Амерички маринац - боксовао у Медисон Сквер Гардену, а дјеци је пјевао само српске пјесме!

У Сједињеним Америчким Државама прошле седмице је сахрањен Ник Новак млађи, необични 83-годишњак који је по много чему задужио локалну заједницу у Питсбургу, како по својим добрим делима, тако и по спортским остварењима.

Остали спортови 01.11.2016 | 22:45
Амерички маринац - боксовао у Медисон Сквер Гардену, а дјеци је пјевао само српске пјесме!
Ник је рођен 19. априла 1928. у Дуквесну, делу Питзбурга. Родитељи су му били српски имигранти, Никола и Ана, чије је девојачко презиме било Магдић. Као 17-годишњак је решио да пошто-пото учествује у Другом светском рату, па је постао маринац, а тада је и почео да се бави боксом.

Херој свог вода постао је када је, тако млад, у боксерском рингу нокаутирао наредника који је био задужен за физичку кондицију војника, па тиме и није био омиљен код обичних редова. По окончању службе, боксовао је и професионално, узевши псеудоним Еди Поло, вероватно по аустријско-америчком глумцу из времена немих филмова. Током кратке каријере имао је чак и један наступ у чувеном њујоршком Медисон Сквер Гардену, поносно истичу наследници.

"Он је тако дивно, слаткоречиво говорио са свима, да би нас људи често питали 'Је л' он стварно био боксер?'. Јесте, и то прави", каже једна од његових ћерки, Елизабет Краћиновски.

Иако рођен у САД, српског порекла се није никада одрицао. Био је члан црквеног одбора у храму Светог Саве у Мекиспорту, а више деценија је, после завршетка студирања на престижном Универзитету Мајами, радио као наставник физичког. И, не само то. Био је кошаркашки тренер, помогавши многим генерацијама, како дечака тако и девојчица, да током средњошколског образовања заволе "игру под обручима".

Члан Српског националног савеза, организације која од 1901. окупља наше имигранте у САД, имао је необичан хоби.

"Он је певао српске родуљубиве песме коме год је стигао. Свој својој деци, свим својим унуцима. Ма, и људима на улици, који би хтели да га слушају", са осмехом се свог оца присетила његова друга ћерка, Сенди Викерман.

Ник Новак млађи, необични маринац, боксер, а пре свега добар отац и наставник физичког, упокојио се као најтрофејини кошаркашки тренер чије су екипе учествовале на традиционалном турниру српских тимова у САД.

Извор: блиц.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

рс4евер

01.11.2016 23:39

Поздрав цика Нику из РС.

ОДГОВОРИТЕ