Има ли договора социјалних партнера?

Након што је стари општи колективни уговор почетком ове године престао да важи, социјални партнери су се више пута састајали како би усагласили одредбе новог уговора, али никаквог договора до сада није било. Из Владе најављују да ће ускоро да дође до нових преговора.

Република Српска 31.10.2016 | 19:43
Има ли договора социјалних партнера?
Нико, међутим, не гарантује да наредни састанак, који још није ни заказан, неће поново проћи без конкретног договора Владе, синдиката и послодаваца.

Састанак социјалних партнера ће највјероватније бити организован сљедеће седмице, али само ако послодавци и синдикат дају гаранције да ће коначно доћи до значајнијег приближавања ставова, категоричан је ресорни министар.

Миленко Савановић је за БН телевизију рекао да је до сада било превише преговора на којима осим међусобних оптуживања синдиката и послодаваца није било никаквог конкретног договора.

Из Савеза синдиката поручују да су они спремни да преговарају, али да Влада мора коначно да престане да се понаша као посматрач у преговорима синдиката и послодаваца.

Она треба да буде активан социјални партнер који ће да понуди своја рјешења, јер је Влада, како тврде у синдикату, најодговорнија за непостојање општег колективног уговора.

Када су у питању захтјеви послодаваца, у синдикату наводе да ни у будуће неће прихватати оно што би погоршало ионако лош статус радника, поготово оних у приватном сектору. Представници пословне заједнице такође поручују да ће доћи на наредни састанак, али не могу да гарантују да ће бити икаквог приближавања ставова, јер то, како тврде, не зависи само од њих.

Ставке око којих социјални партнери до сада нису успјели да се договоре су накнаде за ноћни и прековремени рад, као и рад за државне празнике, топли оброк, превоз и минули рад. Преговори око доношења новог општег колективног уговора су трајали мјесецима, али конкретног договора није било.

Док се социјални партнери не усагласе, на снази је привремена одлука Владе која дефинише ставке из најважнијег уговора из области рада.



(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

о

31.10.2016 18:52

Види види нова фризура опа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Госпођо Рајка

31.10.2016 19:09

Госпођо Рајка за вас не постоје радници у приватном сектору.О каквом ви топлом оброку и регресу причате

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

31.10.2016 19:39

Стари колективни уговор престао да вази.ЦУДНО. Нови јос није усвојен.ЈОС ЦУДНИЈЕ. Па имали ико ко мозе нама радницима обезбиједити бар минимална права и да се то, као у озбиљној дрзави постује, или је све отисло бестрага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

31.10.2016 22:25

У види ово као Синдикат 1973 у Енергоинвесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.11.2016 10:19

Ко даје легитимет оваквом Синдикату? Влада РС, јер им погодује управо Синдикат. Каква црна радничка права...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

01.11.2016 13:48

Па Ранка Мишић "купила" стан у центру БЛ од ГП Крајине...случајност није сигурно.