Промовисана књига "Манастирске приче"

У Парохијском дому у порти Храма Рођења Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду промовисана је књига Радоја Тасића „Манастирске приче“.

Република Српска 31.10.2016 | 16:50
Промовисана књига "Манастирске приче"
Промоција је започета сценским приказом глумице Марина Глоговац која је говорила одломак из Тасићеве књиге из приче о Манастиру Љубостињи. Глумица је била обучена у костим Јефимије.

Након тога, приказан је и документарни филм „Свјетлост српских православних светиња“ аутора Радоја Тасића и Новака Кнежића, за који су коришћени дијелови телевизијских репортажа на БН телевизији „Записи поред пута“ о манастирима, црквама и црквама-брвнарама о којима и говори ова књига.

Доктор комуникологије Данка Митровић је истакла да је историјски значај ауторових прича неупитан, али је њихова суштинска вриједност много већа.

„Детаљи из живота српских владара у овом дјелу, истине о манастирским реликвијама, Божијим промислима и чудноватим оздрављењима и усрећењима, упознавање са припадницима монашког реда, трпељивим, племенитим и благим, прошириће наше спознаје и обогатити нашу душу", рекла је Митровићева.

Она је нагласила да је ово књига која нас учи и опомиње, да о властитој религији и себи самима знамо веома мало, а многи и скоро ништа.

Митровићева је закључила да је ово дјело за уљепшавање живота споља, а нас самих изнутра.

Пјесник са Златибора Слободан Ристовић је на почетку примјетио да је Тасићева књига тишина која има ехо. „Аутор се потрудио да на један примерен новинарски начин и помало књижевни, да нам покаже да се можемо читајући његову књигу не само сетити и мислити на њега, него да се можемо сетити себе", истакао је Ристовић.

Говорећи о свом дјелу Тасић је потврдио да је у књизи у виду кратких прича описано око 40 српских манастира и цркава-брвнара.



„Кад бих се вратио са снимања телевизијских репортажа одмах сам, онако уморан, писао још под утиском слика манастирских, лица калуђерских, неуништивих фресака, непроцјењивих реликвија. И оног блаженог мира у храмовима и на лицима монашким. Ако бих сутрадан покушао нешто да преправим био би то промашај, јер утисак се не може преправити ни поправити", навео је Тасић.

Промоција је завршена цитатом из рецензије монаха Серафима из манастира у Добрунској Ријеци: „Они, `пак, који још трагају за собом, и који хоће да дубље спознају смисао свог живота, нека потраже одговор на неком од ових мјеста која је Радоје посјетио и о којима је писао. Након таквих путешествија, свачији живот може бити богатији, јер ће њихове душе бити богатије Богом.“

Издавач друге Тасићеве књиге је ИК „Дабар“ из Добрунске Ријеке и Српско соколско друштво „Соко“. Покровитељ промоције било је СПКД „Просвјета" из Вишеграда. Режисер представљања књиге била је Бојана Подгорица.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар