Babi monstrumu šest godina robije

Vojkana Bogojević (53) iz Trnjana, optužena za ubistvo jedne bebe koju je rodila njena mentalno zaostala kćerka Sanja Bogojević (26), i podstrekavanje kćerke da ubije drugu bebu osuđena je pred Okružnim sudom Doboj na šest godina zatvora.

Republika Srpska 31.10.2016 | 13:30
Babi monstrumu šest godina robije
Izudin Berberović, predsjednik Sudskog vijeća u obrazloženju presude naveo je da je Bogojevićeva neutvrđenog datuma u septembru 2011. godine, u toku noći na spratu kuće, nakon što je njena kćerka koja je krila trudnoću rodila žensko novorođenče isto prekrila čaršafom, te ga stavila u plastičnu vreću, i nakon što je beba prestala da daje znakove života leš stavila u plastičnu kantu, i rano ujutru bacila u rupu blizu kuće.

Potom je u junu 2013. godine, nakon što je Sanja u štali rodila djevojčicu, kazala joj da se riješi djeteta, te joj naložila da bebu uvije u čaršaf i stavi u plastičnu vreću i da je baci na istu lokaciju gdje je ona bacila prvu bebu.

"Vojkana je bila neposredni fizički izvršilac djela za koje se teretila u prvoj tački optužnice, dok je u drugoj tački podstrekavala Sanju da izvrši djelo, a po Zakonu za podstrekavanje se odgovara kao i za izvršenje djela", naveo je Berberović, te dodao da je prilikom određivanja visine kazne Sud cijenio olakšvajuće okolnosti.

"Imajući u vidu svjedočenje Milivoja, Vojkaninog supruga koji je potvrdio da je on autoritet u porodici, i da je optužena imala strah da muž ne sazna za neželjene trudnoće kćerke, te uticaj sredine koja je primtivna i zaostala, smatrali smo da joj se sa olakšavajućim okolnostima može izreći kazna ispod zakonskog minimuma, i da se postigne svrha kažnjavanja", pojasnio je Berberović, te dodao da Sanja nije svjedočila protiv majke.

Vojkanin branilac Branko Ristić najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu RS, podsjetio je da je Tužilaštvo odustalo od treće tačke optužnice, te istakao da odbrana osporava kvalifikaciju druge tačke optužnice.

"Ovde, dakle izvršilac (Sanja, op.a.) nije podstrekavan da učini teško ubistvo, nego čedomorstvo i ne može podstrekač (Vojkana, op.a.) odgovoarati za to djelo, to je stav odbrane, i mislimo da ćemo u žalbenom postupku uspjeti da sa tim stajalištem prođemo", izjavio je Ristić.

Izricanje presude Vojkana je nijemo pratila, u sudnici nije bilo članova njene porodice, kao ni postupajućeg tužioca, ali je zato objava presude izazvala veliko interesovanje medija.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice ranije je za obljubu nad nemoćnim licem na trogodišnju kaznu zatvora osuđen Sanjin rođak Rade Bogojević (54), otac jedne od tri bebe koje je ona rodila.

Za isto krivično djelo na kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci osuđeni su Žarko Cvijetić iz Skugrića, i Vid Janković iz Dugog Polja, koji su prihvatili sporazum o priznanju krivice.

Oni su godinama imali seksualne odnose sa Vojkaninom kćerkom Sanjom, koja je u periodu od 2011. do 2015. godine rodila tri bebe, tijela dvije bebe su nađena na njivi u blizini kuće Bogojevića, a tijelo treće nije nađeno.

Identitet oca druge bebe ostao je nepoznat javnosti, ali je prema nezvaničnim informacijama DNK nalaz pokazao srodničku vezu potencijalnog oca bebe sa majkom, odnosno Sanjom. Vojkana i Rade Bogojević, te Žarko Cvijetić i Vid Janković uhapšeni su 25. januara, suđenje im je počelo 16. juna, a odlukom postupajućeg sudije javnost je isključena tokom cijelog postupka.

Suđenje koje je trajalo više od četiri mjeseca prekidano je zbog Vojkanine bolesti, a optužena koja je u pritvoru od 25. januara jedno vrijeme je bila hospitalizovana u bolnici na Sokolcu.

Njena kćerka Sanja se od kraja avgusta prošle godine, kada je izmještena iz porodice nalazi u ustanovi van Doboja, i prema nezvaničnim informacijama nije se susrela sa majkom ni tokom suđenja jer je svjedočila iz prostorije namijenjene za zaštićene svjedoke.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar