Односи БиХ и Албаније иду узлазним путем

Односи БиХ и Албаније иду узлазном путањом, али сарадња може и мора да буде интензивнија, посебно на економском плану - закључили су данас у Сарајеву министар спољних послова у Савјету министара БиХ игор Црнадак и министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати. У Сарајеву је данас отворен и Почасни генерални конзулат Албаније.

Босна и Херцеговина 31.10.2016 | 16:14
Односи БиХ и Албаније иду узлазним путем
Шеф БХ дипломатије Игор Црнадак, након састанка са албанским колегом, изјавио је да су добри односи двије земље значајни за стабилност региона.

"Од изузетне важности за стабилност региона су и односи Београда и Тиране и ја морам да поздравим искорак који су направиле владе Србије и Албаније, односно премијери Вучић и Рама", истакао је Црнадак, који сматра да је тај састанак релаксирао односе у региону.

Албански министар спољних послова Дитмир Бушати подсјећа да је наш регион у протеклом периоду прошао кроз многе недаће.

"Након овог тешког периода, мислимо да треба да дођу боља времена. Због младих нараштаја хоћемо да унаприједимо наше односе, да превазиђемо све проблеме које смо имали у прошлости и да кренемо напријед", каже Бушати.

Шанса за напредак је економски развој двије земље. Спољнотрговинска размјена у прошлој години била је око 28 милиона евра што је, сматрају шефови диломатија БиХ и Албаније, недовољно.

То би могло да се исправи данас потписаним споразумом БиХ и Албаније о поморском превозу терета трговачким бродовима, а привредна грана која би могла да побољша економску сарадњу и зараду обје земље је туризам.

"Албанија је, осим сусједне Србије и Црне Горе, једина земља са којом БиХ има потписан споразум о путовању грађана само са личним картама", подсјећа министар Црнадак и додаје да би због тога требало побољшати инфраструктурну сарадњу.

"Вријеме је да се активира меморандум који је одавно потписан између БиХ, Црне Горе и Албаније о модернизацији путне комуникације Сарајево-Подговоца -Тирана", каже Црнадак.

Шефови дипломатија двије земље закључили су након састанка у Сарајеву да БиХ и Албанија имају простора и за садању на европском путу.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар