Штедимо и чекамо да развој крене?

Према подацима Централне банке Босне и Херцеговине, укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ, на крају септембра 2016. године, износили су 10,25 милијарди КМ, што је највећи забиљежени износ депозита до сада.

Босна и Херцеговина 31.10.2016 | 22:56
Штедимо и чекамо да развој крене?
У укупним депозитима код комерцијалних банака у БиХ, депозити становништва имају далеко највеће учешће од 59,6%. У Републици Српској штедња грађана је врло висока и износи око милијарду и 700 милиона марака.

Међутим, то у нашем случају, није показатељ здраве привреде и друштва, тврде економисти.

У економском смислу штедња је један од најважнијих показатеља здравља привреде и одређеног друштва. Из тог правила, издвајамо се ми, као земља апсурда, у којој је штедња веома висока, али није показатељ здраве екномије, каже економиста Алекса Милојевић
 
"Код нас нпр. у Републици Српској штедња грађана износи око милијарду и 700 милиона КМ што је врло високо у односу на друштвени производ то је 18 одсто. То је врло висок ниво штедње, али то није показатељ здравља привреде него болести због тога што нема вентила у инвестиције", појашњава Милојевић. 

У структури наше штедње доминирају крупни улози, што значи да људи који имају новца немају идеју о томе гдје да га инвестирају него га задржавају у банкама, а затим купују некретнине.

С друге стране, за огромну већину грађана, штедња је немогућа мисија.

И док једни не знају шта ће са новцем, други крпе крај с крајем, привредни развој тапка у мјесту због лоших услова пословања и немогућности одупирања иностраној конкуренцији. Мала предузећа која доминирају у нашем привредном систему не могу да буду носиоци развоја, каже Милојевић.

"Ми кад би направили рјешење за акционарску својину као што је то на западу онда би се вјероватно ова штедња од милијарду и 700 милиона нагло смањила али би зато биле повећане инвестиције и кренуо би привредни развој", додаје Милојевић.

И док чекамо да развој крене, једни ће наставити да живе у богатству, окружени сиромаштвом које из дана у дан постаје све веће.



(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Радашин

31.10.2016 20:01

Штеде ратни профитери и ново печене газде а ова сиротиња може штедити за метар конопца

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

31.10.2016 20:15

Ја сам увјерен да це Цевап-технологија из Босне освојити Еуропу. Кадар је осигуран а богами и демократски потенцијал је изузетно јак! Све најбоље на европском путу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

опаву,

31.10.2016 20:53

Нормално да неце нико да инвестира, када се политицари покласе, могли бисмо ми бити свајцарска 2 само да се висе постујемо и прихватимо једни друге, и да искористимо разлицитост тј. везе са Русијом, Турском и Њемацком, а ово нагуравање ко це кога заврнути за биједну функцију и територију, води у пропаст цијеле дрзаве за 20 година це остати сака јада у Сарајеву, Бања Луци и Мостару. Са друге стране, ова стедња је доказ да имамо огромну дијаспору која дрзи новац овдје јер су веце камате, а вала и комунизам је од старијих генерација направио размазене дебиле, који немају појма о предузетниству, вец само оцекују да им дрзава несто да и запосли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања Фоча

01.11.2016 07:26

Да

Name

Драган

01.11.2016 10:27

Ето описа пословног амбијента у БиХ. Апсурд на сваком метру.

ОДГОВОРИТЕ