U BiH osuđena su sedmorica boraca ID

Sud BiH osudio je danas sedmoricu optuženih na ukupno 11 godina i dva mjeseca zatvora zbog ratovanja na području Sirije.

Bosna i Hercegovina 31.10.2016 | 22:58
U BiH osuđena su sedmorica boraca ID
Enes Mešić osuđen je na tri godine zatvora, Adem Karamujo na dvije, Mirza Kapić na godinu i po, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po godinu i četiri mjeseca, dok su Ibro Delić i Samir Hadžalić osuđeni na po godinu dana za priključivanje terorističkim organiizacijama na području Sirije.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da je Tužilaštvo BiH van sumnje dokazalo da su se optuženi tokom 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje su Ujedinjene Nacije (UN) proglasile terorističkim, javlja BIRN.

"Sud je našao da su optuženi napustili BiH i prešli ilegalno granicu Turske i Sirije, gdje su se priključili tamošnjim organizacijama. Vijeće ovo zaključuje na osnovu izjava koje su optuženi dali kao osumnjičeni u istrazi, a gdje su opisali u kojem su vremenu bili u Siriji i da im je namjera bila da se bore protiv režima Bašara Al Asada", rekao je Strika.

Prema prvostepenoj presudi, Kapić i Delić su proglašeni krivim i za nezakonito držanje oružja, dok je Karamujo oslobođen krivice jer je imao dozvolu za posjedovanje oružja.

Sud BiH je Kapića osudio na pet mjeseci za nedozvoljeno držanje oružja i izrekao mu jedinstvenu kaznu od jedne godine i 10 mjeseci, a Delića na godinu i izrekao mu jedinstvenu kaznu od godine i 11 mjeseci.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar