Ф1: Мексиканци видели брзог и сигурног Хамилтона!

Британац смањио разлику за клупским колегом, али је Розберг и даље у бољој позицији. Трку обележио дуел Фетела и Верштапена.

Остали спортови 30.10.2016 | 23:15
Ф1: Мексиканци видели брзог и сигурног Хамилтона!
Не претерано занимљива, али за Луиса Хамилтона и његове навијаче одлична трка вожена је у Мексику.

Британц је први прошао кроз циљ и смањио заостатак у генералном пласману за клупским колегом и водећим Ником Розбергом, али је Немац освојио друго место, тако да и даље не мора превише да брине.

Тренутна разлика је 19 бодова, а до краја сезоне остале су још две трке. У Бразилу и Уједињеним Арапским Емиратима. Дакле, Розберг неће морати да побеђује да би сачувао предност, али мораће да буде други или трећи.

Хамилтон је до 51. победе у каријери, а осме у сезони, од које друге узастопне, дошао за сат, 40 минута, 31 секунду и 402 и остао у трци за шампионском титулом.

Друго место заузео је Нико Розберг са 8,354 секунде заостатка, а трећи је био возач Ферарија Себастијан Фетел са 17,313 секунде заостатка. Првобитно трку је на трећем месту завршио Макс Верстапен из Ред Була, али је кажњен додавањем пет секунди на резултат, пошто је у самој завршници стекао недозвољену предност над Фетелом, после чега је требало да му препусти позицију, али то није учинио.

После те казне дошло је до померања у пласману. Четврто место заузео је Данијел Рикардо из Ред Була, а иза њега нашао се Верстапен, док је шести био Кими Раиконен из Ферарија. Нико Хулкенберг из Форс Индије заузео је седмо место, возачи Вилијамса Валтери Ботас и Фелипе Маса осмо, односно девето, а бод је освојио Серхио Перес из Форс Индије.

Хамилтон је кренуо са пол-позиције и сачувао је прво место, упркос томе што је широко ушао у прву кривину и прешао преко траве. На почетку контакт су имали Розберг и Верстапен, али је Немац ипак задржао друго место. Одмах на почетку сударили су се Паскал Верлејн и Маркус Ериксон, па је безбедносно возило изашло на стазу. То је искористила неколицина возача па су отишли у бокс, али не и двојац Мерцедеса.

У четвртом кругу трка је настављена, Хамилтон је повео испред Розберга и Верстапена, али је путем радија пријавио да има неке проблеме са болидом. Возач Ред Була Рикардо је у боксу заменио гуме и на стазу се вратио као 17, али је без већих проблема обилазио противнике и из круга у круг поправљао пласман.

Хамилтон је у 16. кругу имао пет секунди предности. Од водећих први на замену гума отишао је Верстапен и на стазу се вратио као 11, док је у 17. кругу то учинио и Хамилтон и на стазу се вратио иза Розберга, Раиконена и Фетела. У 21. кругу на замену гума отишао је и Розберг, па се на стазу вратио испред двојице возача Ред Була. У тим тренуцима Рикардо је морао да се склони и дозволи клупском колеги Верстапену да га обидје, па се Холандјанин нашао иза Розберга на трећем месту.

Фетел је и даље водио, пошто није био у боксу и у 27. кругу имао је четири секунди предности над Хамилтоном, који је пет секунди "бежао" клупском колеги. Четвороструки светски првак је у 33. кругу отишао у бокс, иако су га у више наврата звали пре тога, а на стазу се вратио на шестом месту иза клупског колеге Раиконена, са 18 секунди заостатка за Хамилтоном, који је преузео водјство.

У тим тренуцима Хамилтон и Раиконен су се жалили на гуме, а у 34. кругу Верстапен се примакао Розбергу на 1,6 секунди. Водеће возаче је затим ухватила гужва на стази, па су се мењали резултати, а Верстапен је смањио заостатак на 0,6 секунди. Он је у 50. кругу покушао да обидје Розберга, али је рано закочио, па му је возач Мерцедеса побегао на 2,7 секунди.

После нове замене гума добро је возио Рикардо, обишао је Хулкенберга и нашао се иза Фетела, који се жалио на возаче које је обилазио за цео круг, да се споро склањају, а његов клупски колега Раиконен је на 10 кругова пре краја водио велику борбу са Хукленбергом за шесто место.

Хамилтон је пет кругова пре краја имао девет секунди предности, а за треће место до краја трке борили су се Фетел и Верстапен. У једном тренутку Верстапен је под притиском Фетела излетео са стазе, прешао преко траве и вратио се испред Немца. Из Ред Була су му рекли да мора да препусти позицију Фетелу јер је стекао недозвољену предност, али Верстапен до краја трке није пропустио четвороструког светског шампиона па је завршио на подијуму.

Верстапен је задржавао Фетела, посебно у кривинама, како би га претекао Рикардо, али другом возачу Ред Була није успело да обидје Фетела. Фетел је био љут и путем радија запитао: "Да ли видите оно шта ја видим, намерно ме успорава како би ме Рикардо претекао", и тражио од своје екипе да интервенише. Судије су покренуле истрагу због тог инцидента.

Хамилтон је у медјувремену први прошао кроз циљ и остварио 51. победу, а судије су на крају трке казниле Верстапена додавањем пет секунди, па се уместо њега на подијум попео Фетел.


Наредна трка у шампионату на програму је 13. новембра на стази Интерлагос, за Велику награду Бразила.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар