Promovisana knjiga "Manastirske priče"

U Parohijskom domu u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu promovisana je knjiga Radoja Tasića „Manastirske priče“.

Republika Srpska 31.10.2016 | 16:50
Promovisana knjiga "Manastirske priče"
Promocija je započeta scenskim prikazom glumice Marina Glogovac koja je govorila odlomak iz Tasićeve knjige iz priče o Manastiru Ljubostinji. Glumica je bila obučena u kostim Jefimije.

Nakon toga, prikazan je i dokumentarni film „Svjetlost srpskih pravoslavnih svetinja“ autora Radoja Tasića i Novaka Knežića, za koji su korišćeni dijelovi televizijskih reportaža na BN televiziji „Zapisi pored puta“ o manastirima, crkvama i crkvama-brvnarama o kojima i govori ova knjiga.

Doktor komunikologije Danka Mitrović je istakla da je istorijski značaj autorovih priča neupitan, ali je njihova suštinska vrijednost mnogo veća.

„Detalji iz života srpskih vladara u ovom djelu, istine o manastirskim relikvijama, Božijim promislima i čudnovatim ozdravljenjima i usrećenjima, upoznavanje sa pripadnicima monaškog reda, trpeljivim, plemenitim i blagim, proširiće naše spoznaje i obogatiti našu dušu", rekla je Mitrovićeva.

Ona je naglasila da je ovo knjiga koja nas uči i opominje, da o vlastitoj religiji i sebi samima znamo veoma malo, a mnogi i skoro ništa.

Mitrovićeva je zaključila da je ovo djelo za uljepšavanje života spolja, a nas samih iznutra.

Pjesnik sa Zlatibora Slobodan Ristović je na početku primjetio da je Tasićeva knjiga tišina koja ima eho. „Autor se potrudio da na jedan primeren novinarski način i pomalo književni, da nam pokaže da se možemo čitajući njegovu knjigu ne samo setiti i misliti na njega, nego da se možemo setiti sebe", istakao je Ristović.

Govoreći o svom djelu Tasić je potvrdio da je u knjizi u vidu kratkih priča opisano oko 40 srpskih manastira i crkava-brvnara.



„Kad bih se vratio sa snimanja televizijskih reportaža odmah sam, onako umoran, pisao još pod utiskom slika manastirskih, lica kaluđerskih, neuništivih fresaka, neprocjenjivih relikvija. I onog blaženog mira u hramovima i na licima monaškim. Ako bih sutradan pokušao nešto da prepravim bio bi to promašaj, jer utisak se ne može prepraviti ni popraviti", naveo je Tasić.

Promocija je završena citatom iz recenzije monaha Serafima iz manastira u Dobrunskoj Rijeci: „Oni, `pak, koji još tragaju za sobom, i koji hoće da dublje spoznaju smisao svog života, neka potraže odgovor na nekom od ovih mjesta koja je Radoje posjetio i o kojima je pisao. Nakon takvih putešestvija, svačiji život može biti bogatiji, jer će njihove duše biti bogatije Bogom.“

Izdavač druge Tasićeve knjige je IK „Dabar“ iz Dobrunske Rijeke i Srpsko sokolsko društvo „Soko“. Pokrovitelj promocije bilo je SPKD „Prosvjeta" iz Višegrada. Režiser predstavljanja knjige bila je Bojana Podgorica.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar