F1: Meksikanci videli brzog i sigurnog Hamiltona!

Britanac smanjio razliku za klupskim kolegom, ali je Rozberg i dalje u boljoj poziciji. Trku obeležio duel Fetela i Verštapena.

Ostali sportovi 30.10.2016 | 23:15
F1: Meksikanci videli brzog i sigurnog Hamiltona!
Ne preterano zanimljiva, ali za Luisa Hamiltona i njegove navijače odlična trka vožena je u Meksiku.

Britanc je prvi prošao kroz cilj i smanjio zaostatak u generalnom plasmanu za klupskim kolegom i vodećim Nikom Rozbergom, ali je Nemac osvojio drugo mesto, tako da i dalje ne mora previše da brine.

Trenutna razlika je 19 bodova, a do kraja sezone ostale su još dve trke. U Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dakle, Rozberg neće morati da pobeđuje da bi sačuvao prednost, ali moraće da bude drugi ili treći.

Hamilton je do 51. pobede u karijeri, a osme u sezoni, od koje druge uzastopne, došao za sat, 40 minuta, 31 sekundu i 402 i ostao u trci za šampionskom titulom.

Drugo mesto zauzeo je Niko Rozberg sa 8,354 sekunde zaostatka, a treći je bio vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa 17,313 sekunde zaostatka. Prvobitno trku je na trećem mestu završio Maks Verstapen iz Red Bula, ali je kažnjen dodavanjem pet sekundi na rezultat, pošto je u samoj završnici stekao nedozvoljenu prednost nad Fetelom, posle čega je trebalo da mu prepusti poziciju, ali to nije učinio.

Posle te kazne došlo je do pomeranja u plasmanu. Četvrto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, a iza njega našao se Verstapen, dok je šesti bio Kimi Raikonen iz Ferarija. Niko Hulkenberg iz Fors Indije zauzeo je sedmo mesto, vozači Vilijamsa Valteri Botas i Felipe Masa osmo, odnosno deveto, a bod je osvojio Serhio Peres iz Fors Indije.

Hamilton je krenuo sa pol-pozicije i sačuvao je prvo mesto, uprkos tome što je široko ušao u prvu krivinu i prešao preko trave. Na početku kontakt su imali Rozberg i Verstapen, ali je Nemac ipak zadržao drugo mesto. Odmah na početku sudarili su se Paskal Verlejn i Markus Erikson, pa je bezbednosno vozilo izašlo na stazu. To je iskoristila nekolicina vozača pa su otišli u boks, ali ne i dvojac Mercedesa.

U četvrtom krugu trka je nastavljena, Hamilton je poveo ispred Rozberga i Verstapena, ali je putem radija prijavio da ima neke probleme sa bolidom. Vozač Red Bula Rikardo je u boksu zamenio gume i na stazu se vratio kao 17, ali je bez većih problema obilazio protivnike i iz kruga u krug popravljao plasman.

Hamilton je u 16. krugu imao pet sekundi prednosti. Od vodećih prvi na zamenu guma otišao je Verstapen i na stazu se vratio kao 11, dok je u 17. krugu to učinio i Hamilton i na stazu se vratio iza Rozberga, Raikonena i Fetela. U 21. krugu na zamenu guma otišao je i Rozberg, pa se na stazu vratio ispred dvojice vozača Red Bula. U tim trenucima Rikardo je morao da se skloni i dozvoli klupskom kolegi Verstapenu da ga obidje, pa se Holandjanin našao iza Rozberga na trećem mestu.

Fetel je i dalje vodio, pošto nije bio u boksu i u 27. krugu imao je četiri sekundi prednosti nad Hamiltonom, koji je pet sekundi "bežao" klupskom kolegi. Četvorostruki svetski prvak je u 33. krugu otišao u boks, iako su ga u više navrata zvali pre toga, a na stazu se vratio na šestom mestu iza klupskog kolege Raikonena, sa 18 sekundi zaostatka za Hamiltonom, koji je preuzeo vodjstvo.

U tim trenucima Hamilton i Raikonen su se žalili na gume, a u 34. krugu Verstapen se primakao Rozbergu na 1,6 sekundi. Vodeće vozače je zatim uhvatila gužva na stazi, pa su se menjali rezultati, a Verstapen je smanjio zaostatak na 0,6 sekundi. On je u 50. krugu pokušao da obidje Rozberga, ali je rano zakočio, pa mu je vozač Mercedesa pobegao na 2,7 sekundi.

Posle nove zamene guma dobro je vozio Rikardo, obišao je Hulkenberga i našao se iza Fetela, koji se žalio na vozače koje je obilazio za ceo krug, da se sporo sklanjaju, a njegov klupski kolega Raikonen je na 10 krugova pre kraja vodio veliku borbu sa Huklenbergom za šesto mesto.

Hamilton je pet krugova pre kraja imao devet sekundi prednosti, a za treće mesto do kraja trke borili su se Fetel i Verstapen. U jednom trenutku Verstapen je pod pritiskom Fetela izleteo sa staze, prešao preko trave i vratio se ispred Nemca. Iz Red Bula su mu rekli da mora da prepusti poziciju Fetelu jer je stekao nedozvoljenu prednost, ali Verstapen do kraja trke nije propustio četvorostrukog svetskog šampiona pa je završio na podijumu.

Verstapen je zadržavao Fetela, posebno u krivinama, kako bi ga pretekao Rikardo, ali drugom vozaču Red Bula nije uspelo da obidje Fetela. Fetel je bio ljut i putem radija zapitao: "Da li vidite ono šta ja vidim, namerno me usporava kako bi me Rikardo pretekao", i tražio od svoje ekipe da interveniše. Sudije su pokrenule istragu zbog tog incidenta.

Hamilton je u medjuvremenu prvi prošao kroz cilj i ostvario 51. pobedu, a sudije su na kraju trke kaznile Verstapena dodavanjem pet sekundi, pa se umesto njega na podijum popeo Fetel.


Naredna trka u šampionatu na programu je 13. novembra na stazi Interlagos, za Veliku nagradu Brazila.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar