Предузећа пропала, радници завршили на улици

Кроз програм социјалног збрињавања ове године збринута су 333 радника из 74 предузећа у Српској, који су процесом стечаја остали без запослења или су испунили услов за старосну пензију.

Република Српска 31.10.2016 | 19:22
Предузећа пропала, радници завршили на улици
Потврдили су то у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске истакавши да је за збрињавање ових радника издвојено више од милион марака.

Лоша контрола и слаба регулатива омогућили су појединим послодавцима да својим запосленима годинама не уплаћују доприносе. Многи радници због тога на повезивање стажа и одлазак у пензију чекају годинама, пише Глас Српске

Ситуација је у великој мјери поправљена кроз Владин програм социјалног збрињавања радника, у оквиру којег је од 2004. до 2015. године збринуто 60.259 радника из 392 предузећа, који су због стечаја остали без посла.

"Појединачним уплатама доприноса за Фонд пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) Републике Српске у том периоду омогућено је пензионисање за 6.826 радника који су испунили услов за старосну пензију", истичу у Министарству рада.

Међутим, и даље многи радници чекају да им "рупе у стажу" буду закрпљене.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Српске Перо Ћорић каже да је за похвалу то што Влада на овај начин збрињава раднике и јер је кроз овај програм уложено много новца.

Већина фирми у којима је држава била власник капитала, како објашњава Ћорић, су приватизоване, а нови власници су кроз тај процес свесно извукли вредну имовину и фирме гурнули у стечај, због чега су радници остали на улицама.

Оно што би у идућем периоду требало, истиче Ћорић, је покушати убрзати процес збрињавања радника.

"Збрињавање радника је процес који неоправдано дуго траје и треба урадити анализе и пронаћи адекватно решење да се на њега коначно стави тачка", истиче Ћорић.

Осим радника из предузећа која су завршила у стечају многи кубуре и са неуплаћеним доприносима, због којих не могу отићи у пензију, иако остваре на њу право.

У Фонду пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске кажу да им је лани поднесено 25.799 захтјева за остваривање права на пензију и поновно одређивање пензије.

Сличан број имали су и ранијих година. Међутим, у просјеку око десет одсто осигураника који поднесу захтјеве за пензионисање имају, како истичу, одређене периоде када им нису уредно уплаћивани доприноси.

Дуговања за доприносе

У Фонду кажу да су дуговања за неуплаћене доприносе са 30. јуном ове године износила 429,4 милиона марака.

"Дуговања су у односу на исти период 2015. године повећана за око 24 милиона марака", додали су у Фонду.

(Глас Српске)
(Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Коментари / 0

Оставите коментар