У БиХ осуђена су седморица бораца ИД

Суд БиХ осудио је данас седморицу оптужених на укупно 11 година и два мјесеца затвора због ратовања на подручју Сирије.

Босна и Херцеговина 31.10.2016 | 22:58
У БиХ осуђена су седморица бораца ИД
Енес Мешић осуђен је на три године затвора, Адем Карамујо на двије, Мирза Капић на годину и по, Јасмин Јашаревић и Салко Имамовић на по годину и четири мјесеца, док су Ибро Делић и Самир Хаџалић осуђени на по годину дана за прикључивање терористичким органиизацијама на подручју Сирије.

Предсједавајући Судског вијећа Мирсад Стрика рекао је да је Тужилаштво БиХ ван сумње доказало да су се оптужени током 2013. и 2014. године прикључили јединицама које су Уједињене Нације (УН) прогласиле терористичким, јавља БИРН.

"Суд је нашао да су оптужени напустили БиХ и прешли илегално границу Турске и Сирије, гдје су се прикључили тамошњим организацијама. Вијеће ово закључује на основу изјава које су оптужени дали као осумњичени у истрази, а гдје су описали у којем су времену били у Сирији и да им је намјера била да се боре против режима Башара Ал Асада", рекао је Стрика.

Према првостепеној пресуди, Капић и Делић су проглашени кривим и за незаконито држање оружја, док је Карамујо ослобођен кривице јер је имао дозволу за посједовање оружја.

Суд БиХ је Капића осудио на пет мјесеци за недозвољено држање оружја и изрекао му јединствену казну од једне године и 10 мјесеци, а Делића на годину и изрекао му јединствену казну од године и 11 мјесеци.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар