napisao je Rid u pismu.

Demokrate su, inače, i ranije ukazivale na povezanost između Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

U prethodnoj debati, demokratska kandidatkinja Hilari Klinton direktno je optužila njenog republikanskog rivala da je "Putinova lutka", što je Tramp odbacio kao netačno.

U međuvremenu, obaveštajne službe SAD su zaključile da su hakeri iz Rusije odgovorni za hakovanje mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta.

Klintonova zove FBI, ali u kampanji bez "sumnjive" saradnice

Kandidatkinja Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima Hilari Klinton izjavila je da je FBI dobrodošao da pogleda njene mejlove, ali ipak poslednjih dana vodi kampanju bez svoje saradnice Hume Abedin koju mediji povezuju sa ovom novom istragom FBI.

"Tu nema ničega," izjavila je Klintonova na državnom univerzitetu Kent u Ohaju.

Ona je svojim pristalicama rekla da je uvjerena da bi FBI došao do istog zaključka kao i poslije prve jednogodišnje istrage o njenom korišćenju privatnog servera za slanje mejlova dok je bila državni sekretar, a to je da nema osnova za podizanje bilo kakve optužnice.

Klintonova je danas treći dan za redom vodila kampanju bez svoje bliske saradnice Hume Abedin, koju mediji povezuju sa novom istragom FBI o mejlovima.

FBI je u petak uzdrmao učesnike predizborne kampanje najavom da ispituje novu grupu mejlova koji su bitni za slučaj Klintonove.

Američki mediji su javili da su mejlovi bili otkriveni tokom odvojene istrage FBI o Antoniju Vineru, suprugu Abedinove, od koga je ona razdvojena, zato što je, kako se tvrdi, slao eksplicitne internet poruke jednoj maloljetnici.

Klintonova je bez Abedinove vodila kampanju protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa na Floridi, a potom i u Ohaju.

Abedinova, koja sa Klintonovom sarađuje već 20 godina, poslednji put je viđena kako putuje sa Klintonovom u petak, kada je šef FBI najavio novu istragu o mejlovima samo 11 dana prije izbora 8. novembra.

Kirbi: Koliko znam, FBI nije tražio ništa od Stejt departmenta

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio je danas da, koliko je njemu poznato, FBI od Stejt departmenta nije tražio ništa u vezi s obnovljenom istragom oko mejlova sa privatnog servera, koji je Hilari Klinton koristila dok je bila državna sekretarka SAD.

Kirbi je rekao da, koliko on zna, FBI nije kontaktirao Stejt department u vezi sa bilo čim povezanim s odlukom o istrazi dodatnih mejlova sa servera kojim se ranije služila aktuelna demokratska kandidatkinja za predsjednicu SAD, prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je u nedelju da ga FBI nije kontaktirao u vezi sa novim istražnim koracima koji se preduzimaju povodom Klintonove i njenog korišćenja privatnog servera za mejlove.

"Ne, nisam obavješten ni o čemu i ne, nije mi zatraženo ništa i ne, nisam upoznat sa tima da je od (Stejt) department bilo šta traženo", rekao je Keri na konferenciji za novinare u Irskoj.

On je kazao nema dalji komentar u vezi s istragom FBI, ali je ipak nastavio:

"Kao državljanin SAD i bivši (predsjednički) kandidat (Demokratske partije), postoji puno toga što bih želio da kažem o onome što se dešava, ali ne mogu i držaću se van ovoga".

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar