Odnosi BiH i Albanije idu uzlaznim putem

Odnosi BiH i Albanije idu uzlaznom putanjom, ali saradnja može i mora da bude intenzivnija, posebno na ekonomskom planu - zaključili su danas u Sarajevu ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH igor Crnadak i ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati. U Sarajevu je danas otvoren i Počasni generalni konzulat Albanije.

Bosna i Hercegovina 31.10.2016 | 16:14
Odnosi BiH i Albanije idu uzlaznim putem
Šef BH diplomatije Igor Crnadak, nakon sastanka sa albanskim kolegom, izjavio je da su dobri odnosi dvije zemlje značajni za stabilnost regiona.

"Od izuzetne važnosti za stabilnost regiona su i odnosi Beograda i Tirane i ja moram da pozdravim iskorak koji su napravile vlade Srbije i Albanije, odnosno premijeri Vučić i Rama", istakao je Crnadak, koji smatra da je taj sastanak relaksirao odnose u regionu.

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati podsjeća da je naš region u proteklom periodu prošao kroz mnoge nedaće.

"Nakon ovog teškog perioda, mislimo da treba da dođu bolja vremena. Zbog mladih naraštaja hoćemo da unaprijedimo naše odnose, da prevaziđemo sve probleme koje smo imali u prošlosti i da krenemo naprijed", kaže Bušati.

Šansa za napredak je ekonomski razvoj dvije zemlje. Spoljnotrgovinska razmjena u prošloj godini bila je oko 28 miliona evra što je, smatraju šefovi dilomatija BiH i Albanije, nedovoljno.

To bi moglo da se ispravi danas potpisanim sporazumom BiH i Albanije o pomorskom prevozu tereta trgovačkim brodovima, a privredna grana koja bi mogla da poboljša ekonomsku saradnju i zaradu obje zemlje je turizam.

"Albanija je, osim susjedne Srbije i Crne Gore, jedina zemlja sa kojom BiH ima potpisan sporazum o putovanju građana samo sa ličnim kartama", podsjeća ministar Crnadak i dodaje da bi zbog toga trebalo poboljšati infrastrukturnu saradnju.

"Vrijeme je da se aktivira memorandum koji je odavno potpisan između BiH, Crne Gore i Albanije o modernizaciji putne komunikacije Sarajevo-Podgovoca -Tirana", kaže Crnadak.

Šefovi diplomatija dvije zemlje zaključili su nakon sastanka u Sarajevu da BiH i Albanija imaju prostora i za sadanju na evropskom putu.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar