Preduzeća propala, radnici završili na ulici

Kroz program socijalnog zbrinjavanja ove godine zbrinuta su 333 radnika iz 74 preduzeća u Srpskoj, koji su procesom stečaja ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Republika Srpska 31.10.2016 | 19:22
Preduzeća propala, radnici završili na ulici
Potvrdili su to u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske istakavši da je za zbrinjavanje ovih radnika izdvojeno više od milion maraka.

Loša kontrola i slaba regulativa omogućili su pojedinim poslodavcima da svojim zaposlenima godinama ne uplaćuju doprinose. Mnogi radnici zbog toga na povezivanje staža i odlazak u penziju čekaju godinama, piše Glas Srpske

Situacija je u velikoj mjeri popravljena kroz Vladin program socijalnog zbrinjavanja radnika, u okviru kojeg je od 2004. do 2015. godine zbrinuto 60.259 radnika iz 392 preduzeća, koji su zbog stečaja ostali bez posla.

"Pojedinačnim uplatama doprinosa za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske u tom periodu omogućeno je penzionisanje za 6.826 radnika koji su ispunili uslov za starosnu penziju", ističu u Ministarstvu rada.

Međutim, i dalje mnogi radnici čekaju da im "rupe u stažu" budu zakrpljene.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Srpske Pero Ćorić kaže da je za pohvalu to što Vlada na ovaj način zbrinjava radnike i jer je kroz ovaj program uloženo mnogo novca.

Većina firmi u kojima je država bila vlasnik kapitala, kako objašnjava Ćorić, su privatizovane, a novi vlasnici su kroz taj proces svesno izvukli vrednu imovinu i firme gurnuli u stečaj, zbog čega su radnici ostali na ulicama.

Ono što bi u idućem periodu trebalo, ističe Ćorić, je pokušati ubrzati proces zbrinjavanja radnika.

"Zbrinjavanje radnika je proces koji neopravdano dugo traje i treba uraditi analize i pronaći adekvatno rešenje da se na njega konačno stavi tačka", ističe Ćorić.

Osim radnika iz preduzeća koja su završila u stečaju mnogi kubure i sa neuplaćenim doprinosima, zbog kojih ne mogu otići u penziju, iako ostvare na nju pravo.

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske kažu da im je lani podneseno 25.799 zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju i ponovno određivanje penzije.

Sličan broj imali su i ranijih godina. Međutim, u prosjeku oko deset odsto osiguranika koji podnesu zahtjeve za penzionisanje imaju, kako ističu, određene periode kada im nisu uredno uplaćivani doprinosi.

Dugovanja za doprinose

U Fondu kažu da su dugovanja za neuplaćene doprinose sa 30. junom ove godine iznosila 429,4 miliona maraka.

"Dugovanja su u odnosu na isti period 2015. godine povećana za oko 24 miliona maraka", dodali su u Fondu.

(Glas Srpske)
(Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Komentari / 0

Ostavite komentar