Rizik: Prevoze milione, rade za minimalac

Radnici agencija za obezbjeđenja u BiH za platu od 350 maraka svakodnevno rizikuju živote prevozeći milionske pošiljke novca u BiH.

Bosna i Hercegovina 31.10.2016 | 22:53
Rizik: Prevoze milione, rade za minimalac
"Radimo noću i danju, obezbjeđujemo objekte i transport novca koji ne možemo zaraditi ni za 100 života, a glave su nam u torbama, jer drugog posla nemamo da prehranimo porodice. Kada primimo platu od 350 maraka opsujemo i sebe i državu. Ako slučajno želite da zaradite dodatnih 50 maraka, to znači još dublje gurnuti glavu u torbu, jer prevozimo višemilionske iznose i osvrćemo se na svaki sumnjivi pokret, a razbojnici na nas gledaju kao na glinene golubove", jednoglasna je priča radnika iz agencija za obezbjeđenje u BiH.

Lošu cijenu rada poslodavci pravdaju nelojalnom konkurencijom koja, kako navode, vlada u BiH, te nepostojanje sindikata. Međutim, ističu da se svakodnevno trude da podignu svijest onima koji ih plaćaju.

"Posao ljudi kojima je svaki dan glava u torbi zbog obezbeđenja milionskih transporta novca plaćen je adekvatno njihovoj stručnoj spremi. Ovaj posao se danas, nažalost, smatra portirskim poslom, a znamo šta znači biti portir koji je plaćen tek nešto više od spremačice u nekoj firmi", otkriva visokorangirani službenik iz jedne agencije za obezbjeđenje u BiH koji je zamolio da mu se navodi ime.

"Takav je sistem u ovoj državi, a mi radimo na tome da se podigne svijest da ovaj posao, posebno kada je u pitanju zaštita novca, nije isti kao pre 20 godina. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti u tome i ujedno podići plate zaposlenima", naveo je sagovornik „EuroBlica“.

Daniela Gogić, iz jedne od vodećih agencija za obezbeđenje u BiH i regionu, objašnjava da su zahtjevi klijenata u proteklim godinama uslovljeni globalnom krizom, našli spregu i u nelojalnoj konkurenciji u BiH.

"Cijene usluga u našem sektoru primarno diktira tržište, a na tržištu BiH nažalost, postoji određeni broj privatnih preduzeća za obezbeđenje koja ne poštuju zakonske propise i tako obaraju cijene usluga, a ujedno i satnice zaposlenih", objašnjava Gogićeva.

Dodaje kako, osim nelojalne konkurencije, na lošu cijenu rada utiče i nepostojanje strukovnih udruženja ili sindikata zaštitara što dodatno onemogućava postavljanje standarda cijena usluge, koje bi bile osnova agencijama u pregovorima sa klijentima.

Takođe, takva vrsta strukovnih sporazuma bila bi i uslov agencijama za zaštitu i u smislu standarda usluge i minimalne cijene rada ispod koje se ne bi smjele praviti poslovne ponude, zaključila je sagovornica.

Priznao krađu, pare zadržao

Koliko posao radnika obezbeđenja može nanijeti štete klijentima i poslodavcu pokazao je nekadašnji šef smjene u banjalučkoj poslovnici bivše Balkan Investment banke, Radenko Stojanović Rađa (32) iz Banjaluke. On je u maju 2008. godine nakon posla otišao do trezora banke i ukrao više od milion maraka.

Stojanović je priznao krivicu i osuđen je na 10 godina zatvora, ali novac nije vratio.

(EuroBlic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Slavko

31.10.2016 17:12

Licno znam da plata im se krece oko 600 maraka koji cuvaju bamku a ovi sto prevoze pare kao vece odgovorno mjesto imaju i vecu platu od 600 maraka i u ovo bi samo lud povjerovao da je 350 maraka.A prvo minimalac u BiH je 380 maraka a ne 350...

ODGOVORITE
Name

Tomo

01.11.2016 09:37

Nemas ti pojma.Plata na mjestu fo banke nije vise od 450 do 500 km.Ali zato rade citav dan.I imaju samo nedelju slobodno.I preko 200 sati mjesecno.A sto se tice transporta novca ti to dobro znas kako ide kako direktori skidaju sate pa ispane sat 1 km uz tvoje savjete.Ha,haaaaaa.

Name

Tomo

01.11.2016 09:43

I da znas minimalac nije 380 nego 370 i da na tvoje sate koje si zaradio kao uplacuju prevoz a sve u te sate ide.Ti to znas bio si sef.Kako se radnici iskoristavaju i kako rade po 24 h.Bruka je i to sto se prestavljas pod tudjim imenom.

Name

U Bondu tek

02.11.2016 09:59

A tek u agenciji Bond ima neprijavljenih koliko hoćeš

Name

Iz koje je agencije gospođa

31.10.2016 17:25

Gospođa je trebala samo još reći iz koje je agencije.Mora se znati ko želi u tim agencijama da poboljša status radnika a ko je mutikaša

ODGOVORITE
Name

Daniela Gogić

01.11.2016 13:30

Daniela Gogić, mr.sci humanističkih nauka, rođena je u Sarajevu 1972. godine. Diplomirala na ASU Sarajevo 2000, odsjek filmska i pozorišna režija. Od 1992. godine radi kao slobodni umjetnik – reditelj, filmski selektor i kritičar, urednik u elektronskim i štampanim medijima, prevodilac engleskog jezika... Od 2008. zaposlena u grupaciji na mjestu direktora marketinga. Ulaskom grupacije u Securitas AB postaje direktor marketinga i komunikacija. Od početka 2016. godine odgovorna za kontrolu u okviru Securitasa BH i agencija.

Name

Internet

31.10.2016 22:21

Ukucas ime gospodje na gugl pa vidis iz koje je agencije.valjda toliko znas

ODGOVORITE