Štedimo i čekamo da razvoj krene?

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2016. godine, iznosili su 10,25 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada.

Bosna i Hercegovina 31.10.2016 | 22:56
Štedimo i čekamo da razvoj krene?
U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 59,6%. U Republici Srpskoj štednja građana je vrlo visoka i iznosi oko milijardu i 700 miliona maraka.

Međutim, to u našem slučaju, nije pokazatelj zdrave privrede i društva, tvrde ekonomisti.

U ekonomskom smislu štednja je jedan od najvažnijih pokazatelja zdravlja privrede i određenog društva. Iz tog pravila, izdvajamo se mi, kao zemlja apsurda, u kojoj je štednja veoma visoka, ali nije pokazatelj zdrave eknomije, kaže ekonomista Aleksa Milojević
 
"Kod nas npr. u Republici Srpskoj štednja građana iznosi oko milijardu i 700 miliona KM što je vrlo visoko u odnosu na društveni proizvod to je 18 odsto. To je vrlo visok nivo štednje, ali to nije pokazatelj zdravlja privrede nego bolesti zbog toga što nema ventila u investicije", pojašnjava Milojević. 

U strukturi naše štednje dominiraju krupni ulozi, što znači da ljudi koji imaju novca nemaju ideju o tome gdje da ga investiraju nego ga zadržavaju u bankama, a zatim kupuju nekretnine.

S druge strane, za ogromnu većinu građana, štednja je nemoguća misija.

I dok jedni ne znaju šta će sa novcem, drugi krpe kraj s krajem, privredni razvoj tapka u mjestu zbog loših uslova poslovanja i nemogućnosti odupiranja inostranoj konkurenciji. Mala preduzeća koja dominiraju u našem privrednom sistemu ne mogu da budu nosioci razvoja, kaže Milojević.

"Mi kad bi napravili rješenje za akcionarsku svojinu kao što je to na zapadu onda bi se vjerovatno ova štednja od milijardu i 700 miliona naglo smanjila ali bi zato bile povećane investicije i krenuo bi privredni razvoj", dodaje Milojević.

I dok čekamo da razvoj krene, jedni će nastaviti da žive u bogatstvu, okruženi siromaštvom koje iz dana u dan postaje sve veće.



(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Radašin

31.10.2016 20:01

Štede ratni profiteri i novo pečene gazde a ova sirotinja može štediti za metar konopca

ODGOVORITE
Name

dijaspora

31.10.2016 20:15

Ja sam uvjeren da ce Cevap-tehnologija iz Bosne osvojiti Europu. Kadar je osiguran a bogami i demokratski potencijal je izuzetno jak! Sve najbolje na evropskom putu!

ODGOVORITE
Name

opavu,

31.10.2016 20:53

Normalno da nece niko da investira, kada se politicari poklase, mogli bismo mi biti svajcarska 2 samo da se vise postujemo i prihvatimo jedni druge, i da iskoristimo razlicitost tj. veze sa Rusijom, Turskom i Njemackom, a ovo naguravanje ko ce koga zavrnuti za bijednu funkciju i teritoriju, vodi u propast cijele drzave za 20 godina ce ostati saka jada u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Sa druge strane, ova stednja je dokaz da imamo ogromnu dijasporu koja drzi novac ovdje jer su vece kamate, a vala i komunizam je od starijih generacija napravio razmazene debile, koji nemaju pojma o preduzetnistvu, vec samo ocekuju da im drzava nesto da i zaposli.

ODGOVORITE
Name

Nemanja Foča

01.11.2016 07:26

Da

Name

Dragan

01.11.2016 10:27

Eto opisa poslovnog ambijenta u BiH. Apsurd na svakom metru.

ODGOVORITE