"Шуме Српске" дугују милионе марака

Јавно предузеће „Шуме Српске“ општинама у Српској дугују милионе марака на име ренте за сјечу и продају шуме са подручја тих локалних заједница. Када ће и да ли ће дуг бити исплаћен?

Република Српска 30.10.2016 | 20:00
"Шуме Српске" дугују милионе марака
Како наплатити своје паре? Питање је на које општине у Републици Српској, и то већином неразвијене, немају одговор. На њиховој страни је закон, који јасно дефинише који проценат од посјечене и продате шуме газдинства треба да уплате локалној заједници.

Међутим, у Српској је постала пракса да законе не поштују они који имају политичку моћ. Јавно предузеће „Шуме Српске“ само општини Соколац дугују више од пола милиона марака.

Због више од пола милиона марака које им дугује Шумско газдинство „Романија“, општина Соколац не може да измири обавезе према пореској управи и буџетским корисницима, а у питање је доведен и рад неких установа као што је соколачко обданиште. Шумарство није у стању, или не жели ни да испоручи огрев за соколачку Топлану.

Одговор на питање колико дугују и зашто не поштују обевезе према општинама, потражили смо и у Јавном предузећу „Шуме Српске“. Пред камеру неће, не желе или не смију, али су на наша питања одговорили са двије-три реченице у којима признају да су њихове обавезе према општинама до 31. децембра прошле године износиле 6,5 милиона марака.

Тај дуг је репрограмирам на период од 36 мјесеци, што значи до краја 2018. године. Обавезе према локалним заједницама за први, други и тећи квартал ове године су веће д 12,5 милиона марака, а у „Шумама Српске“ тврде да су до сада исплатили више од 8,5 милиона, док ће остатак од 4,5 милиона бити уплаћен најкасније до краја јануара наредне године.



(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

перо

30.10.2016 19:07

Треба гсп Бјелица да дигне народ и блокира им одлазак у сјецу суме,блокирати им механизацију па нека сједе у згради сумарије док год не плате све и марку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре перо

30.10.2016 19:33

Господине, прво треба кофискованом домацину вратити његово па нека сијеку своју дједовину.Све су опорезовали под слоганом интеграције у ЕУ а сто њима пасе онда вазе закони из СФРЈ. Конкретно,Суме,Рудници и остали природни ресурси као да им је то цацевина...!

Name

Сумар

30.10.2016 19:09

Ти партиски директорцици ,сто је најгоре ником не одговарају за своје не знање и богацење.Зато све сто се зове Српске,суме,посте,зељезнице...све је у дебелом минусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модели

30.10.2016 19:31

Не дирајте Супе Српске! да само видите какве рибе раде ту, гледам их сваки дан на паузи ! најбоље да ми дрвосјеце из Дриница и Сокоца додју... зивјело запосљавање по неструцности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукота

30.10.2016 20:33

Битно је да се са Ланацом договара набавка САП, и да це опет 5 милона да оде у партијске дзепове, као сто је отисло са електропривреду, пореску управу, електропренос ....само пљацкајте али и то СИПА прати и евидентира, бице весело када крене да се одмотава пљацка је које нико неце моци оправдати које је направљено са САП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софтwеар

30.10.2016 23:27

САП уводјење боље пере паре од изградње ауто-пута.

Name

Пиxy

31.10.2016 07:36

Патриотска власт је потрошила 5 буџета унапријед за наше добро, нису они то због себе.

ОДГОВОРИТЕ