Ризик: Превозе милионе, раде за минималац

Радници агенција за обезбјеђења у БиХ за плату од 350 марака свакодневно ризикују животе превозећи милионске пошиљке новца у БиХ.

Босна и Херцеговина 31.10.2016 | 22:53
Ризик: Превозе милионе, раде за минималац
"Радимо ноћу и дању, обезбјеђујемо објекте и транспорт новца који не можемо зарадити ни за 100 живота, а главе су нам у торбама, јер другог посла немамо да прехранимо породице. Када примимо плату од 350 марака опсујемо и себе и државу. Ако случајно желите да зарадите додатних 50 марака, то значи још дубље гурнути главу у торбу, јер превозимо вишемилионске износе и осврћемо се на сваки сумњиви покрет, а разбојници на нас гледају као на глинене голубове", једногласна је прича радника из агенција за обезбјеђење у БиХ.

Лошу цијену рада послодавци правдају нелојалном конкуренцијом која, како наводе, влада у БиХ, те непостојање синдиката. Међутим, истичу да се свакодневно труде да подигну свијест онима који их плаћају.

"Посао људи којима је сваки дан глава у торби због обезбеђења милионских транспорта новца плаћен је адекватно њиховој стручној спреми. Овај посао се данас, нажалост, сматра портирским послом, а знамо шта значи бити портир који је плаћен тек нешто више од спремачице у некој фирми", открива високорангирани службеник из једне агенције за обезбјеђење у БиХ који је замолио да му се наводи име.

"Такав је систем у овој држави, а ми радимо на томе да се подигне свијест да овај посао, посебно када је у питању заштита новца, није исти као пре 20 година. Надам се да ћемо у наредном периоду успјети у томе и уједно подићи плате запосленима", навео је саговорник „ЕуроБлица“.

Даниела Гогић, из једне од водећих агенција за обезбеђење у БиХ и региону, објашњава да су захтјеви клијената у протеклим годинама условљени глобалном кризом, нашли спрегу и у нелојалној конкуренцији у БиХ.

"Цијене услуга у нашем сектору примарно диктира тржиште, а на тржишту БиХ нажалост, постоји одређени број приватних предузећа за обезбеђење која не поштују законске прописе и тако обарају цијене услуга, а уједно и сатнице запослених", објашњава Гогићева.

Додаје како, осим нелојалне конкуренције, на лошу цијену рада утиче и непостојање струковних удружења или синдиката заштитара што додатно онемогућава постављање стандарда цијена услуге, које би биле основа агенцијама у преговорима са клијентима.

Такође, таква врста струковних споразума била би и услов агенцијама за заштиту и у смислу стандарда услуге и минималне цијене рада испод које се не би смјеле правити пословне понуде, закључила је саговорница.

Признао крађу, паре задржао

Колико посао радника обезбеђења може нанијети штете клијентима и послодавцу показао је некадашњи шеф смјене у бањалучкој пословници бивше Балкан Инвестмент банке, Раденко Стојановић Рађа (32) из Бањалуке. Он је у мају 2008. године након посла отишао до трезора банке и украо више од милион марака.

Стојановић је признао кривицу и осуђен је на 10 година затвора, али новац није вратио.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Славко

31.10.2016 17:12

Лицно знам да плата им се креце око 600 марака који цувају бамку а ови сто превозе паре као веце одговорно мјесто имају и вецу плату од 600 марака и у ово би само луд повјеровао да је 350 марака.А прво минималац у БиХ је 380 марака а не 350...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо

01.11.2016 09:37

Немас ти појма.Плата на мјесту фо банке није висе од 450 до 500 км.Али зато раде цитав дан.И имају само недељу слободно.И преко 200 сати мјесецно.А сто се тице транспорта новца ти то добро знас како иде како директори скидају сате па испане сат 1 км уз твоје савјете.Ха,хаааааа.

Name

Томо

01.11.2016 09:43

И да знас минималац није 380 него 370 и да на твоје сате које си зарадио као уплацују превоз а све у те сате иде.Ти то знас био си сеф.Како се радници искориставају и како раде по 24 х.Брука је и то сто се престављас под тудјим именом.

Name

У Бонду тек

02.11.2016 09:59

А тек у агенцији Бонд има непријављених колико хоћеш

Name

Из које је агенције госпођа

31.10.2016 17:25

Госпођа је требала само још рећи из које је агенције.Мора се знати ко жели у тим агенцијама да побољша статус радника а ко је мутикаша

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниела Гогић

01.11.2016 13:30

Даниела Гогић, мр.сци хуманистичких наука, рођена је у Сарајеву 1972. године. Дипломирала на АСУ Сарајево 2000, одсјек филмска и позоришна режија. Од 1992. године ради као слободни умјетник – редитељ, филмски селектор и критичар, уредник у електронским и штампаним медијима, преводилац енглеског језика... Од 2008. запослена у групацији на мјесту директора маркетинга. Уласком групације у Сецуритас АБ постаје директор маркетинга и комуникација. Од почетка 2016. године одговорна за контролу у оквиру Сецуритаса БХ и агенција.

Name

Интернет

31.10.2016 22:21

Укуцас име господје на гугл па видис из које је агенције.ваљда толико знас

ОДГОВОРИТЕ