Ima li dogovora socijalnih partnera?

Nakon što je stari opšti kolektivni ugovor početkom ove godine prestao da važi, socijalni partneri su se više puta sastajali kako bi usaglasili odredbe novog ugovora, ali nikakvog dogovora do sada nije bilo. Iz Vlade najavljuju da će uskoro da dođe do novih pregovora.

Republika Srpska 31.10.2016 | 19:43
Ima li dogovora socijalnih partnera?
Niko, međutim, ne garantuje da naredni sastanak, koji još nije ni zakazan, neće ponovo proći bez konkretnog dogovora Vlade, sindikata i poslodavaca.

Sastanak socijalnih partnera će najvjerovatnije biti organizovan sljedeće sedmice, ali samo ako poslodavci i sindikat daju garancije da će konačno doći do značajnijeg približavanja stavova, kategoričan je resorni ministar.

Milenko Savanović je za BN televiziju rekao da je do sada bilo previše pregovora na kojima osim međusobnih optuživanja sindikata i poslodavaca nije bilo nikakvog konkretnog dogovora.

Iz Saveza sindikata poručuju da su oni spremni da pregovaraju, ali da Vlada mora konačno da prestane da se ponaša kao posmatrač u pregovorima sindikata i poslodavaca.

Ona treba da bude aktivan socijalni partner koji će da ponudi svoja rješenja, jer je Vlada, kako tvrde u sindikatu, najodgovornija za nepostojanje opšteg kolektivnog ugovora.

Kada su u pitanju zahtjevi poslodavaca, u sindikatu navode da ni u buduće neće prihvatati ono što bi pogoršalo ionako loš status radnika, pogotovo onih u privatnom sektoru. Predstavnici poslovne zajednice takođe poručuju da će doći na naredni sastanak, ali ne mogu da garantuju da će biti ikakvog približavanja stavova, jer to, kako tvrde, ne zavisi samo od njih.

Stavke oko kojih socijalni partneri do sada nisu uspjeli da se dogovore su naknade za noćni i prekovremeni rad, kao i rad za državne praznike, topli obrok, prevoz i minuli rad. Pregovori oko donošenja novog opšteg kolektivnog ugovora su trajali mjesecima, ali konkretnog dogovora nije bilo.

Dok se socijalni partneri ne usaglase, na snazi je privremena odluka Vlade koja definiše stavke iz najvažnijeg ugovora iz oblasti rada.



(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

o

31.10.2016 18:52

Vidi vidi nova frizura opa.

ODGOVORITE
Name

Gospođo Rajka

31.10.2016 19:09

Gospođo Rajka za vas ne postoje radnici u privatnom sektoru.O kakvom vi toplom obroku i regresu pričate

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

31.10.2016 19:39

Stari kolektivni ugovor prestao da vazi.CUDNO. Novi jos nije usvojen.JOS CUDNIJE. Pa imali iko ko moze nama radnicima obezbijediti bar minimalna prava i da se to, kao u ozbiljnoj drzavi postuje, ili je sve otislo bestraga.

ODGOVORITE
Name

Miki

31.10.2016 22:25

U vidi ovo kao Sindikat 1973 u Energoinvestu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.11.2016 10:19

Ko daje legitimet ovakvom Sindikatu? Vlada RS, jer im pogoduje upravo Sindikat. Kakva crna radnička prava...

ODGOVORITE
Name

Pixy

01.11.2016 13:48

Pa Ranka Mišić "kupila" stan u centru BL od GP Krajine...slučajnost nije sigurno.