Баби монструму шест година робије

Војкана Богојевић (53) из Трњана, оптужена за убиство једне бебе коју је родила њена ментално заостала кћерка Сања Богојевић (26), и подстрекавање кћерке да убије другу бебу осуђена је пред Окружним судом Добој на шест година затвора.

Република Српска 31.10.2016 | 13:30
Баби монструму шест година робије
Изудин Берберовић, предсједник Судског вијећа у образложењу пресуде навео је да је Богојевићева неутврђеног датума у септембру 2011. године, у току ноћи на спрату куће, након што је њена кћерка која је крила трудноћу родила женско новорођенче исто прекрила чаршафом, те га ставила у пластичну врећу, и након што је беба престала да даје знакове живота леш ставила у пластичну канту, и рано ујутру бацила у рупу близу куће.

Потом је у јуну 2013. године, након што је Сања у штали родила дјевојчицу, казала јој да се ријеши дјетета, те јој наложила да бебу увије у чаршаф и стави у пластичну врећу и да је баци на исту локацију гдје је она бацила прву бебу.

"Војкана је била непосредни физички извршилац дјела за које се теретила у првој тачки оптужнице, док је у другој тачки подстрекавала Сању да изврши дјело, а по Закону за подстрекавање се одговара као и за извршење дјела", навео је Берберовић, те додао да је приликом одређивања висине казне Суд цијенио олакшвајуће околности.

"Имајући у виду свједочење Миливоја, Војканиног супруга који је потврдио да је он ауторитет у породици, и да је оптужена имала страх да муж не сазна за нежељене трудноће кћерке, те утицај средине која је примтивна и заостала, сматрали смо да јој се са олакшавајућим околностима може изрећи казна испод законског минимума, и да се постигне сврха кажњавања", појаснио је Берберовић, те додао да Сања није свједочила против мајке.

Војканин бранилац Бранко Ристић најавио је да ће се жалити Врховном суду РС, подсјетио је да је Тужилаштво одустало од треће тачке оптужнице, те истакао да одбрана оспорава квалификацију друге тачке оптужнице.

"Овде, дакле извршилац (Сања, оп.а.) није подстрекаван да учини тешко убиство, него чедоморство и не може подстрекач (Војкана, оп.а.) одговоарати за то дјело, то је став одбране, и мислимо да ћемо у жалбеном поступку успјети да са тим стајалиштем прођемо", изјавио је Ристић.

Изрицање пресуде Војкана је нијемо пратила, у судници није било чланова њене породице, као ни поступајућег тужиоца, али је зато објава пресуде изазвала велико интересовање медија.

На основу споразума о признању кривице раније је за обљубу над немоћним лицем на трогодишњу казну затвора осуђен Сањин рођак Раде Богојевић (54), отац једне од три бебе које је она родила.

За исто кривично дјело на казне затвора у трајању од шест мјесеци осуђени су Жарко Цвијетић из Скугрића, и Вид Јанковић из Дугог Поља, који су прихватили споразум о признању кривице.

Они су годинама имали сексуалне односе са Војканином кћерком Сањом, која је у периоду од 2011. до 2015. године родила три бебе, тијела двије бебе су нађена на њиви у близини куће Богојевића, а тијело треће није нађено.

Идентитет оца друге бебе остао је непознат јавности, али је према незваничним информацијама ДНК налаз показао сродничку везу потенцијалног оца бебе са мајком, односно Сањом. Војкана и Раде Богојевић, те Жарко Цвијетић и Вид Јанковић ухапшени су 25. јануара, суђење им је почело 16. јуна, а одлуком поступајућег судије јавност је искључена током цијелог поступка.

Суђење које је трајало више од четири мјесеца прекидано је због Војканине болести, а оптужена која је у притвору од 25. јануара једно вријеме је била хоспитализована у болници на Соколцу.

Њена кћерка Сања се од краја августа прошле године, када је измјештена из породице налази у установи ван Добоја, и према незваничним информацијама није се сусрела са мајком ни током суђења јер је свједочила из просторије намијењене за заштићене свједоке.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар